Президент ПФК Звягель, народний депутат України Дмитро Костюк, розповів про найгучніше призначення літа 2023 року в Другій лізі та очікування, які відкриваються в зв’язку з призначенням Юрія Максимова головним тренером

ПФК Звягель до останнього туру боровся за підвищення в класі та медалі, проте фінішував п’ятим. Наслідком стала низка подій і призначень, після яких клуб із Житомирщини опинився на передовицях усіх ЗМІ. Новим головним тренером Звягеля став колишній півзахисник Динамо, Дніпра, Вердера та нашої збірної Юрій Максимов, найбільше відомий за роботою з Ворсклою, яку він приводив до бронзових медалей і фіналу Кубка України. На сольну тренерську роботу він відважився, хоча ще недавно був призначений на посаду спортивного директора Полісся.

Це викликало багато запитань, які ми й задали президенту ПФК Звягель. Дмитро Костюк, народний депутат України та очільник клубу Другої ліги, який проведе свій другий сезон серед професіоналів, розповів в інтерв’ю сайту «Український футбол» про призначення Максимова, новачків з медалями та долю попереднього складу команди.

‒ Пане Дмитре, ще не так давно Юрій Максимов говорив, що не знає нічого про варіант із вашим клубом, а вчора він уже спілкувався з «УФ» як головний тренер ПФК Звягель і наголосив на перспективності клубу та амбітності його завдань. Як вдалося підписати відомого тренера та коли, власне, до цього прийшли?

‒ Насправді ще 27 травня ми спілкувалися з паном Юрієм як зі спортивним директором Полісся, обговорювали можливість запрошення низки гравців житомирян у ПФК Звягель.

Він правий, дійсно, на той час про такий поворот у наших долях не йшлося: Звягель під керівництвом попереднього головного тренера Руслана Скидана боровся за медалі Другої ліги, сам Юрій Максимов активно входив у курс справ у Поліссі. Проте в кінці тієї бесіди прозвучала від Юрія Вільйовича фраза: «Можливо, я сам до вас перейду». Так і вийшло, як бачите.

‒ У чому ваша та його мотивація?

‒ Наша – в співпраці з досвідченим фахівцем і отриманні якісних футболістів. Ми завжди вели трансферну роботу за двома напрямками: підписували гравців на постійній основі, проте й не уникали оренди. Наприклад, минулого сезону плідно співпрацювали з Вересом: із чотирьох гравців, яких ми орендували в рівнян, один ще навесні підписав з нами повноправний контракт, інший має шанс це зробити зараз, за підсумками зборів. Тому ми ще з весни спілкувалися з Поліссям, адже розуміли, що після підвищення в класі не всі їхні гравці перейдуть з командою в УПЛ.

Щодо Юрія Максимова, можливо, посада спортивного директора – не те, чим він сам мав бажання займатися. Його стихія – тренерська робота. Вдячний Геннадію Буткевичу, який пішов нам назустріч і посприяв переходу Максимова до нас.

‒ У попередньому штабі ПФК Звягель працювали як місцеві, так і запрошені фахівці: Скидан-старший, Блізніченко-старший, Козак і Шевченко, консультант Лазоренко. Яка їхня подальша доля?

‒ Щодо Валерія Блізніченка, то ще восени у нас була створена юнацька команда, яку він очолив. Спершу вони грали на першість області, зараз, якщо все буде гаразд і ми отримаємо об’єднану юнацьку першість України, ПФК Звягель заявить свою команду на цей турнір.

Руслан Скидан продовжить роботу в клубі як спортивний директор. Він раніше очолював юнацькі команди, працював з дітьми. У нас великі плани щодо розвитку місцевої молоді, крім команди U-19, будуть створюватися склади й інших вікових категорій – U-14, U-16 і так далі. Тож його досвід допоможе в пошуку талантів у нашій області, в розвитку юних гравців.

Наші місцеві тренери не мали досвіду роботи на всеукраїнському рівні, вони постійно навчаються, ми для них організовуємо ліцензування, стажування. У весняній частині сезону, ми це не приховуємо, наші збори та підготовка велися за методикою консультанта клубу Вадима Лазоренка. Йому допомагали Назар Козак і Олег Шевченко. Наразі їхні контракти з нашим клубом завершилися. Незважаючи на те, що ПФК Звягель не виконав своє завдання – вихід у Першу лігу, навесні наш клуб залишився без поразок. Був ігровий прогрес. Дякуємо їм за співпрацю.

‒ Гаразд, із головним тренером і його штабом ви визначилися. Що буде зі складом?

