Протягом останнього року ізраїльський футбол бачив масовий приплив гравців до Європи. Одним із них є Гай Хадіда, який зараз грає в “Чорноморці” в Україні, куди він прибув минулого сезону після менш ніж двомісячного перебування в “Сакарьяспорі” з другого дивізіону Туреччини.

“Поки що я відчуваю, що додав на особистому професійному рівні”, — сказав Хадіда каналу Sport 5 і додав: “Кожен день я кидаю собі виклик. Я відчуваю, що це тільки початок, що я вдосконалився в плані інтенсивності та фізики. Рівень тут удвічі вищий, у нас набагато менше часу на роздуми. Я відчуваю, що став кращим гравцем, відколи прийшов. Я у великій команді, як-от “Хапоель” Тель-Авів. Ми провели чудову кампанію і спромоглися залишитися у лізі, цього року ми прагнемо посісти місце у Єврокубковій зоні.

У команди багато вболівальників, дуже популярна команда, 40-тисячний стадіон. Українська ліга набагато краща за нашу, за напруженістю і фізичністю, це зовсім інший рівень, темпи тут набагато вищі. Ізраїльський гравець розумніший за українського гравця, але він поступається йому за інтенсивністю та фізичними характеристиками. Ліги дуже схожі тим, що домінують дві команди”.

Хадіда залишив “Бней-Рейне” у січні, попри те, що він був значним гравцем, і цього літа він також отримав пропозиції:

“Я мав кілька пропозицій, але “Чорноморець” – це місце, яке кинуло мені найбільший професійний виклик. Я відмовився від значних коштів, щоб потрапити сюди. Мені довелося випробувати себе професійно до межі, поза зоною комфорту. Українська ліга не характеризується технічними гравцями, а сильнішими та швидшими. Влітку до мене підійшли дві команди, але я не пішов, щоб повернутися. Моя мета – продовжувати якомога більше за кордоном і головним чином у Європі, я не піду до ліги, яка менш сильна, ніж ізраїльська ліга”.

Більше півтора року триває війна між Росією та Україною, яка призвела до великих руйнувань в країні, а також призупинення ліги. Ізраїльський півзахисник зазначає, що на поверхні все виглядає по-іншому:

“Є сигнали тривоги, але це нічим не відрізняється від нашої країни. На стадіонах немає натовпу, впускають лише близьких людей, і це 400-500 осіб. Ми далеко від зони бойових дій, на вулицях немає атмосфери війни. В Ізраїлі ситуація ще гірша з протестами та тероризмом”.

Хадіда розповідає про свої яскраві моменти та гру:

“Ми двічі перемогли київське “Динамо”, це справило неймовірний резонанс в ЗМІ в Україні. Я приїхав, коли ситуація в команді була дуже поганою, і у нас було божевільне друге коло. Я граю тут або 6 або 9, іноді я найбільш передовий гравець команди і граю спиною до воріт. Це складно і дуже цікаво. Я приїхав до Туреччини, тренера змінили через день. Новий тренер сказав, що не знає мене, не взяв мене, і він їде зі своїми гравцями. Я розумів, що ситуація змінилася, і я не маю шансів бути топгравцем. Я вважав за краще повернутися до другого варіанту і поїхати до України”.

Гай розкриває, що сталося перед переходом Става Лемкіна до донецького “Шахтаря”:

“Лемкін дзвонив мені перед приїздом, були інші гравці, які консультувалися зі мною і мали пропозиції з України. Я радий, що він повернувся після травми. Тільки Манор Соломон може пояснити, який розмір “Шахтаря”, це божевілля в європейському масштабі. В кожне трансферне вікно гравці потрапляють до Прем’єр-ліги, Бундесліги та найвищих ліг Європи. Мова про високо оцінену лігу на ринку”.

Хадіді допомагає єврейська громада у місті:

“Я живу в Одесі і мене обіймає велика єврейська громада, ізраїльтяни, які живуть тут, приймають нас на свята та приходять на наші ігри. Власник команди єврей і це мені дуже допомагає”.

На завершення півзахисник ділиться своєю великою мрією:

“Національна збірна – це моя велика мрія, я працюватиму якомога наполегливіше, щоб потрапити на очі голів збірної, і якщо це станеться, це буде мрія. Я працюю з фітнес-тренером Ераном Шадо через Zoom, навіть коли я тут, і працюю над своєю інтенсивністю”.