22 жовтня. 19:00. Серія А. Дев’ятий тур
Бергамо. “Гевісс Стадіум”
“Аталанта” – “Дженоа”
Головний арбітр: Лівіо Марінеллі

“Аталанту” зрозуміти важко. Команда безперечно сильна, якісна, з потенціалом. Але вже з трьома поразками у восьми турах. Двома – від учасників Єврокубків та одним – від новачка ліги “Фрозіноне”. Грає нерівно, часто засинає на цілі тайми. В першому проти “Ювентуса” у попередньому домашньому матчі ніби не хотіла грати в футбол, а в другому возила суперника та незрозуміло як не забила.

В останньому матчі загалом на даний момент вона пропустила від “Лаціо” два м’ячі на 11-ту хвилину, спромоглася зрівняти рахунок, але в підсумку пропустила наприкінці і програла. А Гасперіні залишився дуже задоволений грою команди з 12-ої хвилини. Сьогодні ж він взагалі заявив, що з початку сезону команда відіграла погано лише один тайм проти “Фрозіноне”, в інших ж матчах пропускала зовсім необов’язкові голи.

Зрозуміти можна травми, які суттєво заважають “Богині” і навіть в кількох матчах змушували її грати з однією, а то й двома “фальшивими дев’ятками”. А також чіткий поділ на гостьову та домашню “Аталанту”. Всі її поразки відбулися в гостях, вдома вона грає набагато рівніше і потужніше.

Слід зазначити, що тихо Гасперіні провести перерву на матчі збірних не вдалося. По-перше, він, як і помічник головного тренера “Дженоа” Альберто Джилардіно Даріо Дайнеллі, свідчили на процесі про погрози генуезьких ультрас на адресу босів “Дженоа” понад десять років тому. По-друге, Гасп в інтерв’ю позитивно висловився про роботу в Саудівській Аравії, що підняло на ноги всю пресу.

ЗМІ подумали, що він вже йде. Почали ставити запитання всім функціонерам клубу. А тепер заявляють, що власник найбільшого пакету акцій клубу Стівен Пальюка незабаром приїде до Бергамо для з’ясування цього питання.

“Дженоа” не дуже відрізняється між домівкою і гостями, натомість, у неї чітко помітні тенденції поділу суперників на грандів і всіх інших. Проти середняків та аутсайдерів, коли потрібно і тримати м’яч, і частіше атакувати, вона грає гірше і здобуває гірші результати. А ось проти грандів володіє м’ячем 30 відсотків часу, контратакує рідко, але швидко та успішно.

Календар подарував їй шість матчів проти команд традиційної Топ-8 у дев’яти перших турах, і вона вже встигла розгромити “Рому” (4:1), перемогти в гостях “Лаціо”, возити “Наполі” 65 хвилин і зрештою зіграти з ним внічию. У попередньому своєму матчі вона грала на рівних з “Міланом”, пропустила єдиний гол на 87-ій хвилині, потім влучала у поперечину і була зупинена новим воротарем Олів’є Жиру.

“Аталанта” не завжди хоче і вміє тримати м’яч, але вдома проти новачка ліги, який ще й ненавидить володіння м’ячем, тип гри ясний. Багато залежатиме від організованості центру поля господарів в обороні та його допомоги в атаці.

Цифри та факти

  • В очних матчах в останні 15 років тенденції змінюються. Спочатку “Аталанта” виграла лише один з 13-ти, потім – сім з восьми, потім – лише один з п’яти. Чотири з останніх п’яти завершилися нічиєю, причому три – з рахунком 0:0. Загалом в семи останніх “Аталанта” не програвала – три перемоги та чотири нічиї
  • В матчах в Бергамо останніми роками тенденції також змінюються. Дві перемоги “Дженоа”, три перемоги “Аталанти”, три нічиї в останніх трьох матчах
  • В останніх п’яти домашніх матчах проти всіх у лізі на рахунку “Аталанти” чотири перемоги та нічия 0:0. У восьми останніх вона здобула шість перемог і не перемагала лише “Ювентус” – 0:0 та 0:2
  • “Аталанта” не пропускала у чотирьох останніх домашніх матчах у всіх турнірах
  • “Дженоа” перемагала лише двічі в останніх восьми матчах у Серії А – “Рому” та “Лаціо”. Лише одного разу в останніх шістьох – “Рому” з рахунком 4:1
  • В трьох останніх матчах, в яких Руслан Малиновський виходив в стартовому складі, “Дженоа” пропускала вирішальні голи після його відходу. Загалом недорахувавшись через це чотирьох очок. В п’яти з шести останніх матчів незалежно від ігрових хвилин українця вона пропускала вирішальні голи після 80-ої хвилини, через що недорахувалася семи очок

Кадри

Лідер центру поля бергамців Тон Коопмейнерс проти “Лаціо” вийшов на другий тайм, віддав асист, але знову травмувався. Тоді не в найкращій формі був і форвард Скамакка, але він вже додає та навіть забив за збірну в Англії. Поруч з ним в дуже гарній формі Де Кетеларе і не найкращій – Пашаліч та Лукман. Останнього Гасперіні навіть жорстко критикував, заявивши, що не викладається, коли виходить на заміну.

В обороні Гасп намагається зберігати кадрову стабільність. Хоча вона може бути порушена через травму капітана Толоя. Він під великим питанням. А ось на позиції воротаря відбувається ротація між Муссо та Карнезеккі. Тренер заявив, що завтра вийде другий, оскільки перший повернувся з Південної Америки втомленим.

У “Дженоа” також травмовано важливих гравців. Головний форвард Ретегі пропустив матч з “Міланом”, матчі збірної. Досвідчені опорники Строотман та Бадель також пропускали. Хоча останній начебто повертається. Лівий захисник Васкес їздив на матчі до Південної Америки і може поступитися своїм місцем Мартіну чи Маттурро.

Перший воротар Мартінес був вилучений проти “Мілана”, і тому 30-річний Леалі повинен вперше з 2016-го року вийти у стартовому складі у матчі Серії А. З того часу він багато награв в Бельгії, Греції (вищих дивізіонах) та Серії Б.

Де опиниться Малиновський? Як і у двох попередніх матчах, номінально розташується за “фальшивою дев’яткою” Гудмундссоном, але насправді гратиме в глибині поля, навіть ближче до своїх захисників? Чи втратить і це місце через повернення Баделя? Тим більше, що ЗМІ припускають вихід замість Ретегі справжнього форварда – Пушкаша чи Екубана, а отже, Гудмундссон відійде на позицію Руслана.

Гасперіні вже двічі висловився про нього. Заявив, що для зупинки гарматної лівої ноги українця слід змушувати його грати правою. А також назвав його “відмінним гравцем та людиною”. “Його ліва нога принесла нам багато задоволення. Впевнений, що принесе й “Дженоа”. Сподіваюся, що не проти нас”.

“Аталанта”: Карнезеккі, Скальвіні, Джимсіті, Колашинац, Дзаппакоста, Де Роон, Едерсон, Руджері, Де Кетеларе, Лукман, Скамакка

“Дженоа”: Леалі, Де Вінтер, Драгушин, Бані, Мартін, Сабеллі, Бадель, Френдруп, Хапс, Малиновський, Гудмундссон