‒ Ми, в основних рисах, постараємося зберегти всіх найкращих гравців, які у нас були в сезоні 2022/23. Хоча, коли стало зрозуміло, що команда не вийде в Першу лігу, я сказав усім хлопцям: «Завдання ми не виконали, якщо у вас будуть пропозиції з інших клубів, ми затримувати та заважати не будемо».

Тож на сьогодні дійсно є пропозиції в кількох наших провідних футболістів, але я маю сподівання, що ми не втратимо більше, як 1-2 гравців із когорти лідерів, і до того ж суттєво посилимося.

‒ Якщо конкретно про втрати, хто це буде?

‒ Ми відпускаємо всіх орендованих гравців, крім, хіба що, нападника Юрія Бамболі з Вереса – він у нас на зборах, і якщо новий тренерський штаб залишиться задоволеним його роботою та формою, ми запропонуємо йому контракт. Власне, захисник Гук із Вереса уже пройшов цей шлях і став повноправним гравцем Звягеля.

Також попрощаємося з тими футболістами, які не проходили в основний склад. Це буде справедливо щодо них, можливо, в інших командах вони краще розкриються і знайдуть себе. Про всіх оголосимо, клуб висловить вдячність їм за співпрацю.

‒ Наразі відомо, що колишні гравці Полісся – захисник Власюк і фланговий півзахисник Чередниченко, спроможний зіграти і в захисті – працюють з вами на зборах. Чутки говорять також про Волинця, Микитюка, Петрука. Правда чи ні?

‒ Дивіться. ПФК Звягель розглядає можливість підписати 6-7 гравців на правах постійного контракту та 4-5 гравців на правах оренди. Тому цілком може таке бути. Хлопці все покажуть на зборах.

‒ Приємні новини: Максимов, футболісти, які виграли золоті медалі Першої ліги. А ще кілька тижнів тому ходили чутки про проблеми клубу. ПФК Звягель міцно стоїть на ногах і сподівається спокійно зіграти чемпіонат 2023/24?

‒ Скажімо так, наразі такі часи, що ніхто не може бути ні від чого гарантованим. Ось ситуація з ФК Скорук із Нікопольського району – вони непогано дебютували в Першій лізі, мали плани на підсилення, проте склалася така ситуація (підрив Каховської ГЕС і проблеми з постачанням води для агросектору відразу кількох областей, ‒ прим. «УФ»), і зараз клуб знімається зі змагань. Більше того, клуби ПФЛ проголосували за те, щоб не зберігати за ним місце в Першій лізі, тому що вже багато клубів «на паузі» й хто знає, яке число учасників вималюється через рік…

Тому скажу так. Пошук нових спонсорів – це постійний процес. Безперечно, підвищення в класі стало б серйозним стимулом для цього. Ви самі бачите – на футболках ПФК Звягель нема бренду титульного спонсора, хоча ми відкриті для співпраці й розробили різні спонсорські пакети для бізнесу будь-якого масштабу. Проте часи непрості, наша держава мужньо дає бій агресору, всім сьогодні важко й ніхто ні від чого не може бути гарантованим.

Можу сказати напрочуд важливу річ: якщо вже ПФК Звягель вийшов на старт сезону 2023/24, то ми розрахували наші сили й зібрали фінансове забезпечення для цього сезону. Інакше не хотіли б підводити інших учасників і організаторів.

‒ Ви сьогодні взяли участь у роботі Конференції ПФЛ. Які враження?

‒ Буде більше команд, буде цікавіше. Шкода, що в Другій лізі вималювалося 13 команд – непарне число, це означає, що хтось пропускатиме тури. Проте загалом у наші дні треба висловити повагу всім командам, які зберігають футбол кожна в своєму місті та області.

‒ За вашими враженнями, Друга ліга стане сильнішою?

‒ Так, безперечно. І не тільки через математичне збільшення числа учасників. Новачки приходять якісні. Ось вам приклад Ниви (Бузова) та ФК Хуст, які відразу ж здобули медалі та підвищення в класі. Та й ПФК Звягель, як відомо, в конкуренції з цими клубами та старожилами до заключного туру претендував на трійку найкращих…

Нині теж ідуть цікаві дебютанти змагань. Працюючи над підсиленням нашої команди, ми чуємо, що новачки відразу пропонують досить серйозні умови гравцям, з якими нам важко інколи тягатися… Проте це сприятиме в цілому підвищенню класу та конкуренції в Другій лізі.

Пресслужба ПФЛ за матеріалами ukrfootball.ua