Львівські “Карпати” цього тижня знову опинилися в епіцентрі фінансових проблем.

Розпочати варто на кілька років раніше, коли “Карпати” вилетіли з УПЛ і мали колосальні борги перед своїми футболістами. Якщо пам’ятаєте, після цього керівництво клубом взяли на себе агент Олег Смалійчук та журналіст Сергій Болотніков. Вони моментально змінили герб “Карпат”, взявши новий із шаблонів, а права на старий подарували вболівальникам команди. Паралельно йшов активний розвиток “Карпат” із Галича. Планувалося, що з часом галицькі “Карпати” переїдуть до Львова, приймуть у дар від вболівальників старий герб і таким чином спишуть усі борги з клубу та забудуть про трансферний бан. Сам пан Болотніков казав, що це “не афера, а схема”, однак вона не спрацювала. Футбольна влада не дозволила “Карпатам” з Галича перебратися до Львова, на чому лавочку закрили.

Втім, паралельно із закриттям цього проекту відкрився інший. Ще одні львівські “Карпати” почали свої виступи в Аматорському чемпіонаті України, причому їм пішли на величезні поступки, дозволивши стартувати вже наприкінці першого кола. А все було для того, щоб виконати формальні вимоги для заходу в Першу лігу. Тренувати ті “Карпати” взявся Андрій Тлумак, а фанати дуже оперативно подарували їм стару емблему. Вже треті “Карпати”, якщо рахувати і галицькі, швидко пройшли Аматорський чемпіонат та Другу лігу і трохи забуксували в Першій. Саме в ці “Карпати” влітку прийшов Мирон Маркевич і почав за допомогою мінімальних перемог тягнути команду в УПЛ. “Леви” не шкодують грошей на трансфери та активно будують власну базу поблизу Львова.

Аж тут, наче грім серед ясного неба, пролунали слова Віктора Вацка. Журналіст на власному ютуб-каналі заявив, що ФІФА визнала ці “Карпати” та старі “Карпати” одним і тим же клубом, котрий тепер мусить сплатити 8 мільйонів євро боргів, інакше отримає трансферний бан, постійне зняття очок і все піде по колу. Зрештою, тут ФІФА вирішив, що якщо клуб називається так само, має ту ж емблему і грає в тому ж місті, це той самий клуб, у чому чиновників важко звинувачувати. А програма “ТаТоТаке” стверджує, що в клубі знають про цю проблему і готові сплатити всі борги. Що ж, це похвально, але коли вам почнуть у “Карпатах” розповідати, що це було очікувано та заплановано, то не вірте. Бо ніхто в здоровому глузді не виводив би клуб аж з Аматорського чемпіонату, щоб виплатити борги, як за команду з УПЛ. Тож “не афера, а схема” цілком провалилася.

Ігор Цвик, головний редактор Sportanalytic.com