Ліга Конференцій. Плей-офф. Перший матч
24 серпня. 20:00. Бухарест. “Супербет Арена-Джулешті”
“Динамо” (Київ, Україна) – “Бешикташ” (Стамбул, Туреччина)
Головний арбітр: Даррен Інгленд (Англія)

Стан команд

“Динамо” підтвердило свою карму проти іншої південноєвропейської середземноморської нації. Прохід “Аріса” оформив шість з шести в історії протистоянь з греками. Хоча й вийшло вкрай важко. З програним першим матчем, пропущеним та камбеком в другому. З голами на 45-ій та 85-ій хвилинах, муками у додатковий час, коли “Аріс” навіть в чисельній меншості грав краще, серією пенальті.

Проти турецьких суперників і навіть безпосередньо проти самого “Бешикташа” лист не настільки чистий. Але славетні перемоги й досі в пам’яті. Вони ж ганебні поразки для “чорних орлів”. 0:6 у Лізі Чемпіонів в 2016-му році вболівальники не забули, і на форумах та в соцмережах закликають мститися.

Сам “Бешикташ” нині також має проблеми. Не у Лізі Конференцій, де виграв всі чотири матчі у “Тірани” та “Нефтчі”. Але у лізі, де “Фатіх Карагюмрюк” дотиснув лише голом на 85-ій хвилині (1:0), а від новачка “Пендікспора” вдома пропустив на 94-ій (1:1). Почувши після фінального свистка другого матчу вигуки власних вболівальників з вимогою від керівництва клубу подати у відставку.

Щоправда, в клубі звинуватили в другому результаті суддівство. Навіть надіслали офіційного листа голові Федерації. А офіційний Твіттер гостро відреагував словами: “Крадії, ви за це заплатите”. Але головний тренер Шенол Гюнеш відмовився говорити про суддівство, а говорив про гру.

В обох матчах ліги його команда грала вкрай блідо, викликала критику за невинахідливість в атаці та особливо – за фізичну готовність. Про останню, особливо новачків та легіонерів взагалі, скаржився і сам наставник. Скаржився і на зайві думки гравців про “Динамо”, про що їх застерігав ще перед матчем.

Втім, й “Динамо” навряд чи може похвалитися фізичною готовністю після “Аріса” та виснажливого матчу проти “Чорноморця”, в якому втратило результат на 90-ій хвилині. В атаці воно винаходить, голи знаходить, але в обороні горор-шоу триває. І в Єврокубках, і у лізі. Мірча Луческу змушений визнавати, що злий і говорити про неприпустимі помилки.

Тож обидві команди не виглядають готовими, тренери та керівництво обох під тиском. 71-річний Гюнеш або 78-річний Луческу цілком може втратити свою посаду у разі невиходу до групи Ліги Конференцій. Турецький фахівець особливо наголошував на важливості виходу. А ось румунський говорить про молодість і недосвідченість своєї команди. Хоча взагалі про це обидва згадали.

Гюнеш впевнено заявив, що проти “Динамо” буде гра зовсім іншого роду, ніж “Пендікспору”. Маючи на увазі набагато активнішу та агресивнішу гру українців. Але він може зрештою й здивуватися. Кидатися на суперника нині не здатна і не бажає жодна з команд. Обидві втомилися і збережуть сили на матч-відповідь. Тим більше, що матчі ліги обох найближчого вікенду перенесли, тож можна буде зосередитися.

Позиційна атака завжди була слабким місцем команд Гюнеша, і віддати йому ініціативу виглядає розумним ходом. Тим більше, що сам він визнав неправильний пресинг своєї команди у неділю, через що не виходило перехоплювати м’ячі.

