Найкращий тренер 5 туру у Першій лізі Анатолій Безсмертний поділився враженнями від результатів Вікторії на старті сезону

Серпень – це місяць Вікторії. Вона залишається непереможною в новому сезоні, просувається далі в Кубку України (одна з двох клубів УПЛ, які залишилися в розіграші) та виходить в лідери Групи Б Першої ліги. Та головне – команда з Сумщини демонструє абсолютно несподівані результати в захисті. П’ять матчів поспіль у новому сезоні вона виграла з мінімальним рахунком і на всю Першу лігу залишається найкращою за захистом, пропустивши за п’ять стартових турів лише один м’яч.

На тлі втоми після Кубка України в матчі з молодим суперником можна було оступитися, проте Гірник-Спорт (який стартував значно краще за очікування) програв на сумському стадіоні «Ювілейний». Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу визнало головного тренера Вікторії (Миколаївка) Анатолія Безсмертного найкращим у 5-му турі Першої ліги.

‒ Анатолію Петровичу, вітаємо вас із визнанням найкращим тренером 5-го туру Першої ліги 2023/24. Наскільки важливим для вас є особисте визнання?

‒ Безумовно, мені дуже приємно, але, насамперед, це заслуга команди. Особисті нагороди не відіграють для мене ключову роль.

‒ Гаразд, тоді до командних справ. У чому секрет надійної гри у захисті Вікторії, яка п’ять матчів поспіль виграла з мінімальним рахунком?

‒ Завжди треба починати з захисту. При постановці гри оновленому колективу основну увагу на початку варто приділяти надійній грі в обороні.

Проте не варто також забувати, що у кожному матчі у нас є моменти в нападі. Вважаю, що граємо ми досить збалансовано, але не завжди можемо реалізувати свої моменти. Головне, що на цьому етапі досягаємо результату.

‒ Вікторія з початком повномасштабного вторгнення агресора призупинила виступи в ПФЛ, і саме цього літа повернулася в чемпіонат України. Чим займалися ці півтора року старожили клубу (Нелін, Шаврін, Ульянов та інші)? Можливо, когось довелося повертати з інших сфер, не пов’язаних зі спортом?

‒ Не буду приховувати, деякі з футболістів працювали в інших сферах, але прізвища не називатиму. То їхня позафутбольна справа, для нас же важливо, що всі вони підтримували спортивну форму, грали за аматорські клуби. Словом, хлопці тримали себе у тонусі, тому на початок зборів з ними жодних проблем не було. Головне, що всі з великим задоволенням повернулися у футбол.

До речі, є у Вікторії гравці, які не відновили свої виступи, тому що пішли захищати нашу країну. Говорю про півзахисника Борисенка та захисника Пісного, які обороняють Україну. Ми дуже за них переживаємо, горді за їхнє рішення. Як тільки, дасть Бог, закінчиться війна, ми будемо раді бачити їх на футбольному полі.

‒ У вашій команді низка досвідчених гравців (провідним опорнику та нападнику – по 35 років, середній вік колективу – 27,8; прим. «УФ»), але у функціональному плані можете дати фору будь-якому супернику. Як вдалося за таке коротке міжсезоння підвести гравців до єдиного знаменника у функціональному плані?

‒ Тут треба відзначити якісну роботу на зборах, яка зараз нам допомагає в сезоні. Комусь давали більше навантаження, а комусь ‒ менше. До кожного футболіста шукали індивідуальний підхід. За перші десять днів зборів підвели всіх до загального знаменника. Було досить складно, але впоралися з всіма проблемами. Важливо, що кожен футболіст прагнув грати саме за Вікторію.

‒ Вікторія на початку сезону штампує мінімальні перемоги. Стабільність – ознака класу?

‒ У футболі головне ‒ це результат. Безумовно, варто більше працювати над завершенням атак, щоб забивати більше. Хочеться уникати зайвих нервів на останніх хвилинах. Працюватимемо над реалізацією.

‒ Поділіться своїми емоціями від кубкової перемоги над ЛНЗ. Ви у тому матчі випустили екс-черкасця Шеліхова, і він зіграв дуже впевнено. Коли ухвалили рішення поставити на важливий матч не основного голкіпера?

‒ Ми на початку сезону вирішили, що Шеліхов гратиме у Кубку, а Литвиненко ‒ у чемпіонаті. Поки що претензій до голкіперів у мене немає. Хлопці зі своєю роботою справляються.

‒ Команда повністю виконала ваші настанови чи було те, чим залишилися незадоволені?

