Поки в Європі закінчується відбір на Євро-2024, у світі вже тривають відбіркові турніри ЧС-2026. Напружені та безкомпромісні матчі проходять у Південній Америці.

А от формат відбору для європейської зони поки офіційно не оголосили.

Чемпіонат світу-2026 відбудеться у США, Канаді та Мексиці. Вперше участь у турнірі братимуть 48 збірних. Європу представлятимуть 16 команд.

Один з варіантів формату відбіркового турніру має на меті зменшити кількість матчів у європейській зоні, повідомляє іспанське видання AS. FIFA та UEFA мають намір зробити міжнародний календар менш завантаженим.

Планується сформувати 12 груп по 4-5 команд. Переможці груп отримають прямі путівки на ЧС-2026. Команди, які посіли другі місця та ще 4 найкращі команди Ліги націй у двораундовому плей-оф розіграють ще чотири путівки.

Таким чином кількість матчів у відбірковому турнірі зменшиться. Команди гратимуть 6-8 матчів, замість 8-10, які грають зараз.

Матчі турніру проходитимуть у червні та липні 2026 року. Вперше пряму путівку отримає команда з Океанії. Збірні з зон Африки, Азії, Південної Америки та зони Північної і Центральної Америки гратимуть у міжконтинентальному плей-оф.

Квоти асоціацій:

Європа – 16 місць;
Африка – 9 або 10;
Азія – 8 або 9;
Південна Америка – 6 або 7;
Північна і Центральна Америка – 6 або 7;
Океанія – 1.