20 серпня 2023 року. 20:00. Жирона. “Монтіліві”.
Ла Ліга 2023-24. 2-й тур
“Жирона” – “Хетафе”
Де подивитись: MEGOGO, Volia TV
Дискваліфікований: Хайме Мата (“Хетафе”)
Травмовані: Александер Кальєнс, Хоель Рока, Рікард Артеро, Джастін Гарсія, Борха Гарсія, Тоні Вілья – Стефан Мітровіч, Мауро Арамбаррі, Луїс Мілья, Енес Унал
Під питанням: Санті Буено, Ібраїма Кебе – Джене, Хосе Анхель Кармона

“Жирона”

Про перший матч каталонців у Сан-Себастьяні наразі, гадаю, ледь не всі українські вболівальники. У тому поєдинку в іспанському футболі дебютував наш форвард Артем Довбик і у першій своїй грі він відзначився голом, який приніс “рохібланкос” виїзну нічию з “Реалом Сосьєдад”. Враження від успішного дебюту підсилив факт, що асистував Артему інший українець, Віктор Циганков, який більшу частину матчу провів, скажімо так, вільним художником, але після серії замін все ж перебазувався на звичний для себе правий фланг атаки, і саме з цієї зони віддав гольову передачу.

“Жирона” за великим рахунком виглядала дещо гірше за суперника і була змушена терпіти. Інколи гостям реально щастило, інколи непогано виручав Пауло Гассаніга, або ж гравці “чурі-урдін” приймали невірні рішення у завершальній фазі атак. Втім, голу Таке Кубо, забитого вже на 5-й хвилині матчу баскам зрештою не вистачило. Також варто відзначити й роботу Мічела, заміни якого дозволили хай ненадовго, але переломити хід гри. На 64-й хвилині тренер каталонців зробив потрійну заміну – замість дебютанта Савіо, Яна Коуто, який несподівано вийшов у стартовому складі, та ще й на максимально незвичній для себе позиції лівого вінгера, та ветерана Стуані вийшли Валері, юний Пабло Торре та Артем Довбик. На 72-й хвилині гостям вдалося відігратися – Торре віддав передгольову передачу на Циганкова, а Віктор потім асистував Довбику. Наприкінці матчу “Реал Сосьєдад” мав забивати другий гол, однак “Жироні” пощастило, що Оласагасті зі вбивчої позиції не влучив у площину воріт – 1:1.

“Хетафе”

“Асулонес” розпочинали чемпіонат домашнім поєдинком проти діючого чемпіона Іспанії, “Барселони”. Максимально серйозний суперник, але підмадридці якось вже навчилися чинити гідний опір “блаугранас”. Вже втретє поспіль поєдинки між цими двома суперниками на “Колісеум Альфонсо Перес” завершилися внічию 0:0, а у жовтні 2020 року “Хетафе” мінімально переміг каталонців, також не пропустивши від них. Тож ще хто для кого серйозний і незручний суперник?

Ще за місяць до матчу було абсолютно зрозуміло, як гратиме команда Бордаласа проти “Барселони”, і дива загалом не сталося – максимально щільно, максимально закрито, моментами дуже жорстко, десь навіть підло, з затягуванням часу і все таке. Це стиль цієї команди і вона від нього не відходить. При цьому “асулонес” кілька разів вибиралися у контратаки і мали дуже непогані гольові нагоди, але Марк-Андре тер Штеґен і новий сезон розпочав з “сухаря”.

Наприкінці першого тайму господарі отримали чисельну перевагу, спровокувавши Рафінью на вилучення, але по перерві вилучили також і нападника “синіх” Хайме Мату. У Хаві, який теж отримав червону картку, були претензії до роботи арбітрів, як польового, так і відеоасистентів, причому претензії доволі справедливі. Мова перш за все про два моменти з непризначенням пенальті, і другий епізод, який стався вже на останніх секундах компенсованого часу, дійсно був дуже схожим на порушення правил, але після перегляду повторів Сесар Сото не захотів вказувати на позначку. Тож все завершилося черговою нульовою нічиєю, якою “Хетафе” в цілому може пишатися.