28 липня стартує чемпіонат України в першій лізі. Серед учасників — 20 команд, розділених на дві групи за територіальним принципом.

За підсумками першого етапу по п’ять найкращих клубів складуть групу, в якій боротимуться за підвищення в класі. Інші учасники намагатимуться зберегти прописку в першій лізі.

Отже, згідно із затвердженим днями регламентом, напряму потраплять в УПЛ дві найсильніші команди. Ті, що фінішують на третьому—четвертому місцях, проведуть перехідні поєдинки з клубами, що посядуть 13—14-ту позиції в елітному дивізіоні.

Гостра боротьба очікується й за виживання. Першу лігу напряму залишать три аутсайдери (18—20-те місця), а ті команди, що займуть 16—17-ту позиції, зіграють перехідні матчі із суперниками, що фінішують на другому—третьому місцях у другій лізі.

Після того, як минулого сезону «Карпатам» не вдалося пробитися до УПЛ, у Львові згадали про досвідченого Мирона Маркевича, якому після тривалої перерви знову довірили бути керманичем зелено-білих. Завдання у клубу одне — повернутися до еліти. До речі, допомагатиме Мирону Богдановичу його син, Остап.

Сталися зміни на тренерському містку й ще в кількох командах. «Металіст» після пониження в класі очолив Андрій Аніщенко, а «Інгулець» — Владислав Лупашко, за підготовку тернопільської «Ниви» знову відповідатиме Василь Малик, а однойменним клубом із Бузової опікуватиметься Ігор Жабченко. «Лівий берег» тренуватиме Віталій Первак, а «Гірник» — Валерій Куценко.

Звісно, найбільші пертурбації очікуються в «Карпатах», які залишили відразу 15 виконавців. Контракти із зелено-білими наразі підписали вісім літніх новачків, серед яких — ціла група вже колишніх гравців «Металіста». Значних кадрових змін не уникне й «Інгулець».

Перша ліга-2023/2024. Склад учасників

Група А: «Агробізнес» (Волочиськ), «Буковина» (Чернівці), «Епіцентр» (Дунаївці), «Карпати» (Львів), «Металіст» (Харків), «Нива» (Тернопіль), «Нива» (Бузова), «Поділля» (Хмельницький), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Хуст».

Група В: «Вікторія» (Миколаївка), «Гірник-Спорт» (Горішні Плавні), «Діназ» (Вишгород), «Інгулець» (Петрове), «Кремінь» (Кременчук), «Маріуполь», «Металург» (Запоріжжя), «Полтава», «Лівий берег» (Київ), «Чернігів».