Попри те, що єврокубковий сезон 2023/24 фактично триває вже понад два місяці, формально нова кампанія стартувала лише сьогодні матчем за Суперкубок УЄФА між переможцями останніх розіграшів Ліги чемпіонів та Ліги Європи. Тобто, між “Манчестер Сіті” та “Севільєю”.

Суперкубок УЄФА

Манчестер Сіті Англія – Севілья Іспанія 1 : 1.

0 – 1. Ель-Несірі – 25.

1 – 1. Палмер – 63.

Серія післяматчевих пенальті:

1 – 0. Голанд

1 – 1. Окампос

2 – 1. Альварес

2 – 2. Мір

3 – 2. Ковачич

3 – 3. Ракітіч

4 – 3. Гріліш

4 – 4. Монтіель

5 – 4. Вокер

5 – 4. Гудель – поперечина

“Манчестер Сіті”: Едерсон, Вокер, Аканджі, Гвардіол, Аке, Ковачич, Родрі, Палмер (Альварес, 85), Фоден, Гріліш, Голанд.
Запасні: Ортега, Карссон, Філліпс, Рубен Діаш, Стоунз, Ляпорт, Гомес, Перроне, Бобб, Левіс, Макатті

“Севілья”: Буну, Хесус Навас (Монтіель, 83), Баде, Гудель, Акунья, Джордан, Ракітіч, Окампос, Торрес (Санчес, 74), Ламела (Сусо, 90+3), Ен-Несірі (Мір, 90+3).
Запасні: Дмітровіч, Гаттоні, Педроса, Текатіто, Соу, Папу Гомес, Хуанлу, Кіке, Ману Буено.

Було очевидно, що підопічні Хосе Луїса Менділібара не будуть боротись за контроль м’яча. За стартові півгодини андалусійці провели менше 90 передач при 33% володіння, в той час як у Манчестер Сіті було 250+ та 67% відповідно. Як правило, такий футбол означає домінування “містян” і великі проблеми для їхнього суперника.

Втім, Севілья не просто не сипалась. “Рохібланкос” ще й сміливо пресингували білд-ап та затискали на флангах великими силами. Це – типова риска команд Хосе Луїса Менділібара, однак високо накривати Сіті наважаюється лічена кількість тренерів. Щоправда, не можна сказати, що пресинг нервіонців створював критичні проблеми для просування англійців.

Значно більше труднощів для тріумфатора ЛЧ становив середній блок Севільї, який перебудовувався між схемами 4-2-3-1 і 4-4-2. Іспанці тримали максимально можливу компактність, майже не залишаючи простору між лініями. Фулбеки при цьому діяли близько до центральних захисників, в той час як фланг контролювали вінгери – таким чином, Холанд і Ко залишались у меншості проти оборони “рохібланкос”.

Разом з дисциплінованою роботою опорників Севілья тримала дуже міцний блок. Манчестер Сіті намагався розхитувати його через підіймання центрбека Аканджі аж до штрафного. На лівому фланзі Гвардіол підіймався на чужу третину, однак це було рідко й без гостроти. Мануель діяв гостріше й активніше – не в останню чергу через відпрацьованість даного маневру у попередньому сезоні.

Також Манчестер Сіті намагався використовувати кишені на флангах. Гріліш і Палмер могли обігрувати вінгерів 1-в-1 або відкриватись у розривах. Втім, цей хід, як і підіймання Аканджі, були гострими тільки в перспективі – на практиці ж “містянам” не вистачало динаміки в пересуванні м’яча по полю. Команда діяла повільно.

Лише наприкінці першого тайму, коли Севілья трішки підсіла, Сіті почав діяти гостріше, однак моментів за перший тайм майже не було. Таким чином, варто констатувати – перший тайм пройшов за планом Хосе Луїса Менділібара.

Сміливий малюнок гри на старті поєдинку приніс Манчестер Сіті два моменти. Вже на 7-й хвилині команда Пепа Гвардіоли могла забивати внаслідок подачі з кутового – Аке замикав навіс на дальню стійку, однак Буну парирував. На 14-й же Гріліш змістився на лівий кут штрафного й завдав обвідного удару, але і тут Буну виручив.

