28 вересня. 21:45. Серія А. Шостий тур
Генуя. “Луїджі Ферраріс”
“Дженоа” – “Рома”
Головний арбітр: Даніеле Орсато

В п’ятому турі Серії А сезону 2023/24 “Рома” не скористалася повністю або взагалі втратами очок “Ювентуса”, “Наполі”, “Лаціо”, втративши власну перемогу на 85-ій хвилині. В шостому всі ці троє вже перемогли, тож тепер доводиться наздоганяти. Чи вдасться на виїзді проти команди, яка вже набрала очки цього сезону проти неаполітанців та римських сусідів?

Однозначно стан римлян не оцінити. Можна заявити, що 7:0 над “Емполі” – виняток на тлі одного очка в перших трьох турах з шістьма пропущеними, важкої перемоги в першому турі групового турніру Ліги Європи над “Шерифом” (2:1) та втрати очок проти “Торіно” у неділю. Остання (1:1) відбулася через навіс зі штрафного удару, слабкий креатив та повільну гру.

Втім, можна й заявити, що “Емполі”, “Шериф” та майже перемога над “Торо” – початок нового шляху. Менше пропущених, більше забитих, більше стрункості у центрі поля.

Матч в Генуї, можливо, і допоможе нам ясніше зрозуміти, куди ж йдуть “вовки”. Жозе Моуріньо вважає, що зі зменшенням кількості травмованих та стабілізацією складу все налагодиться і вже почало налагоджуватися. “У січні ми будемо в зовсім іншому стані”. Але чи не буде тоді занадто пізно?

Не дуже ясно, куди йдуть “грифони” і навіть де краще грають. 1:4 від “Фіорентини” вдома, 1:0 у Римі над “Лаціо” з потужною першою чвертю матчу, а потім глухою, але організованою обороною. Потім вкрай в’язкі матчі в гостях проти “Торіно” та “Лечче” з 0:1 через пропущені після 80-ої хвилини. І між ними – 2:2 вдома проти “Наполі”, коли виносили чемпіона більше години, але потім втратили 0:2.

З характером вони точно мають проблеми. Адже виходить, що в останніх трьох матчах пропускали вирішальні голи після 80-ої хвилини. Альберто Джилардіно заявляє, що його команда повністю жива, мотивована, що навіть вдесятьох з 36-ої хвилини в Лечче “не поступилася жодним сантиметром”. Але критика все зростає. Особливо вкрай блідої атаки команди, останньої у лізі і за володінням м’ячем, і за ударами по воротах.

“Рома” за обома цими компонентами четверта. Так багато володіння не зовсім відповідає стратегії Моуріньо і, можливо, і заважає зберігати баланс і здобувати кращі результати. Вона домінуватиме і сьогодні. З чим “Дженоа” цілком згідна. Адже “Наполі” 12 днів тому розривала з 34-ма відсотками володіння м’ячем. Джилардіно хіба що турбується через фізичну міць, зріст суперників.

Цифри та факти

  • “Дженоа” не перемагала “Рому” в останніх 17-ти очних матчах – 13 поразок, чотири нічиї. Результати шести останніх – нічия та п’ять поразок, причому у чотирьох останніх “грифони” не забивали
  • Останній очний матч у лізі завершився у Римі з рахунком 0:0, щоправда, після цього там “Рома” перемогла в Кубку з рахунком 1:0. Кубкова зустріч була першою очною у тренерських кар’єрах Жозе Моуріньо та Альберто Джилардіно.
  • “Дженоа” ніколи не перемагала команди Моуріньо – п’ять поразок та три нічиї у всіх турнірах. Навіть забила в цих матчах лише один м’яч
  • “Дженоа” – один з найулюбленіших суперників Ромелу Лукаку в Італії. У чотирьох матчах проти неї у формі “Інтера” бельгієць забив шість м’ячів. Три з них – в гостях
  • “Рома” перемагала лише в одному з 11-ти останніх своїх гостьових матчів у Серії А разом з чотирма нічиїми та шістьма поразками
  • “Рома” лідирує у лізі поточного сезону за влученням у каркас воріт – шість. У найближчих переслідувачів – “Болоньї” та “Фрозіноне” – по чотири
  • “Рома” пропускала в семи з восьми останніх матчів ліги, “Дженоа” – у восьми з дев’яти останніх

Кадри

Можливо, нарешті повернеться капітан “Роми” Лоренцо Пеллегріні і вперше трійка Пеллегріні-Дібала-Лукаку вийде з перших хвилин. Ауар також має бути готовим. У центрі поля залишиться тандем Паредес-Крістанте. Останній завдяки першому частіше йде вперед, ніж у попередні сезони. На рахунку Браяна поточного вже гол і три асисти. Обидва вони вийдуть, оскільки Саншеш знову травмований.

Дібала та Лукаку вже забили по два м’ячі у лізі. Останній забивав у трьох матчах поспіль у всіх турнірах. При цьому з лави запасних їх готові підтримати Белотті (два голи і два асисти у сезоні), Ель-Шаараві і навіть Азмун, який потихеньку набирає форму.

Як і раніше, травмований Кріс Смоллінг, і знову доведеться затикати дірку в центрі оборони Льоренте. На флангах схеми 3-4-1-2 або 3-5-2 (залежить від Пеллегріні) є вибір. Крістенсен, Карсдорп, Челік, Залевські, Спінаццола.

Джилардіно попереджає про можливу ротацію через щільний календар (наступний матч у неділю о 16:00 проти прямого конкурента в аутсайдерах “Удінезе”). Вилученого в Лечче лівого захисника Мартіна має замінити Васкес. Можливо, правого захисника Де Вінтера замінить більш атакувальний Хефті. У центрі поля Строотману чи Баделю можуть надати відпочинок Кутлу чи Торсбі.

Чи знайдеться місце для Руслана Маліновського? Він отримав ушкодження ще перед матчем проти “Наполі”, через що в ньому вийшов на заміну на 74-ій хвилині, а в Лечче – на 89-ій. Генуезька преса припускає, що Джилардіно може повернути його до складу, розмістивши разом з Гудмундссоном позаду Ретегі і, таким чином, повернутися з гібрида 3-5-2/4-4-2 на ясну 4-3-2-1.

Повертається взятий у “Мілана” Жуніор Мессіас. Він ще не грав цього сезону. Може отримати і місце Маліновського, і правого латераля, і правого захисника.

“Дженоа”: Х. Мартінес, Сабеллі, Бані, Драгушин, Васкес, Кутлу, Бадель, Френдруп, Маліновський, Гудмундссон, Ретегі

“Рома”: Патрісіу, Манчіні, Льоренте, Н’Діка, Залевські, Крістанте, Паредес, Спінаццола, Лоренцо Пеллегріні, Дібала, Лукаку