Вчора донецький “Шахтар” невдало стартував у Лізі чемпіонів.

Якщо говорити відверто, то перед матчем проти “Порту” мало хто прогнозував успішний результат. Останні матчі “Шахтаря” в чемпіонаті України хоча й приносили “помаранчево-чорним” стабільно по три очки, але рівень гри вимагав бажати навіть не просто кращого, а дуже кращого. Оборона була не особливо надійною, а атака переважно не створювала моменти сама, а просто використовувала осічки суперника. Так, була надія, що Ліга чемпіонів – це позамежна мотивація, котра змусить “гірників” стрибнути вище голови та дати бій португальцям, але ця надія не справдилася.

“Порту” вчора вийшов на поле в ролі викладача, котрий приймає екзамен у першокурсника. Цей першокурсник впевнений у своїх силах і спершу навіть відповідає ударом на удар, але потім просто здувається під градом запитань. Данило Сікан та його помилка, котра призвела до голу, це дитячий садок, але ж вона така була не одна. Прохідний двір у захисті був дуже ефективно використаний гравцями “Порту”, котрі розірвали “гірників” у першому таймі. І хоча гравці “Шахтаря” кажуть, що по перерві вони багато чого виправили, але схоже, що це просто португальці скинули оберти та догравали матч у холостому режимі.

У попередньому абзаці ми уявили собі “Порту” в ролі викладача. Якщо це так, тоді “Барселона” буде справжнім професором, адже вчора каталонський клуб розібрав на запчастини бельгійський “Антверпен” з рахунком 5:0. Тому “Шахтарю” тепер треба налаштовуватися на боротьбу за третє місце в групі і вихід у Лігу Європи, що також буде зробити дуже непросто. Залишається лише згадати, що рік тому “Шахтар” навряд чи був дуже сильнішим, але в першому турі Ліги чемпіонів виніс на виїзді “Лейпциг” з рахунком 4:1. А тепер подумаймо, чи варто було заміняти Йовічевіча на Ван Леувена заради ось такого.

Ігор Цвик, головний редактор Sportanalytic.com