Ось і всі моменти Манчестер Сіті в першому таймі. На 26-й хвилині міг бути ще один, адже Холанд тікав за спину Баде під передачу, однак Лоїк пішов на ризикований тактичний фол. В УПЛ за такі порушення вилучають.

Севілья довгий час не мала і таких нагод, однак на 25-й хвилині шокувала “містян” голом – причому красивим. Буну вибив м’яч низом по центру на Торреса, а той несподівано пропустив сферу повз Родрі у розрив між лініями. Окампос підхопив і перевів на лівий фланг, звідки Акунья виконав точну подачу на лінію воротарського – Ен-Несірі ж протиснув двох захисників, замкнувши головою. 0:1!

І не можна сказати, що це прямо таки випадковість. Севілья системно виходила з-під пресингу через виноси Буну – благо, вони були доволі точними. Що найбільш важливо, у більшості випадків андалусійці чіплялись за м’яч і зберігали сеанс володіння.

Після забитого м’яча нервіонці цинічно відмовились від високого пресингу, почавши зустрічати Манчестер Сіті. І навіть за таких умов команда могла забивати ще внаслідок прориву Торреса правим флангом – Олвер відкотив на лінію штрафного під удар Ламелі, однак той пробив дуже неточно.

У роздягальні тренери не зробили замін. Пеп Гвардіола обійшовся і без тактичних перестановок, а от Хосе Луїс Менділібар зробив атакувальний хід. Ентренадор андалусійців перемістив вінгера Окампоса на рідний лівий фланг.

Результат міг бути феноменальним. Лукас значно потужніше працює праворуч, а проти нього було значно слабша опозиція – молодий Палмер і підстаркуватий Вокер, якому доводилося закривати діру від переміщень Аканджі. Севілья почала цілеспрямовано контратакувати через ці зони, створивши низку вбивчих моментів.

Вже на 50-й хвилині Окампос набрав хід лівим флангом, прокинув м’яч над Вокером і почав тікати 2-в-1 до штрафного. Дистанція між ними була великою, однак вінгер віддав точний простріл на лінію воротарського – втім, Юссеф пробив над воротами!

Ще за дві хвилини Ен-Несірі отримав розрізну передачу з лівого флангу від Торреса. Марокканець увірвався на лівий край штрафного й пробив у ближній кут, але було неточно (а міг спробувати хитнути Аке). Ще через хвилину Окампос заробив штрафний на Родрі – Жордан завдав удару, але прямо по позиції Едерсона.

На 57-й хвилині Окампос влітав на лівий край карного майданчика й крутив під дальню стійку (неточно), а на 60-й Навас відібрав сферу на фланзі й покотив на Ен-Несірі. Юсефу залишалось тільки переграти Едерсона, однак в останню мить підкат Вокера врятував Манчестер Сіті.

Якщо не забиваєш ти, то забивають тобі”. Стара футбольна мудрість спрацювала через дві хвилини після моменту Ен-Несірі. Гріліш з лівого краю штрафного покотив на Родрі, той навісив на лінію воротарського, але Холанд не дотягнувся до м’яча – зате дотягнувся Палмер. Коул прибіг на дальню стійку й головою пробив у протихід Буну. 1:1!

І навіть після цього Севілья могла забивати. Причому рівно за хвилину. Ви будете сміятись, але знову момент запоров Ен-Несірі – і це вже був чистий вихід віч-на-віч з розрізного пасу Окампоса. Юсеф не зміг переграти Едерсона.

Попри таку катастрофічну ситуацію з обороною, Пеп Гвардіола не став проводити заміни. Як показав подальший хід подій, рішення себе майже виправдало. Севілья почала втрачати сили, сівши на власну третину й дозволивши англійцям навалитись на власні ворота. Навала мала завершуватись голами – Сіті чинив колосальний тиск, створивши низку дуже небезпечних епізодів.

Щоправда, більшість з них була дещо хаотичною. Дальні ж удари Буну тягнув без проблем. Найкращий шанс вирвати перемогу британці втратили на 90-й хвилині, коли Аке замикав подачу Гріліша на лінію воротарського – Нейтан бив головою під поперечку, однак Буну врятував.

Зрештою, свисток арбітра відправив команди в серію пенальті.