Відбір до Євро-2024. Четвертий тур. 19.06.2023
Словаччина. Трнава. Стадіон імені Антона Малатинського
Арбітр в полі – Руді Букке (Франція)
Україна 19:00 Мальта
ТВ: MEGOGO, Суспільне: регіональне мовлення

Україна

Сергій Ребров постає перед чималою дилемою щодо вибору складу. На Північну Македонію вийшла та сама основа, що й на Німеччину кількома днями раніше. Але був провал у першому таймі. Не сказати, що все перевернули заміни (камбек став можливим завдяки переродженню тих гравців, які були на полі від початку), та все ж оновлення правого флангу та центру нападу освіжили команду.

Тренер не став завчасно відпускати гравців у молодіжну збірну, тож під рукою у Сергія Реброва перебуває вся обойма. Вся, окрім раніше травмованих Валерія Бондаря та Олександра Піхальонка. Вони точно не зіграють. Вже двічі до заявки не потрапляли Назарій Русин та Владислав Кочергін. Збірна – не центр психологічної реабілітації, тому не стоїть питання задовольнити самолюбство всіх ігровою практикою. Але суть в тому, що за такої гри, яка була в другому таймі проти Північної Македонії, Русин точно міг згодитися.

Після цього матчу у більшості гравців збірної України розпочнеться літня відпустка, але дехто ще поїде до молодіжки, яка гратиме на чемпіонаті Європи 2023. Мова про Ваната, Трубіна та Мудрика. Ілля Забарний – під питанням.

Орієнтовний склад України: Трубін – Конопля, Забарний, Сваток, Миколенко – Степаненко, Маліновський, Судаков – Циганков, Мудрик – Довбик

Мальта

Мальта на вихід з групи не претендує. Власне, це було зрозуміло одразу після жеребкування, але після трьох зіграних турів вже стало не комфортним припущенням, а фактом. У трьох матчах у мальтійців три поразки й тільки один забитий м’яч.

Тиждень тому у товариському матчі Мальта перемогла відносно міцну збірну Люксембургу, але у спарингах в острів’ян і раніше були успіхи. Зокрема, наприкінці 2022-го вони вигравали в Ізраїлю, грали внічию з греками. Проблема – у відсутності результатів в офіційних матчах. В останній Лізі націй Мальта двічі перемогла Сан-Марино, але з більш статусною Естонією вдіяти нічого не змогла. Останній гучний успіх проти вищого за статусом суперника в матчі з турнірною вагою відбувся восени 2021-го, коли Мальта зіграла внічию з Кіпром (2:2).

Усі матчі цього відбору Мальта провела за схемою з трьома центральними захисниками. Очікуємо такої моделі й на гру з Україною.

Орієнтовний склад Мальти: Бонелло – Мбонг, Апап, Борг, Янкам, Корбалан – Гійом’є, Мускат, Крістенсен – Сатаріано, Джонс

Україна – Мальта. Статистика особистих зустрічей

Це буде перший офіційний матч між командами. Однак… ці збірні грали між собою товариський матч у 2017-му році, й тоді перемогла Мальта. Сергій Ребров згадував про це на своїй дебютній пресконференції.

Цей матч залишився плямою на репутації Андрія Шевченка, хоча у статистиці ФІФА результат не врахований через перевищення ліміту замін обома командами.

06.06.2017. Товариський матч
Україна – Мальта 0:1
Гол: Мускат 14

Україна – Мальта. Турнірне становище команд

Мальта програла три стартові матчі, але ситуація у групі склалася так, що острів’яни навіть зараз відстають від другої України всього на три бали. Тобто ціна питання – одна перемога. Хоча зрозуміло, що це тільки теорія.

Україна – друга, бо має кращі показники в міні-турнірі між трьома збірними, які мають по три очки (Україна, Італія, Північна Македонія). Італія цей тур пропускає, Північна Македонія грає з Англією. Навіть якщо там трапиться сенсація і балканці візьмуть три очки, Україна залишиться другою у випадку своєї перемоги над Мальтою.

Команда І В Н П М РМ
1 Англія 3 3 0 0 8-1 +7 9
2 Україна 2 1 0 1 3-4 -1 3
3 Італія 2 1 0 1 3-2 +1 3
4 Північна Македонія 2 1 0 1 4-4 0 3
5 Мальта 3 0 0 3 1-8 -7 0