12 вересня. 21:45. Відбірковий турнір на Євро-2024. Група С
Мілан. “Джузеппе Меацца”
Італія – Україна
Головний арбітр: Алехандро Ернандес (Іспанія)

Україна

Обидві збірні підходили до вересня в тривозі. Каденція Сергія Реброва у збірній України розпочалася з двох перемог, але вони були вкрай важкими. Тоді викликала чимало занепокоєння оборона. А нині – ще й травми та ігрова форма легіонерів, які здебільшого не грають у своїх клубах. Проте нічия з Англією не лише зняла напругу, але й вивела підопічних Реброва на поул-позицію у боротьбі за друге місце в групі.

Статистика того матчу – 2:11 за ударами по воротах, 31:69 за володінням м’ячем – мала непривабливий вигляд. Ребров визнав, що англійці зламали його план на гру, змусили сидіти в обороні. Навіть не хотів аналізувати виступ окремих гравців, заявляючи, що всі робили те ж саме – захищалися. Але захищалися дуже організовано, дуже пристойно. А це найкраща та найважливіша новина в групі з грандами.

Ребров задоволено відзначив оборону після матчу, заявивши, що хоче привчити гравців отримувати насолоду від захисних дій. Та й загалом такий солідний організований виступ приносить оптимізм та надію на майбутнє. Не випадково українські журналісти на післяматчевій прес-конференції говорили про перемогу.

Італія

“Адзуррі” також завершили свій матч з рахунком 1:1, але відчуття серед них протилежні. Вболівальники точно в жаху. Не від окремого матчу в Північній Македонії, а від загального шляху, яким йде збірна. На їхню думку, той шлях в нікуди. В дебюті Лучано Спаллетті побачили те, що набридло в останній стадії каденції Роберто Манчіні. Апатію, невинахідливість в атаці. І катеначчо вже після першого забитого.

Перший тайм італійці ще провели непогано, хоча могли як забити, так і пропустити. На початку другого добили після удару здалеку у поперечину. Але потім відійшли назад, заснули та були покарані штрафним ударом Барді у воротарський кут. Через що всі накинулися на Джанлуїджі Доннарумму, вимагаючи відправити його у запас. Навіть його захисники лише закликали згадати його звитяги на Євро-2020. Але це було вже два роки тому.

Сам Спаллетті визнав, що його підопічні програвали багато двобоїв, боротьбу за другі м’ячі. Говорив про нестачу якості в грі у центрі поля та терпіння в атаці. Хоча вказував на гарну гру в обороні загалом та жахливий стан поля в Скоп’є. За останнє вибачався навіть лідер македонців Ельїф Елмас.

“Адзуррі” також мають травми, також прогалини на деяких позиціях (у всій атаці, у воротах і в центрі оборони). Та ще й бракує командної швидкості та винахідливості. Спаллетті – фахівець у прищепленні саме цього, але часу у нього немає.

В суботу українці володіли м’ячем 31 відсоток часу, а італійці – 72. Тенденція зрозуміла. Завдання других – ламати оборону суперника та шукати в ній дірки, завдання перших – зберігати організованість та шукати контратаки.

Спаллетті особливо наголошував на організованості суперника, його підготовленості до гри з м’ячем і без. Ставить за мету знайти вільний простір і вважає, що його збірна здатна розкотити суперника на флангах, змусити його рухатися і тоді знайти канали для прориву. Ребров ж відзначає інтенсивність суперника і набагато краще поле у Мілані порівняно зі Скоп’є. Також він не розуміє, чому критикують Італію.

