Виконувач обов’язків тренера жіночої збірної України Володимир П’ятенко поділився очікуваннями від старту кваліфікації до Євро-2025.

— 22 вересня відбудеться перший матч команди у прем’єрному розіграші Ліги націй. Як ви ставитеся до того, що з’являються міжнародні змагання такого ґатунку в жіночому футболі? І які перспективи мають синьо-жовті у прийдешньому циклі?

— Ліга націй — це дуже актуальний формат міжнародних змагань для збірних на сьогодні. Раніше були контрольні ігри та товариські турніри, але в цій системі збірні мають на порядок вищу мотивацію. Адже з Ліги націй команда може вийти на чемпіонат Європи. Подібний турнір дуже важко переоцінити. Маємо хороший підбір суперників у групі. У тій же збірній Польщі грають футболістки, що виступають на провідних ролях в чемпіонаті Німеччини. Але ми готові дати їм бій. Все буде визначатися тим, хто краще підійде функціонально, тактично та психологічно до кожної гри.

— Наскільки вирішальним може бути той фактор, що через повномасштабне російське військове вторгнення українська команда вже півтора року змушена грати всі міжнародні матчі на виїзді?

— Звичайно, це має свій вплив. Розуміємо, що в Польщі перебуває чимало наших співгромадян, які точно прийдуть та підтримають дівчат у важливих матчах. Але грати вдома перед рідними трибунами — це все ж особлива атмосфера, яка 6 надала додаткових сил та мотивації команді. До того ж треба й рахуватися з логістикою та переїздами.

Що стосується завдань, то ставимо перед дівчатами ціль — вийти до Ліги А. Стратегічне ж завдання для нашої команди — пробитися на Євро-2025 у Швейцарії, – сказав П’ятенко.

Завтра, 22 вересня Україна зіграє проти Сербії. Інші суперники по групі – Польща та Греція.