Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру змагань ПФЛ

Осінь підносить нам все цікавіші та цікавіші матчі. В передостанньому турі першого кола першого етапу зустрічалися перша та друга команди Групи «Б», які розділяли чотири очка. Зрозуміло, перемога господарів закріплювала б їхнє лідерство, а поразка – загострювала боротьбу за перше місце.

Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Першій лізі – головний тренер петровського «Інгульця» Владислав Лупашко. Його підопічні обіграли миколаївську «Вікторію» (3:0 у домашньому матчі), наростивши відрив від найближчого переслідувача до дуже солідних семи очок.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Лідер переграв свого найближчого переслідувача – будь-який інший результат суттєво похитнув би його положення на першому місці. До того ж, із Кубка України «Інгулець» вибув якраз після мінімальної поразки від «Вікторії», так що здобути настільки переконливий реванш – це було ще й довести правильність власного курсу перед гостями з Сумщини.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
«Інгулець» підійшов до матчу не в оптимальному складі. Травмований досвідчений універсал Ченбай, спроможний закрити 3-4 позиції. Тільки-но відновилися правий оборонець Сидоренко та лівий вінгер Козак. Після вилучення Сидоренка «Інгулець» від 37-ї хвилини грав у меншості. У гостей не змогли зіграти центральний півзахисник Лебеденко (давно відсутній) і фланговий хавбек Чеглов.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем – 2:0 на виїзді з «Кременем» ‒ тренерський штаб петровського клубу провів дві зміни в стартовому складі. Замість Боровського праворуч у захисті з’явився Сидоренко, основний вибір на цій позиції. Замість Резепова на місці лівого вінгера вийшов літній новачок Богунов (Козак, провідний гравець цього амплуа, ще відновлюється та набирає форму після пошкодження).

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Взагалі в «Інгульця» награна базова схема 1-4-1-4-1, проте вилучення вже в першому таймі змусило тренерський штаб до творчих рішень. Замість Сидоренка на місці правого захисника матч дограв номінальний атакувальний півзахисник Козиренко, і добре справився зі своїми обов’язками. В той же час сам «Інгулець» дограв матч за схемою 1-4-4-1, проявивши керованість і творчість. Саме в меншості господарі розвинули свою перевагу до перемоги з розгромним рахунком.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Розгромна перемога в меншості над найближчим переслідувачем, який вибив «Інгулець» із Кубка України, ‒ це знакове досягнення для цієї команди та підтвердження невипадковості її лідерства. Наразі підопічні Лупашка входять у трійку команд, які все ще не програвали в поточному чемпіонаті. «Інгулець» із восьми матчів Першої ліги 2023/24 виграв сім при одній нічиїй. В «Інгульця» найкраща різниця голів (+17). Він завдав «Вікторії» першої поразки після відновлення виступів, миколаївська команда вперше пропустила більше двох м’ячів за гру та програла з розгромним рахунком вперше за час виступів серед професіоналів.
Лауреат 8-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Владислав Лупашко («Інгулець» Петрове)
Середній бал – 4,8

Чемпіон і володар Кубка України серед аматорів «Дружба» блискуче стартувала в чемпіонаті, зовсім не втрачала очок аж до сьомого туру, проте зазнала поразки ціною в перше місце в обласному дербі. Її завдав землякам інший колектив із Київщини – рейтинговий лідер сезону, «Чайка».

Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Другій лізі – головний тренер «Чайки» (Петропавлівська Борщагівка) Сергій Сизихін. Його підопічні обіграли мирівську «Дружбу» (1:0 у домашньому матчі), завдавши супернику першої поразки за час виступів у Другій лізі.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Це був центральний матч туру в Другій лізі, до того ж, його результату чекали відразу кілька конкурентів, місце яких залежало від результату матчу в Макарові. На професіональному рівні «Дружба» та «Чайка» не зустрічалися до цього, проте були добре знайомі по рідній області та мали кадрові перетини. Особлива мотивація «Чайки» ‒ вперше після початку повномасштабної війни вона грала в Макарові, на стадіоні імені Бруквенка з натуральним газоном.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У господарів, «Чайки», не міг зіграти травмований атакувальний півзахисник Кулакевич. У гостей, «Дружби», продовжує перебувати в лазареті лідер півзахисту Недоля, а вже після початку сезону команда скоротила свою лаву запасних, попрощавшись із деким із літніх новачків – півзахисником Олійником і нападником Лигою.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
На відміну від своїх конкурентів у боротьбі за медалі, «Чайка» не має такої глибини складу та якості вибору. Єдина заміна в стартовому складі порівняно з виїзною перемогою над ПФК «Звягель» ‒ вихід Євстратенка замість Кулакевича на місце другого форварда, інсайда. Рокіровка спричинена травмою гравця. Як при цьому «Чайка» зберегла свіжість на виснажливий матч із «Дружбою» ‒ це вражаюча робота штабу з відновлення та розподілу сил.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Чайка» під керівництвом Сизихіна освоїла гру в три центральних оборонці, причому, проти «Дружби» господарі вийшли в цікавій формації, яка видозмінювалася, залежно від фази гри, від 1-3-5-2 до 1-3-4-3. Особливу роль у тактичній побудові борщагівців відігравали розумні, мобільні та креативні півзахисники Емере, Шакун і Вечурко, відповідальні як за організацію відбору, так і за перехід від оборони в атаку та безпосереднє загострення. Забивши на першій хвилині, господарі грали без м’яча більш як 2/3 ігрового часу, що забрало в них усі сили, проте не позначилося на результаті.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Після домашньої поразки від «ЮКСА» (1:3) за наступний місяць «Чайка» провела чотири матчі й не зазнала жодної поразки – три перемоги та одна нічия (голи 6:1). Що особливо цінно, підопічні Сизихіна виграли три матчі поспіль у суперників, які станом на той момент взагалі не програвали в чемпіонаті. Вихід на друге місце – найвище для себе в чемпіонаті – гідна винагорода «Чайці» за цей вражаючий «сухий» турнірний відрізок.
Лауреат 7-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Сергій Сизихін («Чайка» Петропавлівська Борщагівка)
Середній бал – 4,8

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua