Скаут Алекс Великих поділився своєю думкою щодо перспектив українського півзахисника «Емполі» Віктора Коваленка, який цього вікенду забив переможний гол у ворота «Наполі».

– Алекс, Віктор Коваленко минулого літа перейшов в оренду в «Емполі». За нову команду він провів лише 59 хвилин. У чому причина такої ситуації?
– Вважаю, що перехід в «Емполі» зі «Спеції», яка вилетіла в Серію В, став хорошою можливістю для гравця знайти себе.

«Емполі» – це клуб, який не має сильного тиску вболівальників, клуб, який не ставить перед собою завдань пробитися в єврокубки. Водночас, це команда, яка вміє грати з м’ячем і виховувати півзахисників хорошого рівня – Ісмаель Беннасер, Раде Крунич, Крістьян Аслані, Томмазо Бальданці, як приклади.

Невдалий старт цього сезону призвів до того, що «Емполі» більше шукав гравця, який може робити результат в атаці, аніж того, який може вести акуратні комбінації в півзахисті. А виходячи на хвилини, які були відведені Віктору, та ще й коли він не цілком набрав форму, не давали йому можливості закріпитися в складі.

У сукупності це призвело до того, що і клуб, і, насамперед, гравець, десь втратили впевненість одне в одному. Ніхто не засуджував Коваленка, але ніхто особливо і не став розраховувати на його здатність вирішити результат матчу.

– Як думаєте, у нього є шанси пробитися в основу «Емполі»?
– Якщо «Емполі» набиратиме очки, і Коваленко буде в хорошій формі, то спокій обох сторін може допомогти отримати в особі українського футболіста якісного півзахисника для команди. Що особливо важливо зараз, коли клуб має пропозиції для продажу своєї молодої зірки півзахисту – Бальданці, та й сам італійський футболіст висловлює бажання піти на підвищення.

– Контракт українського хавбека з «Аталантою» діє до літа 2024 року. Як вважаєте, Коваленко може залишитися в Серії А чи все-таки це не його чемпіонат?
– Вважаю, долю футболіста вирішуватиме цей сезон у Серії А і бажання самого гравця залишитися в Італії. Можливо, що пропозиція з Іспанії буде привабливою для Віктора. У Ла Лізі, вважаю, гравцеві буде простіше грати – менший тиск силової боротьби в півзахисті. Коваленко – технічно високої якості футболіст саме для гри без тиску.

– Як думаєте, чому Коваленку не вдалося реалізувати свій потенціал в Італії?
– Вважаю, що є низка причин цього. По-перше, його перехід із «Шахтаря» в «Аталанту» в зимовий період наприкінці трансферного вікна. Тоді гравець перебував на зборах, після чого потрапив у чемпіонат Італії, який на ходу, і в команду, де головний тренер ставить фізику на перше місце, а отримане тактичне завдання вирішується через футбольні дуелі сам на сам на полі. Тренування з високою інтенсивністю підкосили десь фізичний стан Віктора.

По-друге, відсутність досвіду виступу футболіста в інших командах, крім «Шахтаря». Віктору було комфортно як талановитому вихованцю розвиватися у своєму клубі, а от нове середовище, навіть, незважаючи на присутність земляка Маліновського, не допомогло швидкій акліматизації в більш жорсткому чемпіонаті.

Перехід же в оренду до «Спеції», до клубу, що боровся за виживання та більше бився на полі, аніж грав у футбол, теж не був хорошим рішенням для якісного футболіста, яким є Коваленко.

– Віктор приніс перемогу «Емполі» над «Наполі», забивши дуже класний гол. Як вважаєте, тепер у Коваленка буде більше шансів виходити на поле?
– Безумовно. Гол, тим паче переможний, та ще й у такому матчі, стане хорошою візитівкою для виходу на поле гравця щонайменше в одному-двох наступних матчах. До того ж додасть самому футболістові впевненості.

Нагадаємо, що в матчі з «Наполі» український півзахисник залишився в запасі своєї команди, проте вийшов на заміну в другому таймі й на першій компенсованій до другого тайму хвилині Віктор розкішним ударом від штанги приніс своїй команді важливу перемогу.