У неділю, 25 червня, зіграли другий тур чемпіонату Європи-2023.

Євро-2023 (U-21), 2 тур

Група С

Англія U-21 – Ізраїль U-21 – 2:0

Голи: Гордон, 16, Сміт-Роу, 68

Чехія U-21 – Німеччина U-21 – 2:1

Голи: Сейк, 33, Вітік, 87 – Стіллер, 70

Група D

Швейцарія U-21 – Італія U-21 – 2:3

Голи: Імері, 47, Амдуні, 52 – Пірола, 6, Ньйонто, 11, Парізі, 45+4

Англія – лідер групи С – швидко забила Ізраїлю, який у першому турі сенсаційно відібрав очки в Німеччини. Відзначився колишній одноклубник Віталія Миколенка Ентоні Гордон. Вінгер Ньюкасла ударом головою забив єдиний гол у першому таймі, а по перерві Сміт-Роу зміцнив перевагу британців. Влучний удар у кут воріт з-за меж штрафного. Цей гол став останнім у матчі. 2:0 – Англія приєдналася до України та Іспанії у чвертьфіналі, гарантувавши собі перше місце групи C.

В іншому матчі цього квартету Німеччина намагалася реабілітуватися за нічию з Ізраїлем, а Чехія – набрати перші очки на Євро. Перший тайм був за чехами – на 33-й хвилині Сейк буквально заніс м’яч у ворота після класного проходу і асисту Кушея. Лише на 70-й німці відігралися зусиллями Стіллера, який у стилі Лео Мессі поклав м’яч у кут воріт з лінії штрафного. Нічия виводила Бундестім на друге місце, але незадовго до фінального свистка його вирвали чехи, які забили переможний гол після розіграшу кутового. Німеччина з одним очком після двох турів опинилася на межі вильоту – потрібно перемагати Англію, яка вже гарантувала собі перше місце, і сподіватися на поразку Чехії від Ізраїля. Але й тоді доведеться рахувати різницю голів.

У групі D Італія зі скандалом програла Франції в першому турі, тому проти Швейцарії, яка вже мала три очки, варіантів не було. Гіперактивний старт Тоналі та Ко дуже швидко приніс плоди. Вже на 6-й хвилині італійці повели в рахунку. Пірола замкнув подачу Тоналі з кутового – другий гол “Скуадри” зі стандарту на чемпіонаті Європи. Невдовзі підопічні Ніколато знову святкували забитий м’яч – Ньйонто з другої спроби таки вразив ворота Швейцарії, зігравши на добиванні. 2:0 на користь Італії вже на 11-й хвилині.

Швейцарія оготовталася лише в другій половині тайму, ледь не повторивши легендарний гол Роналдінью у ворота Англії на ЧС-2002. Врятували Карнесеккі та поперечина. А перед свистком на перерву Парізі скористався жахливою помилкою Блума, обікрав його у штрафному, і зробив рахунок 3:0.

Схоже, Італія подумала, що три очки в кишені. Дарма. На старті другого тайму Імері розкішним ударом у дев’ятку скоротив відставання Швейцарії, а невдовзі Амдуні розібрався з двома суперниками і влучним ударом завершив прохід. За неповні 7 хвилин від переваги італійців майже нічого не залишилося.

Ба більше, згодом їм ще й “повернули боржок” за незарахований гол у ворота Франції. Бове сфолив проти суперника у штрафному, але рефері пенальті не призначив. VAR, як відомо, поки що немає. Італійці урок не засвоїли, лише дивом не пропустивши після виходу віч-на-віч, але таки втримали перемогу. Команда Паоло Ніколато провалила другий тайм, проте набрала перші очки, вискочивши на друге місце. У останньому турі Скуадра зіграє з Норвегією.