2 вересня 2023 року. 19:30. Віторія. “Мендісорроса”.
Ла Ліга 2023-24. 4-й тур
“Алавес” (Віторія) – “Валенсія”
Де подивитись: MEGOGO, Volia TV
Дискваліфіковані: відсутні
Травмовані: Джуліано Сімеоне – Габріель Пауліста, Альберто Марі

“Алавес”

“Бабасоррос” влітку дуже непогано підсилили свій склад, і якщо Луїсу Гарсії Пласі вдасться розкрити сильні сторони та потенціал новачків своєї команди, то їй цілком до снаги залишитися у елітному дивізіоні. Протягом тижня баски саме завершили формування складу, підписавши низку гравців у лінію атаки. До Віторії в оренду переїхали перспективний Саму Омородіон, центрфорвад Хон Каррікабуру та універсал Яніс Хаджі.

Новий чемпіонат “Алавес” розпочав з мінімальної поразки на виїзді від “Кадіса”, пропустивши єдиний гол вже в дебюті зустрічі після розіграшу стандарту. Але вже за тиждень баски реабілітувалися, здобувши яскраву та статусну перемогу з рахунком 4:3 над “Севільєю”. У першому таймі суперники двічі обмінялися голами, на початку 2-ї половини результативний перформанс видав форвард-новачок “Бабасоррос” Кіке Гарсія, який оформив дубль протягом п’яти хвилин, а остаточний рахунок зустрічі наприкінці компенсованого часу встановив форвард гостей Рафа Мір. А потім був ще один зрештою невдалий виїзд для команди Луїса Гарсії Пласи до Хетафе. Гості не заслуговували поразки, а моментами виглядали навіть краще за суперника, але все ж програли, пропустивши на 84-ї хвилині з дуже прикрого пенальті.

“Валенсія”

Згаданий трохи вище Рафа Мір влітку був пріоритетною трансферною ціллю “Лос Чес” задля посилення позиції центрфорварда. Але у “Севільї” зрештою вирішили не продавати нападника і не віддавати його в оренду. З одного боку й добре, що так, бо тепер українські вболівальники отримали ще одну команду Ла Ліги, за яку грає наш співвітчизник. Мова про Романа Яремчука, який геть загубився у бельгійському “Брюгге”. Іноді він виходив і навіть забивав, але критики, помилок та образ було в рази більше, аніж позитивних моментів.

Викупити контракт українця “Кажанам” наразі не по кишені, але оренда – непогана можливість для самого гравця реанімувати свою кар’єру. У Романа фактично нема конкурентів на позицію і не просто ж так Рубен Бараха просив у керівництва, щоб йому підписали справжнього центрфорварда, яких у команді з відходом Едінсона Кавані за великим рахунком не залишилося. Так, є не надто досвідчений Альберто Марі, але він травмований. Є Уго Дуро, але це більш робоча конячка (виконує дуже солідний об’єм роботи), а не чистий центрфорвард. Про Дієго Лопеса я вже мовчу, бо він значно ефективніший на фланзі атаки, аніж на вістрі. Тож для Яремчука є всі умови заявити про себе у серйозному чемпіонаті, а ось вийде чи ні – залежить насамперед від нього.

“Валенсія” розпочала сезон несподівано добре. Це тільки зараз склад “Лос Чес” хоч трохи підсилився – до Яремчука протягом тижня були підписані вінгер Серхі Канос з “Брентфорда” та атакувальний півзахисник Селім Амалла з “Вальядоліда” – а до цього склад був, як то кажуть, обійняти й плакати. Так, у розпорядженні Рубена Барахи є кілька дуже талановитих молодих гравців – Хаві Герра, Дієго Лопес, Фран Перес – але їм поки бракує досвіду. Є кілька досвідчених і справді якісних виконавців, але їх якось замало. Нові ж гравці більш-менш цікаві, але ж явно не зірки світового футболу. Але Рубен Бараха, особисто для мене доволі несподівано, працює дуже якісно, витискаючи максимум з наявного кадрового ресурсу.

Чемпіонат “Кажани” розпочали з виїзної перемоги над “Севільєю” з рахунком 2:1, яку точним ударом наприкінці зустрічі приніс талановитий хавбек Хаві Герра (до цього за гостей забив центрбек Муктар Діакабі, з якого Бараха на початку сезону вирішив зробити опорника). За тиждень “Валенсія” на “Местальї” вимучила мінімальну перемогу над “Лас-Пальмасом” у абсолютно рівній грі. Єдиний гол на 74-й хвилині з пенальті забив новачок “Кажанів” Пепелу. Минулими вихідними “Валенсія” в цілому відіграла навіть краще, аніж у двох попередніх матчах, однак програла “Осасуні”, яка провела поєдинок майже резервним складом. Господарі пропустили з пенальті у середині 1-го тайму, а потім героїчно намагалися відігратися. Один з їхніх забитих м’ячів було скасовано, моментами гостей рятував воротар, моментами “Лос Чес” просто не щастило, але вони все ж відігралися на 80-й хвилині – відзначився Уго Дуро – однак на останніх секундах компенсованого часу памплонці заробили стандарт і після його розіграшу розкішний гол ударом через себе колишній команді забив Начо Відаль, який є вихованцем академії “Валенсії”.