Колишній гравець “Краковії” Євген Коноплянка розповів виданню Fakt, чому залишив польський клуб, складний період у житті та варіанти продовження кар’єри.

– Як би ви підсумували своє перебування в Краковії?

– Минуло лише півтора року з мого приходу, але я відчуваю себе так, наче був у “Краковії” п’ять років. Я хотів залишитися в клубі, мені дуже сподобалися всі тренери і гравці, але таке життя. Потрібно щось змінювати.

Навіть з нагоди останньої гри чемпіонату я розмовляв з тренерами. Вони хотіли, щоб я продовжив контракт з “Краковією”. Але президент клубу Януш Філіпяк прийняв інше рішення. Не знаю, чому.

Я не розмовляв з ним перед оголошенням мого відходу з “Краковії”, тому не можу розповісти про це більше. Але хочу сказати, що весь цей час я отримував велике задоволення і від гри на цьому стадіоні, і від підтримки вболівальників “біло-червоних”. У нас була чудова тренувальна база, і я дуже ціную період, проведений у краківському клубі.

– Звісно, той час не був всипаний трояндами. Ми пам’ятаємо, що відбувається на вашій батьківщині. Збройна агресія Росії проти України почалася, коли ви вже були футболістом “Краковії”.

– Це те, що я також хотів сказати. Я ледве приїхав сюди, а потім сталося все те, що потрясло Україну. Скажу чесно, у мене були думки завершити кар’єру, і я навіть говорив про це одній людині.

Я був абсолютно не в змозі зосередитися на футболі. Я божеволів. Це був важкий момент для мене. Але вся Польща та оточення навколо клубу були величезною підтримкою. Я намагався викластися на повну. Не маю на увазі голи, а самовіддачу на полі. Я був щасливий, що після цього зміг зосередитися на футболі. Це було завдяки цій атмосфері навколо мене.

– І як би ви підсумували проведений час у “Краковії” з точки зору гри? Не можна заперечувати, що ви прийшли у команду як зірка з багатьма виступами за збірну України, “Севілью” чи “Шальке”.

– На мій погляд, це було дійсно непогано. За шкалою від 1 до 10 я б поставив оцінку 8,5. Мені не потрібно було забивати багато голів, тому що у мене були інші завдання. Я намагався регулярно бігати від воріт до воріт, отримувати м’яч і зберігати його для команди. Для мене це був хороший час.

Вболівальники, можливо, очікували, що я заб’ю багато голів за “Краковію” (загалом у чемпіонаті Коноплянка відзначився двома голами та двома результативними передачами – прим.). Але моя роль була іншою. Можливо, власник клубу очікував кращих показників, адже я прийшов як зірка, і тому він був розчарований.

– І що тепер? Чи розглядаєте можливість залишитися в Польщі, ставши гравцем іншого клубу?

– Так, я зараз відкритий для пропозицій з усіх країн, а отже, і польських клубів. Тому наразі я нічого не відкидаю, – сказав Коноплянка.