Влітку нинішнього року європейські клуби продовжили «грабувати» донецький «Шахтар», користуючись горезвісним Annexe 7 ФІФА – поправкою до трансферних правил, введеною в дію після початку повномасштабної фази російсько-української війни та декілька разів пролонгованою з того часу.

Ця лазівка ​​фактично дозволяє зацікавленим у легіонерах з української Прем’єр-ліги клубам підписувати футболістів без виплати компенсації – на тимчасовій основі, але без погодження із клубом-власником трансферних прав на гравця та не передбачає автоматичного продовження контракту виконавця на термін, аналогічний до дії тимчасової угоди.

Одним з найбільш резонансних переходів, здійснених за Annexe 7 ФІФА, став відхід з «Шахтаря» у «Галатасарай» правого вінгера Тете, котрий у серпні підписав повноцінний чотирирічний контракт із грандом турецького футболу, що передбачає опцію пролонгації ще на один сезон. На момент здійснення цієї угоди бразилець був найціннішим гравцем «Шахтаря», якщо покладатися на дані Transfermarkt. Експерти порталу оцінювали Тете у 25 мільйонів євро, і така сума дозволила б «гірникам» із лишком компенсувати усі витрати, понесені в аспекті співпраці з бразильцем, в тому числі повернути 15 мільйонів євро, сплачені «Греміо» у лютому 2019-го в якості відступних при трансфері.

Але керівники «Галатасарая» зайняли чітку та жорстку позицію – жодних виплат «Шахтарю» за Тете стамбульський клуб робити не буде, навіть незважаючи на звернення «гірників» до Європейського суду з прав людини. Президент «левів» Дурсун Озбек, коментуючи інформацію зі ЗМІ щодо юридичних нюансів навколо переходу Тете, категорично заявив: «Трансфер Тете законний! Якби це було не так, Турецька футбольна федерація не дозволила б йому грати».

Насправді «Галатасарай», незважаючи на протидію з боку «Шахтаря», дійсно зумів отримати трансферний сертифікат на Тете, що дозволило стамбульцям заявити вінгера для участі як у внутрішніх турнірах, так і на Лігу чемпіонів. Проте, судячи з усього, особливих ​​радощів керівництву та вболівальникам «левів» ця обставина так і не принесла. Все через те, що Тете у 16 офіційних матчах за «Галатасарай», проведених на поточний момент у сезоні-2023/24, відзначився лишень 1 забитим м’ячем та 2 гольовими передачами. 3 результативні дії за 764 хвилини, проведені на полі, – це зовсім не ті дивіденди, на які розраховували в турецькому гранді.

Справа в тому, що влітку нинішнього року з «Галатасарая» у «Астон Віллу» пішов 24-річний італієць Ніколо Дзаньоло – півзахисник, котрого якимось вітром занесло до турецької Суперліги на початку року, і який у другій частині минулого сезону зумів проявити себе в таборі левів» з найкращого боку. Зокрема, у чемпіонаті Туреччини-2022/23 Дзаньоло у 10 матчах встиг забити 5 м’ячів, чим суттєво допоміг «Галатасараю» у боротьбі за чемпіонство, яке «леви» зрештою благополучно й відсвяткували.