Вчора остаточно стало відомо, що головний тренер “Шахтаря” Ігор Йовічевіч відправлений у відставку.

І насправді не так важливо, як саме це було оформлено, адже всі ми розуміємо, що сам хорват навряд чи хотів би покинути команду. Він прийняв “Шахтар” рік тому, коли звідти пішли майже всі легіонери. Він був змушений інтегрувати в гру “гірників” цілу купу новачків-українців, для котрих потрібно було знайти місце на полі. Навряд чи хтось очікував, що “Шахтар” виборе чемпіонський трофей, адже його заздалегідь віддавали “Динамо”. Та ще менше людей ставили на те, що “помаранчево-чорні” не просто уникнуть ганьби в Лізі чемпіонів, але й практично до кінця групового етапу боротимуться за вихід у плей-офф, що вони рознесуть на виїзді “Лейпциг” та цілком на рівних гратимуть з “Реалом”.

А потім ще й був прохід “Ренна” у плей-офф Ліги Європи та гідна гра у формально домашньому матчі проти “Фейєнорда”, котрий став чемпіоном Нідерландів. Так, під кінець чемпіонату “Шахтар” забуксував, але цьому є цілком логічне пояснення, адже на пік форми Йовічевіч виводив команду на лютий-березень, тобто під Лігу Європи. Тим не менше, навряд чи в когось залишилися сумніви щодо справедливості тріумфу “Шахтаря”, адже наприкінці сезону “гірники” розбили “Зорю” та “Дніпро-1” з однаковим рахунком 3:0, а саме ці клуби нав’язували боротьбу за титул.

Так чи інакше, але зараз Йовічевіча вигнали після чемпіонського сезону та вдалого виступу в єврокубках, що виглядало б нонсенсом для будь-якого українського клубу. Тепер новому спеціалісту точно знадобиться час, щоб притертися до команди, можливо – перевести її на зовсім іншу схему гри, а вже потім давати результат. І тут варіант з Патріком ван Леувеном виглядає ледь чи не найкращим, бо він у “Зорі” вже добре познайомився зі станом справ в українському футболі, тому йому не потрібно звикати бодай до цього. Якщо ж “Шахтар” якимось дивом очолить хтось інший, тоді йому буде дуже важко давати результат вже з першого матчу. Так чи інакше, а досягнення Йовічевіча перевершити чи навіть повторити буде дуже непросто.