Колишній тренер академії «Дніпра» Володимир Книш розповів про методи роботи екс-тренера дніпрян Хуанде Рамоса.

– Повертаємось до «Дніпра». Коли ви працювали в академії, то першу команду очолював Хуанде Рамос. Чи дивився він на гравців академії, спілкувався з вами?

– Молодь він взагалі не переглядав. Але я тоді навчався на тренерську ліцензію Pro і Стеценко мені допоміг тиждень постажуватися у Рамоса. Я почерпнув у нього багато корисного.

Але молоддю він не переймався, йому поставили іншу задачу – за чотири роки стати чемпіонами. Він би й став, якби допрацював і зберігся «Дніпро».

Рамос – дуже професійний фахівець. Я дивився, які він дає навантаження та терміни. Щось було схоже на нашу роботу, щось – ні.

– Що вас найбільше здивувало?

– Приїхали хлопці зі збірної, він їх не чіпав, вони відновлювалися. А групі, яка не грала, він давав тримання м’яча на виживання з переходом у пресинг. Для нас це було в новинку. Це робилось за два дні до гри.

Коли Рамос тільки-но приїхав у «Дніпро», він думав, що всіх здивує і зліпить тут «Барселону». Але коли він побачив, що поле на «Дніпро Арені» пливе після дощу, і в іспанський футбол там неможливо грати, то сказав: «Значить, будемо бігати, хлопці». Розумна людина!

Повірте, «Дніпро» бігав дуже багато. Більше навантажень я бачив тільки у Фоменка у «Вересі». На моїх очах «Дніпро» тоді обіграв «Карпати» 4:0, просто загнали львівський клуб, – сказав Книш.