Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Першої ліги сезону 2023/24

До сьомого туру «Поділля» підійшло останнім клубом Першої ліги, в якого не було перемог у новому чемпіонаті. Попереду був міцний суперник – тернопільська «Нива», учасник Чемпіонської групи минулого сезону. Тим не менш, саме в грі з географічним сусідом «Поділля» перервало свої невдачі.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер хмельницького «Поділля» Віталій Костишин. Його підопічні обіграли тернопільську «Ниву» (1:0 у домашньому матчі), покинувши останнє місце.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
19 років «Поділля» не могло обіграти «Ниву» ‒ ще з друголігових часів (дев’ять матчів безпрограшної серії тернополян у матчі проти цього суперника). На початку сезону саме підопічні Малика вибили хмельничан на їхньому полі з Кубка України. В турнірній таблиці «Нива» також була значно успішнішою за «Поділля», яке відновило виступи після 1,5-річної паузи.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Проблеми «Поділля» ми можемо вважати суттєвими. Через різні причини в матчі проти «Ниви» не могли зіграти правий захисник Сімінін, атакувальний півзахисник Боженар, вінгер Каверін і нападник Карпенко. В той же час у тернополян давно вже не грає центрхав Козак, який певний період був стилеутворюючим гравцем «Ниви».

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Після поразки від ФК «Хуст» тренерський штаб провів три зміни в стартовому складі подолян: Боженара та Корешкова на місцях флангових півзахисників замінили Костенко та Коваленко, а замість центрбека Болденкова вийшов центрхав Задоя (при цьому в центрі захисту зіграв номінальний опорник Цибульник, який став героєм туру). Відзначимо також, що «Поділля» системно використовує в нападі захисника Войтіховського.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Поділля» кілька років грало за базовою схемою 4-2-3-1, але, зважаючи на певні кадрові проблеми, тренерський штаб підійшов до схеми, яка краще підходить до наявних гравців – а саме 4-4-2. При цьому «Поділля», яке повернулося в ПФЛ після паузи, сміливо використовує новачків на ключових позиціях. Відразу після підписання заграли в основі воротар Непогодов і форвард Войтіховський (який всю кар’єру провів на місцях центрального захисника та півзахисника).

5. Накопичувальний критерій – 3
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це – перша перемога «Поділля» в поточному чемпіонаті, яка дозволила команді покинути останнє місце. Звісно, про стабільність наразі не йдеться – можливо, саме з цього туру почнеться успішна серія хмельничан. Поки що відзначимо, що вони вже місяць не програють вдома та перемагають непростого суперника.

Лауреат 7-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Віталій Костишин («Поділля» Хмельницький)

Середній бал – 4,6

Преслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua