Categories: Друга ліга

Микола Цимбал – найкращий тренер 3-го туру Другої ліги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру змагань ПФЛ

ЮКСА ‒ це дебютант Другої ліги, для неї візит в гості для рейтингового лідера нового сезону був значним випробуванням. Тим не менш досвідчений ліговий клуб склав зброю перед значно посиленим суперником із статусом новачка турніру.

Тож сьогоднішній лауреат Об`єднання у Другій лізі – головний тренер тарасівської «ЮКСА» Микола Цимбал. Його підопічні обіграли борщагівську «Чайку» (3:1 у виїзному матчі), здобувши ситуативне лідерство та ввірвавшись у трійку найкращих за підсумками третього туру.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Повторимо ввідні дані: «Чайка» ‒ старожил турніру (шостий сезон поспіль у Другій лізі), «ЮКСА» ‒ дебютант змагань під егідою ПФЛ. До цього матчу «Чайка» прийшла без втрати очок і не програвала з квітня місяця (6 матчів: +5=1‒0). Додаткових труднощів штабу додавало те, що раніше з цим суперником «ЮКСА» не грала.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди використали фактично все, що у них є на даний момент. У гостей не міг зіграти травмований півзахисник Ховайко, зате заявлені й змогли вийти на поле троє новачків-бразильців. У «Чайки» номінально не було втрат, проте на старті сезону ще відчувається, що команду залишила низка провідних гравців (найкращий бомбардир Литовченко, провідний фулбек Пуди, забивний вінгер Ндукве та багато інших).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
За вісім днів «ЮКСА» зіграла три матчі в чемпіонаті та кубку, при цьому не вдавалася до широкої ротації. Порівняно з матчами проти «Кременя-2» (8:1 в Другій лізі) та «Звягеля» (0:4 в Кубку України) тренерський штаб тарасівців провів три основні рокіровки: замість Коса в атаці вийшов Венді Вава, одного з вінгерів (Бейера) замінив Габріель Гулар, а замість Цуркана під нападником з’явився Матеус. Додамо, що на цій дистанції «ЮКСА» постаралася освіжити центр оборони – на кубок замість Махнєва виходив номінальний опорник Думанюк, тож ключовий захисник до «Чайки» підійшов з певним перепочинком і відновленням.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«ЮКСА» використовує тактичну схему 4-2-3-1, причому, підтримує та схвалює творчу ініціативу гравців групи атаки, які міняються зонами, розтягують захист суперників за рахунок переведення м’яча з флангу на фланг і різких сольних проходів. Відзначимо, що тренерський штаб не побоявся виставити відразу трьох легіонерів у дебютному для них матчі, і вони витримали запропонований темп, що свідчить – колектив постарався використати час до їх заявки для адаптації та виходу бразильців на загальнокомандну форму.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
У чемпіонаті «ЮКСА» йде без поразок – дві перемоги та одна нічия. В суботу, в очікуванні заключних недільних матчів туру, тарасівська команда навіть завоювала ситуативне лідерство, в підсумку завершивши тиждень на другому місці – вперше в трійці найкращих. Звичайно, тримаємо в пам’яті розгромну поразку в Звягелі (перший програш «ЮКСА» після здобуття професіонального статусу та підвищення в класі), проте зібрана під дебют в ПФЛ команда все ж мала не так багато часу на зігравання та повну комплектацію, щоб ставити до неї вимоги не програвати навіть фаворитам сезону зі значно більшим загальнокомандним досвідом.

Лауреат 3-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Микола Цимбал («ЮКСА» Тарасівка)
Середній бал – 4,6

Пресслужба ПФЛ

Максимович Назар

Recent Posts

Іспанія розгромила Англію у фіналі жіночого чемпіонату Європи U-17

У фіналі жіночого чемпіонату Європи U-17 збірна Іспанії перемогла команду Англії (4:0). Читати далі

10 хв. ago

Георгій Судаков: Не зупиняюсь на досягнутому, відновлюємось і готуємось до Євро

Півзахисник «Шахтаря» Георгій Судаков підбив підсумки клубного сезона 2023/24, у якому гірники стали чемпіонами України та завоювали Кубок…

17 хв. ago

Шовковський: Якщо суддя свиснув фол, хоче або не хоче, але має ставити 11-метровий удар

“Біло-сині” оформили впевнену перемогу над “Кривбасом” (3:1). Олександр Шовковський розуміє емоції Вернидуба щодо призначеного пенальті,…

36 хв. ago

Легенда Челсі та збірної Бразилії готується стати тренером

Тьяго Сілва вже почав проходити навчання, щоб стати майбутнім тренером.Читати далі

39 хв. ago

Бущан провів ювілейний матч за Динамо

Матч 29-го туру УПЛ між “Динамо” та “Кривбасом” (3:1) став ювілейним для голкіпера киян Георгія…

41 хв. ago