Перший кваліфікаційний раунд Ліги конференцій – це 62-ві команди, розділені на 31-не ігрове протистояння.

У кожному протистоянні – по два матчі. Переможці за сумою двох матчів проходять у другий кваліфікаційний раунд Ліги конференцій, переможені прощаються з єврокубками.

“Тобол” (Казахстан) – “Гонка” (Фінляндія) 2:1
Голи
: Вукадінович 62, Вукадінович 75 – Кауфманн 39

Романа Єрьоменка пам’ятаєте? Він досі грає. Але він нам вже далеко не близький, бо після Серії А й УПЛ довгий час виступав у чемпіонаті країни-терористки. Зараз, у своїх 36, дограє кар’єру у Фінляндії, за збірну якої грав упродовж всієї активної частини кар’єри. Проти “Тобола” експівзахисник “Динамо” провів усі 90 хвилин.

Його “Гонка” програла матч, але зберегла цілком робочі шанси виграти протистояння.


“Інтер Ескальдес” (Андорра) – “Вікінгур” (Фарерські острови) 2:1
Голи
: Фехер 28, Ель-Хаддаді 45+1 – Ватнмагар 59

До сьогоднішнього дня “Інтер Ескальдес” не програвав у 14-ти поєдинках поспіль, вигравав у останніх шести. Тож перемога над “Вікінгуром” стала логічним продовженням цієї серії. Однак це тільки половина справи.


“П’юнік” (Вірменія) -“Транс” (Эстонія) 2:0
Голи
: Юрічич 25, Джеймс 88

Команда відомого в Україні тренера Егіше Мелік’яна торік грала в груповому раунді Ліги конференцій, тож нині мінімальна ціль у єврокубках зрозуміла і чітка – щонайменше повторити. І перший крок зроблено.

Увесь матч за “П’юнік” відіграв Антон Братков, за “Транс” на 67-ій хвилині на поле вийшов Матвій Буренко.


“Арарат-Вірменія” (Вірменія) – “Егнатія” (Албанія) 1:1
Голи
: Алемао 36 – Двамена 90+7

“Егнатія” проводить свій перший сезон в євро кубках. Важко прогнозувати майбутнє – чи зуміє албанський клуб пройти хоча б одну стадії відбору Ліги конференцій. Але дебют увійде до історії як героїчний порятунок на 90+7-ій хвилині.


“Жиліна” (Словаччиа) – “Левадія” (Естонія) 2:1
Голи
: Дюріш 7, Мислович (пен.) 90+3 – Аг’їрі 51

Важкий був матч для “Жиліни”, яка досі в жахіттях сниться вболівальникам “Ворскли”. Словаки забили швидкий гол, а потім закрили гру пізнім голом з пенальті. Поміж тим був точний удар Аг’їрі після впевненої гри на підбиранні.

В стартовому складі “Левадії” вийшов українець Ілля Марковський. Але він провів на полі тільки 27 хвилин.

 


“Македонія” ГП (Північна Македонія) – РФШ (Латвія) 0:1
Голи
: Ілич 34

Це п’ятий сезон “Македонії” ГП у єврокубках. В чотирьох попередніх ця команда не здобула жодної перемоги і за сумою двох матчів не зуміли пройти жодного суперника. Не пройде, вочевидь, і РФШ. Принаймні, після поразки на своєму полі шанси на загальний успіх низькі.


“Гака” (Фінляндія) – “Крузейдерс” (Північна Ірландія) 2:2
Голи
: Роджерсон 33, Фофана 36 – Форсайт 22, Кларк 68

Вилучення: Лайне 66 (“Гака”, дві жовтих)

“Крузейдерс” давно грає в єврокубках і раніше мав локальні успіхи, зокрема, у Лізі Європи. А у Лізі конференцій це п’ятий матч для цієї команди і тільки другий, в якому їй вдалося забити більш як один гол. Однак Гака відповідала на все, тому нічия.


“Паневежис” (Литва) – “Мілсамі” (Молдова) 2:2
Голи
: Чадженович 17, Сміт 48 – Гінсарі 50, Гінсарі 67

У цьому матчі зіграли аж троє представників України. За “Мілсамі” цілий матч відбігав Ярослав Терехов, а у “Паневежиса” в основному складі вийшов Артем Щедрий. Його на 65-ій хвилині замінив колишній стоппер “Олександрії” Каспарс Дубра. Ну а на 85-ій хвилині на полі у литовців з’явився Роман Мірошник.

Бойова нічия, хоча “Паневежис” міг вигравати, якби автор першого голу реалізував ще й пенальті.


“Мегпіс” (Гібралтар) 19:00 “Дандолк” (Ірландія) 0:0

Для Гібралтара цей тиждень вельми непоганий. “Лінкольн Ред Імпс” програв, але дав знатний бій “Карабаху”. І ось зараз “Мегпіс” здобув почесну нічию з “Дандолком”. Ірландці, до слова, не так давно грали у групі Ліги Європи (сезон 2020/21). Тож це рівень!


