Головний тренер донецького “Шахтаря” Маріно Пушич перед матчем 4 туру Ліги чемпіонів проти “Барселони” розповів про адаптацію в донецькому клубі та підготовку до матчів.

Як пройшов ваш перехід з “Фейєноорда” до “Шахтаря”, наскільки інші проблеми ви зустріли в новому клубі:

“Все сталось дуже швидко. Мені доводиться надзвичайно швидко адаптуватись, що я і роблю. Я не той, хто думає про проблеми, я завжди думаю про рішення і можливості. Це дає мені енергію та допомагає фокусуватись на роботі, яку я прийняв. Я не думаю про проблеми, яких насправді немало, я лиш фокусуюсь на тому, як вирішувати ці проблеми. Це доає мені енергію і я ділюсь цією енергію з гравцями”.

Як ваша українська мова:

“Гадаю, я розумію десь 30% української, я можу читати. З часом я буду говорити набагато краще. Дайте мені півроку і на прес-конференції я говоритиму українською”.

У “Шахтаря” вже був нідерландський тренер і зараз вони знову призначили людину з нідерландського футболу. Чи можна говорити, що клуб орієнтується на нідерландську футбольну школу?

“Гадаю, що футбол загалом не розділяється на школи. Ми не можемо казати, що це школа якоїсь країни, у кожного тренера є свій стиль, який складається з багатьох елементів. Наше бачення: атакувальний футбол та розвиток молодих гравців, що є дуже важливим.

“Це йде від кожного з нас. Не важливо, з якої ти країни, в якій країна граєш чи працюєш. Ми хочемо високо пресингувати і атакувати. Саме так ми намагаємось виховати наших гравців, розвивати команду і разом йти вперед”.

Є інформація, що ви вивчаєте суперника шляхом неодноразового перегляду всіх його матчів. Скільки матчів “Барселони” ви подивились перед завтрашньою зустріччю і що може допомогти “Шахтарю” здобути позитивний результат:

“У нас дуже багато переїздів, що явно не допомагає, мені не вистачає часу дивитись багато матчів, хоча загалом я дивлюсь багато. Так, я дійсно готуюсь подібним чином. “Барселона” — велика команда і грати з нею — це виклик. Ми намагаємось аналізувати їхні слабкості і знайти рішення того, як ними користуватись. Це матч, в якому ми нічого не втрачаємо. Я просто хочу, щоб моя команда показала конкурентний рівень. Я хочу, щоб ми грали віддано і показали найкращий футбол”.

Про важкий графік з матчем проти “Динамо”, а тепер і “Барселоною”:

“Так, графік дійсно складний, але це футбол. Ми — великий клуб, який хоче змагатись на найвищому рівні. Але ми готові змагатись зі всіма. Ми повинні віддаватись повністю в кожній грі. Сподіваюсь, що футболістам вистачить сил показати свою кращу гру, з нетерпінням чекаю цього матчу”.

Завтра ми побачимо інший “Шахтар” у порівняння з тим, що було 15 днів тому. Ви вже ближче познайомились зі своєю командою. Зараз “Барселона” не в кращій формі, чи не відчуваєте ви, що тепер у вас буде більше шансів обіграти цю команду?

“Кожен матч — це окрема історія. Я не вірю в те, що одна команда може бути у невдалій формі і тільки через це програти. Ми ж приїхали змагатись і реально конкурувати. Так, вони програли Класіко, але кожен може програти Класіко, це ні про що не говорить.

“Вони все ж показали непоганий футбол з “Реалом”, тому це не впливає на мою думку про суперника. Це все ще потужна команда”.