Ліга Конференцій. Третій Кваліфікаційний раунд. Матч-відповідь
17 серпня. 20:00. Бухарест. “Супербет Арена – Джулешти”
“Динамо” (Київ, Україна) – “Аріс” (Салоніки, Греція)
Головний арбітр: Себастьян Гісхамер (Австрія)
ТВ: 2+2
Результат першого матчу – 0:1

“Динамо”

Кияни невдало виступили в Салоніках. Грали на 0:0, надзвичайно повільно, не намагаючись створити, не виглядаючи командою ані з планом на гру, ані з бажанням. Розірвані ланки, повна безідейність, пресинг, комбінації. Провали в захисті. Лише наприкінці матчу, після занадто пізніх замін, команда прокинулася і мала змогу зрівняти рахунок. Але навіть тоді могла скоріше пропустити другий м’яч.

Мірча Луческу каже, що на війні важко налаштувати гравців на футбол, важко грати без вболівальників. Важко здійснювати тривалі подорожі та перельоти. Але якщо так – то краще не шукати причини невдачі ще перед матчем, а взагалі не грати. Правильніші слова Артема Федецького, його заклик до “Динамо” грати за клуб, за Україну і навіть за “Азов”, якого ультрас “Арісу” образили в першому матчі.

Скарги Луческу на нецивілізованість вболівальників “Аріса” (“вони нас лаяли, вони на нас плюють, вони неймовірно тиснуть на суддів”) і молодість гравців вже виглядають по-дитячому. “Динамо” насправді значно досвідченіше на цьому рівні, ніж суперник. А слова про незаслуженість пенальті і поразки взагалі контрастують з тим, що він заявляв одразу після першого матчу.

Поточний стан команди можна визначити, перш за все, двома словами – похмурість та розгубленість. А чутки про звільнення Луческу в разі невиходу в групу Ліги Конференцій лише посилюються.

“Аріс”

В “Арісі” все навпаки. Після важкого проходу “Арарата-Вірменії” в Греції дивилися на команду та її тренера дуже скептично, але після минулого четверга ЗМІ та форуми наповнилися радістю та повагою. Наголошували насамперед на відмінній тактичній підготовці Апостолоса Терзіса та його повній перемозі над Луческу. Одностайно заявляли, що рахунок несправедливий, оскільки мав бути більшим.

“Жовто-чорні” нині на хвилі успіху і почуваються дуже впевненими в результаті протистояння. Терзіс навіть заявляє, що приїхали до Бухареста не просто втримувати перевагу, а перемагати. Він закликав гравців забути про перший матч, розпочати з нуля і не відпочивати.

Яка гра на нас чекає? Терзіс знову говорить про критичну важливість тактичної самопожертви кожного гравця та стовідсоткової концентрації. Говорить про компактність оборони, зібраність, акуратність. Він очікує від “Динамо” набагато більше високого пресингу, ніж в першому матчі. Луческу очікує на те ж саме. Очікує на реакцію. Закликає до більшої організованості та ентузіазму.

Навряд чи “Динамо” сьогодні гратиме гірше, ніж в першому матчі. Оскільки цього разу відпочило, провівши цілий тиждень в Бухаресті. Оскільки отримало ляпаса і зрозуміло, що голими руками “Аріс” не взяти. Оскільки чинник шаленої підтримки грецьких трибун вже не подіє (хоча на стадіоні очікуються близько тисячі грецьких фанів). І просто оскільки гірше вже й нікуди.