“Рига” (Латвія) – “Вікінгур” (Ісландія) 2:0
Голи
: Ауреліо 31, Регза 53

Спокійно, без зайвої метушні представник Латвії розібрався з ісландцями. Для цієї стадії “Ригу” можна вважати серйозним суперником. До речі, за господарів зіграв ексгравець “Ворскли” Рангель. Він вийшов на заміну на 83-ій хвилині.


“Алашкерт” (Вірменія) – “Арсенал” (Тіват, Чорногорія) 1:1
Голи
: Устинов 66 – Монтенегро 23

Гідний результат від чорногорського дебютанта. “Арсенал” (Тіват) може пишатися нічиєю проти значно досвідченішої вірменської команди. Як могло бути інакше у контексті дебютанта – знають вболівальники “Хегельмана”, чиї улюбленці “згоріли” 0:5.


“Хегельман” (Литва) – “Шкупі” (Північна Македонія) 0:5
Голи
: Цепас 11, Кевен 23, Цепас 45+1, Цепас 46, Цепас 62

Перший розгром дня. “Шкупі” вже собаку з’їв на матчах кваліфікації єврокубків, тоді як “Хегельман” дебютує на міжнародному рівні. Що ж, перший млинець – глевкий.


“Торпедо” (Грузія) – “Сараєво” (Боснія і Герцеговина) 2:2
Голи
: Сандохадзе 44, Бугрідзе 48 – Ренан Олівейра 47, Варешанович 52

Деякі ресурси позиціонують гравця “Торпедо” Гіулі Манджгаладзе як українця. Ми тільки відзначимо факт – свого часу він грав за “Полтаву”. Сьогодні вийшов на заміну вже на 13-ій хвилині, взявши участь у яскравій нічиїй проти “Сараєва”. Непоганий результат для грузинів, адже суперник як для такої стадії – досвідчений.


“Гзіра” (Мальта) – “Гленторан” (Північна Ірландія) 2:2
Голи
: Віксон 29, Б. Борг 40 – Оджеді-Узокве 9, Маршалл 48

У складі “Гзіри” на сьогоднішній матч було шестеро бразильців. Один з них забив гол, тож частково латиноамериканський вектор себе виправдав. У “Гленторана” з легіонерами все значно простіше й прозаїчніше, але з грою ніяк не гірше, аніж у суперника. 2:2. А могли й виграли, якби автор першого голу ще й реалізував пенальті.


“Дукаджині” (Косово) – “Європа” (Гібралтар) 2:1
Голи
: Шабані 30, Зульфіу 90+6 – Посо 45+6

Вилучення: Ардін Даллку (“Дукаджині”, дві жовтих)

“Європа” представляє Гібралтар, але грають за неї переважно іспанці. Зрозуміло, що не рівня Прімери чи навіть Сегунди. 2:1 – результат, який зберігає шанси для обох колективів. І який не дає підстав для далекоглядних висновків щодо цієї пари.

Вилучення в цьому матчі заробив ексгравець “Ворскли”, брат Арменда Даллку Ардін. Також зіграв Ахмед Янузі. Даллку старший, власне, – тренер цієї команди.


“Домжале” (Словенія)- “Бальзан” (Мальта) 1:4
Голи
: Ковачевич (пен.) 57 – Андреїч 8, Грех 44, Олавале 53, Зерял 90+4

Несподіваний результат. “Домжале” – сіяна команда, яка представляє країну з доволі сильними футбольними традиціями. Але Мальта – це теж не задвірки. Довела їхня збірна грою проти України. Сьогодні ж “Бальзан” просто шокував володаря 4-го місця чемпіонату Словенії.


“Прогрес” (Люксембург) – “Г’їлані” (Косово) 2:2
Голи
: Де Алмейда 11, Натамі 62 – Рамадані 48, Рамадані 66

Це третій сезон “Г’їлані” у єврокубках. В двох попередніх вони здобували по одній перемозі. Зараз нічия. Шанс здобути перемогу буде за тиждень.


ДАК 1904 (Словаччина) – “Діла” (Грузія) 2:1
Голи
: Труса 33, Рамадан 36 – Ковталюк 43

У цій парі визначається найближчий єврокубковий суперник “Ворскли”. Матч краще розпочала команда з Грузії, яка контролювала м’яч, створила момент. ДАК довго шукав шляхів до воріт, але коли розбігався – суперникові було непереливки. Перший гол – результат широкої позиційної атаки (забили другим темпом, український воротар “Діли” не міг зарадити), а ось другий – це наслідок високої командної швидкості.

