Національна жіноча збірна України із футболу у виїзному товариському поєдинку в Порту поступилася команді Португалії (0:2).

За результатами жеребкування дебютного розіграшу Ліги націй жіноча збірна України потрапила до квартету В3, де її суперниками є Польща, Сербія та Греція. Синьо-жовті продовжують підготовку до офіційних матчів і цього разу вирушили до Португалії на товариську гру з місцевою національною командою.

Зустріч з учасником чемпіонату світу 2023, який 20 липня стартує в Австралії та Новій Зеландії, відбувалася за підтримки Португальської футбольної федерації. На поєдинку, який проходив у Порту на Estádio do Bessa Século XXI, домашній арені клубу «Боавішта», були присутні більше 20 тисяч глядачів. Це рекордна аудиторія для домашніх матчів жіночої збірної Португалії. Крім того, на грі застосовувалася система VAR, що стало першим подібним досвідом для обох команд.

Початок матчу пройшов за обопільних атак португалок та українок, проте дуже швидко господарки взяли гру під свій контроль. Спершу Алвеш завдала удару у площину, згодом Джессіка Сілва після невдалих дій Бондарчук не влучила в порожні ворота. Утім, на 19-й хвилині Джессіка вже не пробачила – після помилки Апанащенко у власному штрафному вона проштовхнула м’яч повз кіпера.

Синьо-жовті змогли відповісти неточним ударом Янчук із підбору. Натомість португалки активно пробивали по воротах, своїми спробами запам’яталися Хасінту, Джессіка Сілва, Нортон, Маршау, Діана Сілва. Перед самісінькою перервою господарки таки забили вдруге. Джессіка Сілва оформила дубль, розібравшись із захисниками української збірної у штрафному.

По перерві португалки продовжували контролювати м’яч, регулярно загострюючи ситуацію біля воріт збірної України. Свою майстерність демонстрували Діана Сілва та Джессіка Сілва, однак їхнім ударам або не вистачало влучності, або на місці була Бондарчук.

Українки відповіли неточним ударом Глущенко невдовзі після виходу на заміну. Натомість суперниці пробивали у площину, проте Бондарчук команду виручала. На 83-й хвилині з убивчої позицїї не влучила у ціль Татьяна Пінту, а в компенсований час першого удару синьо-жовтих у площину завдала Кочнєва. У підсумку рахунок не змінився – 2:0 на користь збірної Португалії.

Футбол. Жінки. Товариський матч

7 липня. Порту. Estadio do Bessa Seculo XXI

Португалія – Україна – 2:0 (2:0)

Голи: Джессіка Сілва, 19, 45+2.

Португалія: Мораїш, Алвеш (Амаду, 72), Маршау, Хасінту, Нортон (Капета, 77), Боргеш, Джессіка Сілва (Енкарнасау, 77), Долореш Сілва (к) (Т. Пінту, 55), К. Кошта, Діана Сілва (Мендеш, 79), Сейша (Гомеш, 55). Тренер: Франсішку Нету.

Україна: Бондарчук, Корсун, Апанащенко (к), Шматко, Подольська, Петрик (Семків, 71), Панцулая (Китаєва, 81), Калініна (Кочнєва, 81), Овдійчук (Малахова, 71), Козлова (Куніна, 62), Янчук (Глущенко, 71). Тренер: Луїс Кортес.

Попередження: Петрик (60), Глущенко (80).