Другий тур чемпіонату України з футболу відкривали “Верес” та “Шахтар”. На вихідні гірники проведуть у Лондоні благодійний матч проти “Тоттенгема”, а тому було ухвалено рішення перенести зустріч УПЛ на більш ранній термін. Нагадаємо, що на старті чемпіонату “Шахтар” завдав поразки “Металісту 1925” (2:1), а “Верес” поступився “Поліссю” (0:2).

УПЛ, 2-й тур.

Верес Рівне – Шахтар Донецьк 1 : 1.

0 – 1. Матвієнко – 45+2.

1 – 1. Шевченко – 62.

Вил: Бондаренко (Шахтар) – 45+2 пряма червона картка.

До зустрічі в Рівному “гірники” підійшли зі значними кадровими втратами. Через дискваліфікацію були недоступними Ракицький і Назарина, а в лазареті залишаються Степаненко, Конопля, Швед і Петряк. До них доєдналися Судаков (апендицит) і Бондар (перелом ключиці).

Втрата останнього залишала питання щодо центру захисту Шахтаря. Була надія побачити новачка Лемкіна, але він не потрапив у заявку. Патрік ван Леувен довірився Козіку, а на всіх інших позиціях обійшовся без змін. На поле Авангарду вийшов той же склад, що і на матч з Металістом 1925.

Тактика донеччан в першому таймі теж виявилась аналогічною. Сікан формально був “десяткою”, але по факту мав насичувати зони завершення в штрафному й вигравати підбирання перед ним. Фактично, Шахтар працював у схемі 4-4-2.

Кащук знову вийшов зліва й запускав подачі – та і загалом вся гра була заточена під переведення на фланг з подальшим кросом. Центр майже не використовувався. Зрідка туди заходив Бондаренко, аби віддати передачу на фулбека чи вінгера. Структура Шахтаря при грі на м’ячі виглядала приблизно ось так:

У матчі з Металістом 1925 такий футбол вилився у 17 кутових і неймовірну кількість навісів. Моментів і ударів теж було багато (аж 23) – і поєдинок з Вересом почався з них. Вже на 5-й хвилині Кащук прибіг на дальню стійку й скинув діагональ Зубкова вздовж лінії воротарського. Сікан замкнув головою, однак Паст врятував рівнян!

Втім, далі справи пішли так собі. В основний час Шахтар вже нічого не створював – пригадати можна хіба що удар Зубкова з відскоку метрів з 20-ти та замикання кутового у виконанні Сікана. Обидва виявилась неточними (особливо удар Данила).

Проблемою Шахтаря стала тактика Вереса. Підопічні Сергія Лавриненка сідали в низький блок, причому в лінію до захисників часто сідали одразу два вінгери. Два опорники і “десятка” при цьому перекривали центр і чіплялись за відскоки. Загальна структура трималася у схемі 5-4-1 або навіть 6-3-1, відзначаючись високою щільністю – гравці Шахтаря раз за разом програвали підбирання.

В середині першого тайму рівняни навіть почали карати Шахтар контратаками, користуючись вадами високої лінії оборони “гірників”. Центральна трійка вигравали підбирання й притримувала м’яч, в вінгери одразу ж тікали за спину суперникам. В цій роботі варто відзначити і нападника Марусича – його опускання неабияк допомагали в перехідних фазах.

Вересу не вистачало якості в завершальній фазі, однак сам вихід в контратаку виглядав шикарно. Як наслідок, на полі встановилась рівновага. Вона цілком влаштовувала тренера “народного клубу”.

І говорили б ми у цьому матчі виключно про футбол, якби не шокуючі дві хвилини компенсованого часу. На 45+1-й Шахтар заробив стандарт прямо на куті штрафного Вереса. Арбітр Ярослав Шандор показав, що треба бити по свистку, а потім зробив дивний жест.

Через секунду Микола пробив без свистка. Ніхто не був до цього готовим – м’яч влетів у ворота! 0:1.

А вже за хвилину Шахтар залишився у меншості! Бондаренко при спробі перервати контратакою влетів шипами в коліно Сікейрі. Арбітр показав пряму червону.

У роздягальні Патрік ван Леувен провів подвійну заміну. З гри зняли Зубкова, замість якого вийшов Очеретько – він мав заповнити зону Бондаренка. Гочолейшвілі ж поступився місцем центрбеку Фарині. Сікан йшов на лівий фланг, Кащук переходив на правий, а схема прийняла вигляд 4-4-1.

В такій формації Шахтар виявився зовсім безпорадним. До 80-х хвилин донеччани не створили жодного моменту. Пригадати можна тільки вривання Сікана на лівий край штрафного, після якого стався простріл під удар Криськіву, але Дмитро пробив невдало.

Навіть у рівних складах вони не могли пройти блок Вереса, а в меншості “гірники” взагалі відійшли назад. Господарі перехопили ініціативу, хоча гострих епізодів довгий час теж не виникало. В основний час було тільки два епізоди. Перший: на 54-й хвилині вони навіть могли забивати внаслідок переведення Блізніченка на дальній край штрафного – Сікейра спокійно прийняв м’яч і пробив з гострого кута. Вище воріт!

А другий завершився голом! Рівняни заробили кутовий, Марусич виграв у Різника боротьбу за подачу й скинув її вздов воріт, а Шевченко у метушні заштовхав “круглого” в сітку. 1:1!

Патрік ван Леувен за три хвилини до цього випустив В’юнника замість Кащука, але цей хід нічого не дав. В ендшпілі ж матчу на полі з’явились вінгер Педрінью й опорник Кастільйо. Шахтар намагався щось організувати попреду, але спроби виглядали геть хаотично.

Верес же і не думав сідати в низький блок – підопічні Сергія Лавриненка намагалися вирвати перемогу. Рівняни чинили серйозний тиск, виграючи єдиноборства й раз за разом тікаючи в швидкі атаки. Команді не вистачало тільки якісного завершення. Після забитого гола “народний клуб” створив лишень один небезпечний момент – це Шевченко з дистанції приклався у дев’ятку, змусивши Різника виконувати ефектний сейв.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував результативну нічию. Шахтар вже у 2-му турі нового сезону УПЛ втрачає очки!