Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів стартового туру Другої ліги сезону 2023/24.

Футбольна спільнота ще приглядається до новачків Другої ліги, хоча є серед них такі, від кого вже можна не чекати, а вимагати результату. Як приклад, «Дружба» з Обухівського району Київської області. Переможець усіх змагань ААФУ та Київщини в новому сезоні стартував з двох перемог поспіль, причому друга з них – проти суперника з ешелону найсильніших.

Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Другій лізі – головний тренер мирівської «Дружби» Дмитро Чирикал. Його підопічні обіграли вінницьку «Ниву» (2:0 у домашньому матчі), здобувши важливу перемогу над старожилами дивізіону та очікуваними конкурентами в боротьбі за медалі.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
На відміну від інших старожилів Другої ліги, з вінничанами «Нива» (Бузова) знайома. На Відкритому Зимовому Кубку ПФЛ 2023 року «Дружба» виявилася сильнішою – 3:0. Зважаючи на те, що «Нива» (Вінниця) в минулому турі поступилася «Звягелю» (4:7), команда з оновленим тренерським штабом і складом гостро потребувала очок і реабілітації в цьому виїзді.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У «Дружби» були втрати, які минулого сезону ми назвали б критичними. Давно в лазареті стилеутворюючий центрхав Недоля, а в матчі з «Вастом» невдовзі після голу травмувався нападник Грищенко. Безпосередня заміна їм напрацьована (це, зокрема, новачки Сторчоус і Сомов), але це дуже важливі для мирівчан футболісти. «Нива» (Вінниця) відчуває наслідки втрати провідних опорників, які пішли в міжсезоння, а також пошкодження новачка Ничипоренка. Деякі нові гравці основи в Ярошенка – це зовсім недосвідчені юнаки.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
«Дружба» в своєму стартовому складі провела тільки одну зміну – власне, травмованого Грищенка на місці лівого нападника (лівого півзахисника) замінив Бандурін. Тут треба розуміти, що мирівська команда певний час грала в стабільному, добре зіграному складі, проте влітку перед тренерським штабом постала проблема – награти заміну Листопаду, Мачуленку та ще кільком важливим гравцям. Зважаючи на гру Казакова, Бандуріна, Сторчоуса, можна сказати, що цей процес розвивається в правильному напрямку.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Чирикал поставив «Дружбі» дієву тактичну схему 4-5-1 в її конкретній реалізації 4-1-4-1. На визначальну позицію опорника замість ветерана Листопада інтегрується новачок Казаков. А от після прощання з Мачуленком і травми Грищенка ліворуч у півзахисті йде творчий процес пошуку нового провідного вінгера. Хороші шанси посісти цю позицію в універсала Бандуріна.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Після вильоту в Кубку України від першолігової «Вікторії» (Миколаївка) мирівський клуб реабілітувався напрочуд переконливим стартом у чемпіонаті. Перемоги над «Вастом» (7:1) і вінницькою «Нивою» (2:0) вивели дебютантів Другої ліги в лідери. Напередодні першого в сезоні виїзді – в Тростянець – «Дружба» розділяє перше місце зі «Звягелем» і «Чайкою», тож у наступних турах постарається здобути одноосібне лідерство. Кадровий потенціал для цього є, як показали стартові тури.

Лауреат 2-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Дмитро Чирикал («Дружба» Мирівка)
Середній бал – 4,6

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua