1 вересня. 21:45. Серія А. Третій тур
Рим. “Стадіо Олімпіко”
“Рома” – “Мілан”
Головний арбітр: Антоніо Рапуано

Стан команд

Отже, “Рома” розпочала сезон жахливо. Витягнула 2:2 вдома проти “Салернітани” лише після 80-ої хвилини, поступилася у Вероні (1:2). Тобто набрала лише одне очко з шести можливих проти команд, які теоретично повинні боротися за виживання у Серії А.

Виправдати такі результати можна. Відсутністю Жозе Моуріньо та навіть його першого помічника Сальваторе Фоті на лаві запасних, дискваліфікаціями Пауло Дібали та Лоренцо Пеллегріні в першому матчі та травмою аргентинця під час другого, важкою травмою Теммі Абрахама. Невезінням, адже тричі влучали в каркас воріт, а за різницею між очікуваними голами та реальними команда друга у лізі. Тобто створила чимало.

Разом з тим, впадала в око її розібраність, відверта нестабільність, перепади в грі. Провали в центрі поля та обороні, які суперники проходили без проблем. Другий гол “Верона” забивала після сольного проходу з власної половини поля. В результаті вперше з сезону 2010/11 “вовки” пропустили щонайменше двічі в обох перших турах ліги. Та й в атаці майже всі свої xG набрали зі стандартів. З гри їм набагато важче.

Сьогодні Моуріньо повертається. Чи поверне це стабільність?

В “Мілані” картина протилежна. Хоча деякі проблеми в міцності центру поля і особливо центру оборони спостерігалися, помилки були. Але загалом виступ проти традиційно незручних, міцних “Торіно” та “Болоньї” вразив. Шість забитих, один пропущений, згуртованість та міць команди, інтенсивний футбол. Чудовий дебют новачків, особливо Крістіана Пулішича та опорників Рейндерса та Лофтуса-Чіка.

Враховуючи масовий прихід нових гравців та перехід влітку на новий, агресивніший та швидший тип футболу, навіть Стефано Піолі здивований настільки високим рівнем гри підопічних на старті сезону. Вже точно здивовані експерти та вболівальники. Піолі особливо радий прагненню навіть опорників атакувати, грати вертикально, а також ентузіазму всієї команди.

Чи збережеться цей ентузіазм у Римі? Моуріньо визнає, що його команда не полюбляє грати в швидкий футбол, має проблеми в такому. А ось “Мілан” за будь-яку ціну намагається грати в такий. Він домінуватиме, що вимагає й Піолі. А “Рома” спробує впіймати його на контратаках. Що вельми пасує стилю її та Моура. В перших двох турах “вовки” володіли м’ячем забагато – в середньому 65 відсотків. Тепер стільки не потрібно.

Цифри та факти

  • “Мілан” не програв “Ромі” в десяти з 11-ти останніх матчів у лізі – шість перемог і чотири нічиї. У всіх 11-ти він забивав. Обидва матчі у сезоні 2022/23 завершилися внічию. У Мілані “Рома” забила на 87-ій та 93-ій хвилинах і повернулася з 0:2 на 2:2, у Римі забила на 94-ій, але пропустила на 97-ій – 1:1
  • “Рома” програла “Мілану” вдома два з останніх трьох матчів ліги (одна нічия). “Мілан” – історичний лідер Серії А за гостьовими перемогами над “Ромою” – 30. Жозе Моуріньо на чолі римлян ще не перегравав міланців – дві нічиї та дві поразки. За трохи більше двох років каденції загалом він не переграв жодного разу три команди. Також “Наполі” та “Венецію”
  • Востаннє “Рома” не перемагала в жодному з перших трьох турів сезону у лізі у сезоні 2011/12. Тоді вона завершила сьомою
  • У двох з трьох попередніх сезонів “Мілан” перемагав у всіх трьох перших турах. Нині він перемагав в перших двох
    “Рома” – найгірша команда ліги цього сезону за пропущеними з гри – чотири, разом з “Фрозіноне”, “Мілан” – найкраща за забитими таким чином також з чотирма
  • Стефано Піолі (298) близький до того, щоб набрати 300 очок як тренер “Мілана” у Серії А: завдяки перемозі він може стати другим тренером, який досяг цього рубежу для “россонері” в епоху трьох очок за перемогу, після Карло Анчелотті (557)
  • Андреа Белотті забив чотири м’ячі в останніх шести домашніх матчах проти “Мілана” у Серії А (останній гол у вересні 2019-го року); Крім того, після дублю в першому турі проти “Салернітани” він може забити у двох домашніх матчах турніру поспіль вперше з грудня 2020-го року
    Олів’є Жиру цього сезону забив три м’ячі у Серії А;
  • Останнім гравцем “Мілана”, який забив більше разів у перших трьох матчах сезону за “россонері”, був Андрій Шевченко у сезоні 2001-02 (чотири)
  • Жиру вперше з 2015-ти року забив в п’яти матчах ліги Топ-5 поспіль. В шести він забивав лише одного разу в кар’єрі – тоді ж

Кадри

“Мілан” нині має вражаючу лаву запасних, але з одним матчем на тиждень немає причин змінювати стартовий склад. Увага на нових опорників Рейндерса та Лофтуса-Чіка. Вони вже мають по одному асисту. Пулішич забивав в обох матчах. Рафаель Леау прокинувся в другому. Хоча нині має невелике пошкодження. Окафор і Чуквуезе готові. Жиру вже з трьома голами у сезоні.

Не дуже стабільна оборона повинна протистояти контратакам та стандартним положенням. В останніх “Рома” – найнебезпечніша команда ліги.

Римляни мають чимало кадрових проблем. Пеллегріні, Дібала, новачок Азмун під великим питанням, новачок Саншеш точно не гратиме. Лоренцо, швидше за все, все ж таки вийде з перших хвилин, а Пауло чекатиме у запасі. Ромелу Лукаку було оголошено вчора гравцем “Роми” з великою помпою та постійними повідомленнями на тему, але чи готовий він вже грати? Навряд чи з перших хвилин.

Чи гратиме ще один силовий опорник Паредес у зв’язці з Крістанте? Схоже, що вирішення питання продиктує не тактика, а травми. А ось в обороні вибір є. Н’Діка може дебютувати в центрі, посунувши Льоренте. А праворуч конкурують Крістентен, Челік та Карсдорп.

Дуже незадоволені воротарем Патрісіу, який, зокрема, відбив м’яч перед собою вже в дебюті матчу у Вероні (суперник добив). Але навряд чи Свілар посуне його прямо зараз.

“Рома”: Патрісіу, Крістенсен, Манчіні, Смоллінг, Льоренте, Залевскі, Крістанте, Паредес, Ауар, Лоренцо Пеллегріні, Белотті

“Мілан”: Маньян, Калабрія, Тіав, Томорі, Ернандес, Круніч, Лофтус-Чік, Рейндерс, Пулішич, Жиру, Леау