Тоді (після того, як рахунок став 2:0) здавалося, що “Діла” “попливе”. Словаки мали ще один момент, але доволі несподівано вони пропустили “у роздягальню” від українського легіонера “Діли” Ковталюка (сильно пробив “під” голкіпером з гострого кута).

У другому таймі гра була спокійнішою – тільки перед фінальним свистком було по моменту у кожної зі сторін. “Діла” не ризикувала розкриватися, аби не пропустити втретє. ДАК втомився і згодом словацькі коментатори визнавали, що навіть мінімальна перемога проти такого суперника – вагомий успіх.

Питання щодо переможця пари залишається відкритим. Хто би ним не став, “Ворсклі” буде важко. Але й не безнадійно.

Євген Кучеренко (воротар) відіграв за “Ділу” увесь матч, Микола Ковталюк був замінений на 64-ій хвилині. Тренує “Ділу” українець Андрій Демченко.


“Пенібонт” (Вельс) – “Санта Колома” (Андорра) 1:1
Голи
: Венеблс 66 – Мурело 36

Не повірите, але за “Санта Колому” виступає українець – Андрій Маркович перебрався сюди з чемпіонату Естонії. Сьогодні він провів на полі увесь регламентований час.


“Тирана” (Албанія) – “Динамо” (Батумі, Грузія) 1:1
Голи
: Лушк’я 90+3 – Фламаріон 66

“Динамо” (Батумі) орендувало від “Динамо” київського Георгія Цитаїшвілі й сьогодні він вже зіграв у єврокубках (67 хвилин). Також в основному складі “Динамо” (Батумі) вийшов Іван Литвиненко, який був замінений на 71-ій хвилині.


“Шкендія” (Півічна Македонія) – “Гейверфордвест Каунті” (Вельс) 1:0
Гол
: Шала 47

Еннур Тотре не повернеться до “Ворскли”. Про це можна судити з того факту, що сьогодні північно-македонець вивів “Шкендію” з капітанською пов’язкою на єврокубковий матч. Господарі перемогли, але вельська команда зі складною назвою ще побореться.


“Вадуц” (Ліхтенштейн) 21:00 “Німан” (Білорусь) 1:2
Голи
: Кавен 22 – Зубович 29, Шукуров 82

Несподівано. Просто несподівано. І без коментарів. Скільки “Вадуц” восени попив крові у вболівальників “Дніпра-1”, а сьогодні “злився” представнику країни, якої навіть не повинно бути у єврокубках. Але ще є надія, що у матчі-відповіді “Вадуц” виправить становище.

У складі “Німана” затесалися українці Юрій Пантя та Роман Папарига. Перший відіграв увесь матч, другий – 77 хвилин.


“Акурейрі” (Ісландія) – “Коннас Кей” (Вельс) 2:0
Голи
: Стейнгрімссон 60, Гафстейнссон 83

“Акурейрі” вийшов у єврокубки вперше за понад тридцять років. І повернення цієї команди, що представляє місто з приблизно двадцятьма тисячами населення, виявилося тріумфальним. Головне – не розгубити перевагу в гостях.


ХБ Торсхавн (Фарерські острови) – “Деррі Сіті” (Ірландія) 0:0

Одна з небагатьох нульових нічиїх цього ігрового дня. Командам доведеться забивати вже у матчі-відповіді. Або з гри, або у серії пенальті (а, можливо, і так, і так, адже правила виїзного голу більше немає).


“Сутьєска” (Чорногорія) – “Космос” (Сан-Марино) 1:0
Гол
: Маркович 79

“Космос” закохує в себе однією своєю назвою. От якби ще з результатами складалося… Проте “Сутьєска” на рівні першого кваліфікаційного раунду – серйозний суперник, тому представник Сан-Марино точно не зганьбився.


“Железнічар” (Боснія і Герцеговина) – “Динамо” (Мінськ, Білорусь) 2:2
Голи
: Харачич 85, Харачич 90+1 – Бахар 41, Морозов 50

Ще один добрий результат для країни-посіпаки агресорів (хоча перемогу було втрачено впродовж останніх п’яти хвилин). “Железнічару” треба зібратися на виїзний матч. Тим паче він буде фактично виїзним і для “Динамо” (Мінськ), бо на території диктатора Лукашенка не грають.


“Ла-Фіоріта” (Сан-Марино) 21:45 “Зімбру” (Молдова) 1:1
Голи
: Касолла 34 – Керунту 64

Денис Дедечко колись навіть був у збірній України. Нині він у “Зімбру”, за який відіграв повний матч проти максимально італізованої “Ла-Фіоріти”. У матчі-відповіді молдовани повинні зігарти активніше та агресивніше. Цей суперник – прохідний.


“Лінфілд” (Північна Ірландія) – “Влазнія” (Албанія) 3:1
Голи
: Маккі 57, Маккі 68, Скотт 76 – Юрич 89

Вилучення: Фінлейсон 88 (“Лінфілд”, дві жолті)