Цифри та факти

  • Цього сезону “Бешикташ” відіграв шість офіційних матчів. У лізі переграв “Фатіх Карагюмрюк” (1:0) і зіграв внічию з “Пендікспором” (1:1). У Лізі Конференцій переграв “Тірану” з Албанії (3:1, 2:0) та “Нефтчі” з Азербайджану (3:1, 2:1). “Динамо” відіграло п’ять. У лізі – 4:1 над “Минаєм”, 4:2 над “Оболонью”, 2:3 від “Чорноморця”, у Лізі Конференцій – 0:1 та 2:1 проти “Аріса” з перемогою у серії пенальті
  • “Динамо” зустрічалося з турецькими командами 24 рази. Результати – 13 перемог, шість нічиїх, п’ять поразок. Якщо рахувати протистояння на виліт, кияни також попереду – сім виграних з восьми
  • Саме з “Бешикташем” динамівці зустрічалися десять разів. Результати – шість перемог, дві нічиї та дві поразки з різницею м’ячів 24:6. 2:0 та 5:0 в Кубку Чемпіонів сезону 1986/87, 0:0 та 1:3 в Кубку УЄФА сезону 2002/03, 4:0 та 4:1 у Лізі Європи сезону 2010/11, 1:0 та 0:1 в груповому турнірі Ліги Європи сезону 2011/12 (“Динамо” не вийшло з групи, “Бешикташ” – так), 1:1 та 6:0 в груповому турнірі Ліги Чемпіонів-2016/17 (обидві не вийшли)
  • Крім “Динамо”, з українських команд “Бешикташ” також зустрічався з “Металістом”. В кваліфікації Кубка УЄФА-2008/09. Результат – 1:0, 1:4 та виліт турецької команди
  • З літа 2019-го року “Бешикташ” у Єврокубках здобув п’ять перемог. Чотири з них – цього сезону. “Динамо” з 2019-го року здобуло десять, якщо рахувати дві перемоги у додатковий час
    “Бешикташ” не програвав в жодному турнірі з четвертого лютого, коли поступився
  • “Сівасспору” у лізі (0:1). З того часу він здобув 17 перемог і чотири матчі звів внічию. “Динамо” програло два з останніх трьох у всіх турнірах
  • Мірча Луческу тренував “Бешикташ” в 2002-04 роках, вигравши з ним Чемпіонат Туреччини. Саме під його керівництвом стамбульська команда вибила “Динамо” з розіграшу Кубка УЄФА сезону 2002/03, перемігши його за сумою двох матчів з рахунком 3:1. Киян тоді тренував Олексій Михайличенко

Кадри

Новачки Алекс Окслейд-Чемберлен, Бахтіор Зайнутдінов та Мілот Рашица вперше включені в заявку “Бешикташа” на Єврокубки. Щоправда, серед них серйозний шанс на стартовий склад має лише останній – швидкий вінгер, що грав минулого сезону за “Галатасарай”. За гру вінгерів “чорних орлів” також чимало критикують. Критикували і “десятку” Жедсона Фернандеша за зайвий дриблінг. Але цим він і небезпечний.

Гюнеш також визнає проблеми у центрі оборони та заявляє, що шукає там гравця. Поки що мають зіграти Коллі, автор голу в неділю, та Амартей. Мобільні та небезпечні Масуаку та Розьє на флангах. Двоє з трійки Учан-Хаджіахметович-Онана прикриють Жедсона. Мулека, Булут, Ребіч та Рашица – кандидати на фланги атаки. А Абубакар, автор вже трьох голів у ЛК, майже напевно вийде в центрі атаки.

Як заявив Луческу, Денис Попов дуже важливий для команди. Але він бореться з травмою, і, схоже, знову доведеться ставити в центрі оборони Дячука та Сироту. Дубінчак та Бущан, найкращі нині в команді, залишилися єдиними, хто пішов в запас проти “Чорноморця” порівняно з матчем-відповіддю проти “Аріса”. Тепер вони повинні повернутися. Волошин, автор голу проти “Аріса”, повинен знову витіснити Кабаєва.

Олександр Караваєв, автор голу на 85-ій хвилині, який перевів матч проти “Аріса” в овертайм, може розраховувати якщо не посунути Тимчика на правому фланзі оборони, то вийти на заміну раніше. Рік тому він забив вирішальний гол проти “Фенербахче”.

“Динамо”: Бущан, Тимчик, Дячук, Сирота, Дубінчак, Сидорчук, Шапаренко, Буяльський, Ярмоленко, Ванат, Волошин

“Бешикташ”: Гюнок, Масуаку, Коллі, Амартей, Розьє, Учан, Хаджіахметович, Жедсон, Булут, Абубакар, Мулека