Англійська Прем’єр-ліга. 2-й тур.
20 серпня. 18:30. Лондон. “Олімпійський стадіон”
Головний суддя: Джон Брукс (Англія)
Трансляція: Setanta Sports

“Вест Гем”

Чинний переможець Ліги конференцій стартував в АПЛ дуже пасивно. “Борнмут” діяв не гірше за “молотобійців”, а епізодами так і зовсім перегравав своїх гостей. Конструктив переважав саме в грі господарів.

“Вест Гем” забив гол, у якому змішалися і робота, і краса: Форнальс у підкаті перервав вихід суперника з оборони в атаку, Боуен підхопив м’яч і по шикарній дузі закрутив снаряд у ворота. Щоправда, під завісу поєдинку Зума невиправдано вимкнувся з боротьби з Соланке і дозволив форварду “вишень” зрівняти рахунок. Результат точно не повинен викликати запитань у підопічних Мойєса, за певного збігу обставин із “Вайталіті Стедіум” вони ризикували не вивезти навіть один бал.

Зазначимо, що влітку роздягальню “Вест Гема”, крім форварда Скамакки та оборонця Масуаку, також залишила трійця скілових півзахисників: Влашич, Лансіні та капітан команди Райс. Звісно ж, керівництво “молотобійців” не могло не посилити середню лінію. Клуб запросив хавбека “Аякса” Едсона Альвареса й одного із найкращих виконавців штрафних у світі – легенду “Саутгемптона” Джеймса Ворда-Прауза.

“Челсі”

65,4% – це середній показник володіння м’ячем від “Челсі” в матчі з “Ліверпулем”. Ніколи “сині” так добре не контролювали снаряд у протистояннях із мерсисайдцями, принаймні з того моменту, як Opta почала збирати статистику (сезон-2003/04). Головна причина гарного перформансу “Челсі” – вертикальність “Ліверпуля”. “Червоні” вимушено сідали в середній блок і віддавали м’яч команді Почеттіно. Підопічних Клоппа вистачало на старт обох таймів, у першому випадку вони тиснули добрих хвилин двадцять, у другому – ну, від сили десять. Далі лондонці легко забирали ініціативу у свої ноги. До речі, не вивозила темп і середня ліній гостей: Макаллістер далеко не завжди встигав різати хвилі на позиції шістки, Гакпо просто погано виглядав як бокс-ту-бокс.

Отримали нічию, яку на даному етапі однозначно можна занести в актив “Челсі”. До речі, сьому поспіль у червоно-синьому протистоянні. Сподобався Джексон, зарядженістю і націленістю на ворота він нагадав Дідьє Дрогба. Встигали і в атаці, і в обороні Джеймс із Чілвеллом, повністю випалили центр поля Енцо Фернандес і Конор Галлахер. Нашкодив, а потім виправився новачок Дісасі. Щоправда, хотілося б вірити, що оборонна схема 3-4-2-1 стала винятково вимушеним кроком під “Ліверпуль”. Почеттіно навіть не награвав її на зборах.

Шкода, що Мудрик вийшов аж надто пізно – Михайло міг багато чого дати по такій грі. Взагалі, спочатку українець вискочив на нерідний правий фланг, і тільки в компенсований час перейшов наліво. У чому була задумка Почеттіно? У терзанні втомленого Робертсона? Варто було Мудрику опинитися на рідній позиції – як одразу ж вони з Джексоном ледь не придумали гол.

За тиждень “Челсі” встиг оформити трансфер Кайседо, найдорожчий гравець в історії британського футболу взяв собі 25-й номер та розбив місцеву легенду про те, що цифра була закріплена за Джанфранко Дзолою. Насправді, просто ніхто не ризикував її брати, боячись заплямувати спадщину італійця в клубі. Мойзес не побоявся – це потенційно говорить багато про що. Ще “Челсі” взяв у середню лінію Ромео Лавію із “Саутгемптона”. Тепер питання з опорною зоною закриті.

Особисті зустрічі

11.02.23 АПЛ “Вест Гем” – “Челсі” 1:1

03.09.22 АПЛ “Челсі” – “Вест Гем” 2:1

24.04.22 АПЛ “Челсі” – “Вест Гем” 1:0

04.12.21 АПЛ “Вест Гем” – “Челсі” 3:2

24.04.21 АПЛ “Вест Гем” – “Челсі” 0:1

Цифри і факти

– “Челсі” не зміг виграти 12 останніх матчів із 13 у рамках АПЛ;

– Обидві команди зіграли внічию 1:1 у рамках 1-го туру чемпіонату Англії.

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

У “Вест Гема” всі здорові, чого не можна сказати про “Челсі”. Чергова проблема з коліном у Джеймса вже не шокує, капітан “синіх” пропустить від кількох тижнів до місяців. Нкунку лондонці втратили до середини зими, надовго вилетів Фофана. Лікуються Бадьяшиль, Броя, Беттінеллі та Чалоба.

“Вест Гем”, 4-2-3-1: Ареоля – Цоуфал, Зума, Агерд, Емерсон – Ворд-Прауз, Соучек – Боуен, Пакета, Бенрахма – Антоніо

“Челсі”, 4-2-3-1: Санчес – Гюсто, Сілва, Колвілл, Чілвелл – Фернандес, Кайседо – Мадуеке, Чуквуемека, Мудрик – Джексон