Цифри та факти

  • В офіційних матчах поточного сезону “Динамо” здобуло перемоги в рамках Української Прем’єр-Ліги з рахунком 4:1 (над “Минаєм” вдома) та 4:2 (над “Оболонью” в гостях), а також поступилося “Арісу” тиждень тому у Лізі Конференцій (0:1). “Аріс” грав лише у вищевказаному Єврокубку. Крім перемоги над “Динамо”, пройшов “Арарат-Вірменію” (1:1 в гостях, 1:0 вдома)
  • “Аріс” грає в Єврокубках п’ятий сезон поспіль. Такої серії він не мав ніколи. Щоправда, за чотири попередні сезони пройшов лише “Гомель”, “Арарат-Вірменію” та АЕЛ Лімассол, вилетівши від “Маккабі” з Тель-Авіва, “Мольде”, “Колоса” та “Астани”
  • “Динамо” грає у Єврокубках 35-й сезон поспіль. В 17-ти останніх воно також грало в групових турнірах одного з Єврокубків. Останній сезон без груп відбувся в 2005/06, коли кияни вилетіли у Кваліфікації Ліги Чемпіонів від швейцарського “Туна”
  • В 33-ох Єврокубкових домашніх матчах в історії (не рахуючи Кубка Ярмарків) “Аріс” програв лише одного разу – українському “Колосу” в 2020-му році. А ось в гостях на його рахунку 19 поразок в 31-му матчі. Причому 14 з них – з різницею більше одного м’яча
  • Як представник Незалежної України “Динамо” програвало перший матч двораундового протистояння на виліт у Єврокубках 15 разів. 11 разів воно в результаті вилетіло, чотири рази пройшло далі. П’ять з цих 15-ти поразок відбулися з різницею в один м’яч. І в чотирьох таких випадках “Динамо” проходило далі.
  • “Аріс” лише чотири рази вигравав перший матч в таких випадках. Тричі пройшов далі
    Тиждень тому “Динамо” та “Аріс” вперше зустрілися в офіційних матчах. Поразка киян стала їхньою другою від грецьких команд в 11-ти матчах в історії за п’яти перемог та чотирьох нічиїх. В п’яти попередніх протистояннях з представниками цієї країни “Динамо” незмінно проходило далі

Кадри

Головна тема для розмов в “Арісі” – травма першого воротаря Хуліана Куести. Він полетів до Бухареста, але грати майже напевно не готовий. Доведеться надати місце у воротах літньому новачкові Хутесіотісу. 29-річний воротар, хоча був записаний п’ять років в “Олімпіакосі”, в Єврокубковому матчі на поле не виходив ніколи.

Лідер оборони Брабец та вінгер Саверіо, як і в першому матчі, травмовані. Натомість, Владімір Даріда, який отримав в ньому ушкодження, оговтався і повинен зіграти. Таким чином, серйозна дилема залишається хіба що правому фланзі атаки. Моберг Карлссон чи Менендес?

Особлива увага на крайніх захисників Монтойю та Феррарі. Хоча на виїзді вони мають бути менш активними, ніж були вдома. Даріда – лідер центру поля, останній опорник Жюль також відіграв чудово в першому матчі. Автор голу Пальма викликає зацікавленість європейських клубів. А форвард Морон, хоча й майже не загрожував воротам, отримав чимало компліментів за рух та важку працю.

Луческу повідомив про травму Дениса Попова. Логічно, що його замінить також правоногий Біловар. Ліворуч від Крістіана розташується скоріше досвідчений Сирота, ніж Дячук. А ще лівіше – Дубінчак, один з найкращих в команді в Салоніках і взагалі на початку сезону. В будь-якому разі, в центрі оборони знову очікуються проблеми, і динамівцям залишається знову сподіватися на прикриття від Бущана та Дубінчака.

Опорники Сидорчук та Шапаренко в Салоніках були одними з найгірших, але, швидше за все, консерватизм Луческу знову переможе, і Бражко та Царенко залишаться в запасі. Праворуч в атаці ніхто не посуне Ярмоленка, ліворуч Назар Волошин, Беніто, Діалло навряд чи посунуть Кабаєва. В центр атаки має повернутися автор трьох голів у сезоні Ванат, що не грав у Салоніках через температуру.

“Динамо”: Бущан, Тимчик, Біловар, Сирота, Дубінчак, Сидорчук, Шапаренко, Буяльський, Ярмоленко, Ванат, Кабаєв

“Аріс”: Хутесіотіс, Монтойя, Фабіано, Одубайо, Феррарі, Жюль, Даріда, Джурасек, Моберг Карлссон, Морон, Пальма