По завершенні поєдинку ¼ фіналу розіграшу Кубка України, у якому одеський “Чорноморець” переміг вдома луганську “Зорю” (4:1), головний тренер “моряків” Роман Григорчук поспілкувався із представниками ЗМІ на післяматчевій прес-конференції.

– Схоже, що перемоги у чемпіонаті та Кубку України стають для “Чорноморця” звичним явищем. Чи сподівались на це ще три місяці тому, коли команда лише починала комплектуватись?

– Три місяці назад я про таке не думав, адже було про що інше думати. Передбачати, як ми гратимемо у чемпіонаті, не було змісту. У той час потрібно було думати про те, як найкраще тренуватися, готуватися до нового сезону, “клеїтися” і щоб якомога швидше команда змогла працювати, як єдиний механізм. Дещо нам вдається, і ми бачимо, що свою гру трохи покращили. Сьогодні була ціла низка ідеальних моментів, чому ми, звичайно ж, дуже раді. Адже все це є тим, над чим постійно працюємо і тим, що ми хочемо бачити на полі. У грі проти такого, на мій погляд, дуже-дуже сильного суперника, який вкомплектований квалфікованими футболістами, ми змогли грати у свій футбол. Змогли контролювати гру і змогли при цьому включати швидкості при переході від оборони в атаку. Було дуже багато речей – таких, які ми хочемо бачити і вони в цілому дають результат.

– Пошуки ще одного центрального захисника ще продовжуються? Чи є якісь кадрові варіанти?

– Я вже казав, що ми ні в якому разі не можемо вважати себе повністю вкомплектованою командою. Нам потрібно думати про те, щоб якомога швидше запросити у “Чорноморець” три-чотири футболісти (з міркувань етичної коректності я не буду називати амплуа), адже розуміємо, що ми невкомплектовані як слід. А думати про щось на кшталт нашої участі у єврокубках, то у селекційному напрямку непочатий край роботи. Зараз ще якось у турнірному плані ми можемо щось проскакувати, але у нас по суті шістнадцять футболістів плюс троє молодих гравців, які з нами постійно працюють. І це не зовсім нормальна ситуація. Але не подумайте, що я на щось жаліюся. Ні в якому разі! Ми виходимо з того, що є. Я розумію, що ми робили спроби і хотіли ще взяти гравців. Однак нам це не вдалося. Можливо, ми могли б когось іншого запросити, проте по характеристиках та якостях самих футболістів це було б недостатньо для нас. Тому ми ні про що не шкодуємо, лише розуміємо, що треба вести велику роботу у цьому напрямку.

– У цьому матчі ми бачили кілька виходів Ореста Кузика один на один з воротарем, що враховуючи його творчі функції було дещо несподівано. Що це: ваша тренерська хитрість чи наслідки ситуативних епізодів?

– Це притаманно для нашого стилю гри, і подібне є нормальними ходами. Для нас тут навіть нічого дивного немає, адже над цими елементами ми постійно працюємо. Якщо можна так сказати, це наша футбольна зброя. Це звичайна річ, коли футболісти, які грають на позиції інсайдів, вони вриваються до карного майданчика. Атакувальні гравці всі повинні так діяти, а Кузик якраз вміє це робити. І це не той випадок, коли футболіст вирішив просто так туди побігти. Тут голова працює, наче “комп’ютер”: ти повинен все бачити, що і де відбувається і коли ту чи іншу дію зробити. А далі, звичайно ж, потрібно володіти швидкістю. Адже без швидкості нічого не буде. Вийти один на один з такими командами, як “Зоря” – справа не з простих. Особливо коли ти граєш проти суперника, у якого сума швидкостей дуже висока. А це стосується “Зорі”, яка за цим показником є однією з кращих у нашому чемпіонаті. Тож у виходах сам на сам є величезна заслуга команди, яка була в атаці. Щоправда, нам це вдається не так часто, як того хотілося б, проте, слава Богу, все ж виходить.

– Наскільки серйозна травма у Володимира Салюка, якого замінили наприкінці другого тайму?

– Салюка я аж ніяк не збирався міняти. Якраз тоді, коли ми готували заміну Єрмакова, бажаючи дещо перелаштуватись у тактичному плані, у Володимира щось заболіло. Я не можу сказати характер цієї травми, бо не знаю. Однак будемо сподіватись, що немає нічого страшного.

– Що із словенським захисником Лукою Гучеком, якого ми давно не бачили?

– У нього незначне пошкодження, однак готувати його на сьогоднішню гру було би величезним ризиком. Тому ми прийняли рішення, що Гучек не готуватиметься на матч із “Зорею”. Сподіваюсь, що на наступний поєдинок він буде у строю. Сказати, що він довго пропускає через щось серйозне, то слава Богу, це не так. Нічого такого немає.