Прімера. 13-й тур
11 листопада. Мадрид. “Естадіо де Вальєкас”
“Райо Вальєкано” 15:00 “Жирона”
Арбітр: Пабло Гонсалес Фуертес
Трансляція: MEGOGO Футбол 1

“Райо Вальєкано”

У “Райо Вальєкано” серія з 8 поспіль матчів без поразок, але лише у трьох із них команда Франсіско виграла. Нічиїх щось забагато.

Минулого тижня “Райо” майже повністю відмовився від контргри, поставив “автобус” і вистояв на “Бернабеу” (0:0), але це нетиповий для нього сценарій. Зазвичай із сильними опонентами команда йде на перестрілки, як було з “Реалом Сосьєдад” (2:2), “Севільєю” (2:2) та “Мальоркою” (2:2). Ймовірно, так буде й із “Жироною” – вона ж не “Реал”.

У нападі у “Блискавок” найнебезпечніші фланги. Ісі Паласон та Альваро Гарсія – дуже швидкі, технічні вінгери, і обидва з поставленими ударами. Захистом “Райо” командує екс-“Містянин” Лежен; на воротах ефективний Димитрієвський. Це по кадрах. Ну, і фактор свого поля також важливий. У 5 матчах на “Вальєкасі” цього сезону команда зазнала лише однієї поразки.

“Жирона”

Як ми зрозуміли, “Райо” – команда серйозна. Але в нього є проблема – “Жирона” ще серйозніша! 31 очко у 12 турах гарантували каталонцям чисте 1-е місце у Ла Лізі.

На даний момент у “Жирони” лише дві осічки – поразка від “Реала” (0:3) та нічия з “Реалом Сосьєдад” (1:1). Інші матчі команда виграла, причому дуже по-різному. “Автобус” “Кадіса” пробили в монотонних позиційних атаках (1:0); із “Сельтою” врятував дальній удар (1:0); “Мальорку” (5:3), “Альмерію” (5:2) та “Осасуну” (4:2) у минулому турі тупо перестріляли.

Віктор Циганков забив “Осасуні”, але загалом відійшов на другий план. А ось Артем Довбик – лідер атак “Жирони”. Він не тільки добре замикає (6 голів), а й віддає (4 паси). Інші важливі гравці – Савіо (дриблер), Еррера (чистильник) і, особливо, Алейш Гарсія (маестро). Разом вони формують найкращу атаку Ла Ліги (29 голів). Проблеми? Оборона. 15 пропущених – це майже вдвічі більше, ніж у Реала (8). Грубо кажучи, “Жирона” перемагає доти, доки її атака компенсує огріхи захисту.

“Райо Вальєкано” – “Жирона”: статистика особистих зустрічей

Минулого сезону команди двічі зіграли внічию з однаковим рахунком 2:2, причому на “Вальєкасі” обидва м’ячі “Жирони” провів Віктор Циганков.

Остання ж перемога каталонців на полі “Райо” датована червнем 2021-го – тоді у плей-оф Сегунди “Жирона” тріумфувала 2:1.

Орієнтовні склади

Враховуючи дубль Циганкова на “Вальєкасі” минулого сезону, ризикнемо припустити, що він вийде у старті і цього разу. Ясна річ, знайде там себе і Довбик. Головна ж втрата “Жирони” – екс-центрбек “Наполі” Давид Лопес.

“Райо Вальєкано”: Димитрієвський – Рацу, Лежен, Мумін, Еспіно – Валентін – Паласон, Сісс, Унаї Лопес, Альваро Гарсія – де Томас

“Жирона”: Гассаніга – Арнау, Ерік Гарсія, Блінд – Коуто, Алейш Гарсія, Еррера, Гутьєррес – Циганков, Довбик, Савіо