Цифри та факти

  • Італія та Україна зустрічалися вісім разів. Шість разів перемагала перша, також зафіксовано дві нічиї. Загальна різниця м’ячів – 15:3. Остання з очних зустрічей була нічийною і відбулася в Італії в 2018-му році – 1:1. В офіційних матчах команди зустрічалися п’ять разів. Результати – п’ять перемог Італії із загальним рахунком 12:2. Останній із них вона виграла з рахунком 2:1 у гостях у 2006-му році
  • Італія перемагала в трьох з восьми своїх останніх домашніх матчів, також двічі зігравши внічию та зазнавши трьох поразок. Україна перемагала шість разів у десяти останніх гостьових (одна нічия, три поразки), але лише двічі – в п’яти останніх
  • Італія пропускала у восьми з десяти своїх останніх домашніх матчів та в шести з семи останніх на всіх полях. Україна зі своїх семи останніх на всіх полях пропускала в чотирьох, а з восьми останніх гостьових – в шести
  • Італія забивала в дев’яти з десяти останніх своїх матчів на всіх полях і в 23-ох з 24-ох останніх домашніх. Україна забивала у дев’яти з останніх 12-ти гостьових та восьми з 11-ти останніх на всіх полях
  • Ілля Забарний – рекордсмен Європи за матчами за свою національну збірну серед гравців, які народилися в 2002-му році і пізніше. На його рахунку 28 матчів
  • В суботу Чіро Іммобіле забив з гри за збірну вперше з червня 2021-го року
  • Гол Олександра Зінченка в суботу став 250-им для збірної України в офіційних матчах

Турнірна таблиця групи C у відборі на Євро-2024

Дві найкращі команди за підсумками відбору вийдуть на Євро-2024 напряму.

Країна І В Н П РГ О
1 Англія 5 4 1 0 16:2 13
2 Україна 4 2 1 1 5:5 7
3 Італія 3 1 1 1 4:3 4
4 Північна Македонія 4 1 1 2 5:12 4
5 Мальта 4 0 0 4 1:9 0

Кадри

Олександр Тимчик вилетів через травму, Микола Шапаренко випередив його в цьому. Ребров повідомив, що 22 гравці тренувалися як завжди, і навіть Андрій Ярмоленко має шанс зіграти, але малоймовірно, що з’явиться з перших хвилин. Микола Матвієнко, попри ушкодження та заміну проти Англії, начебто готовий грати. А якщо ні – Сергій Кривцов в суботу відіграв солідно.

Дилеми на лівому фланзі та в центрі атаки. Михайло Мудрик відіграв слабко, ще й його прямий опонент на фланзі Кайл Вокер забив. Але прямої заміни, якщо не готовий Ярмоленко, йому немає. А ось Роману Яремчуку заміна є. Навіть дві. Артем Довбик та Владислав Ванат готові. Можлива й заміна не готового повністю Судакова. Останній опорник Сидорчук? Атакер Буяльський? Чи розігруючий Назарина?

У італійців вилетіли вінгер Політано та захисник Манчіні – гравці стартового складу. Ще раніше – головний вінгер К’єза та опорник Пеллегріні. Найімовірніше, у центрі оборони вийде молодий Скальвіні. На флангах конкурують Дзаньоло (на нього, щоправда, злі через привезений штрафний в Скоп’є), Дзакканьї, Ньонто та Распадорі. Всі вони не у формі. Також терміново викликано вінгера “Болоньї” Орсоліні.

Можливі заміни опорників – Крістанте на Локателлі, Тоналі на Фраттезі. А ось заміни у воротах не буде. Спаллетті вже повідомив про це. Хоча заклики за Гульєльмо Вікаріо з “Тоттенхема” або Алекса Мерета з “Наполі” все голосніші.

В будь-якому разі навряд чи Доннарумма знайде спокій. Вболівальники “Мілана” досі ненавидять його за відхід до “Парі Сен-Жермен”, у попередньому матчі збірної на “Сан Сіро” засвистували та закидали доларами. ЗМІ не мають сумнівів, що завтра зустрінуть так само. Навіть Спаллетті довелося реагувати: “Ми повинні вміти грати за будь-якої атмосфери і не можемо нічого вимагати від вболівальників”. Ніби грає в гостях.

Італія: Доннарумма, Ді Лоренцо, Скальвіні, Бастоні, Дімарко, Локателлі, Барелла, Фраттезі, Распадорі, Іммобіле, Дзакканьї

Україна: Бущан, Конопля, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Степаненко, Зінченко, Судаков, Циганков, Довбик, Мудрик