‒ У першій половині зустрічі зіграли непогано. У другому таймі суперник за рахунок замін перехопив ініціативу, почав грати агресивніше. Нам було дуже непросто, але вистояли.

‒ Вікторія провела 8 матчів за місяць. Наскільки складно було відновитися до матчу з Гірником-Спорт?

‒ Непросто грати у такому щільному графіку, та ще й при такій температурі. Проте хлопці справляються з усіма проблемами і рухаються вперед. Психологічно та фізично вже відчувається втома. До того ж, не варто забувати про складні переїзди. На зборах також всі матчі грали на виїзді.

‒ Швидкий забитий м’яч став ключовим епізодом у протистоянні?

‒ Звичайно, добре, коли команда встигає забити першою саме в дебюті матчу. Проте для нас набагато важливіше, що й решту часу гравці не втрачали концентрації та команді загалом вистачило фізики.

‒ У другій половині зустрічі, попри всі старання, ваші підопічні не могли збільшити перевагу. Втома все ж далася взнаки?

‒ Хлопці переживають за результат, бояться помилитися. До того ж, емоційна та фізична втома далася взнаки. Щасливий, що все ж змогли виграти. Ці матчі дуже нервові, але водночас приємно, що все ж змогли набрати три очки. Віддаю належне хлопцям за характер та терпіння.

‒ На 75-й хвилині вам довелося провести заміну правого захисника, причому, коли виходив Зозуля, його попереднику допомагали покинути поле лікарі. Наскільки серйозною є травма Бичкова? Коли він зможе повернутися?

‒ Великий обсяг роботи дався взнаки, але характер пошкодження не серйозний – спазм у м’язах. Бичков завжди віддає всього себе, не думаючи про наслідки тих чи інших дій. Він себе на футбольному полі не береже. Добре, коли у команді є такі футболісти.

‒ Вікторія наразі посідає друге місце Групи Б. Очікували таких результатів?

‒ Я зараз не заглядаю до турнірної таблиці. Головне прогресувати від матчу до матчу, а результат прийде. Конкретних завдань немає, головне було ‒ створити боєздатний колектив. Поки що результати радують, але роботи ще багато.

‒ Як оціните рівень інфраструктури Вікторії? Де команда базується та чи всього вистачає?

‒ Ми базуємося у Миколаївці, яка у 25 кілометрах від Сум. На базі є все необхідне, нас обслуговують прекрасні люди. На базі є два поля з натуральним покриттям. На умови гріх жалітися. Дякую президенту за можливість працювати. В основному хлопці живуть на базі, але є і ті, які на квартирі.

‒ Вікторія у нинішньому сезоні грає на стадіоні «Ювілейний». Ця арена і зараз відповідає рівню УПЛ чи дещо застаріла?

‒ Стадіон хороший, але варто провести певні роботи, щоб прибрати всі наявні проблеми. Проблем з гарячою водою у роздягальнях немає, і це вже добре:)

‒ Гравці не бояться грати у Сумах чи вже звикли до реалій життя під час війни?

‒ Низка футболістів, яких ми прагнули бачити у команді відмовили Вікторії, але ми з розумінням ставимося до цього. У кожного є сім’ї і, насамперед, варто думати про своїх близьких, їх безпеку. Сюди приїхали хлопці, які прагнули грати за Вікторію і розвиватися.

Хочу подякувати хлопцям, які не побоялися приїхати до Сум. Вони працюють, прогресують. Дякую їм за сміливість і любов до футболу. З інфраструктурою у нас жодних проблем немає. Зараз в Україні безпечних міст немає, тому треба до цього адаптуватися.

‒ Наскільки рівень Першої ліги поступається УПЛ, в якій ви працювали? Нема відчуття, що умовні Карпати за підбором гравців могли б дати фору Львову, в якому ви працювали…

‒ Безумовно, Перша ліга поступається УПЛ, але глобальних відмінностей немає. У Першій лізі немає прохідних ігор. Всі команди налаштовуються на перемогу. Потрібно кожен заліковий пункт вигризати. Передбачити результат матчів неможливо.

‒ Якою бачите Вікторію до кінця 2023 року?

‒ Вікторія радуватиме своїх вболівальників. Проти нас будь-якому супернику буде непросто. Ми прагнемо досягати максимальних результатів у кожній грі. Добре, що ми повернули футбол у Суми. Вболівальники переживають за команду, підтримують нас. Суми гідні мати команду, яка гратиме на високому рівні.

Пресслужба ПФЛ