Сьогодні, 31-го травня, у фіналі Ліги Європи сезону 2022/2023 Севілья перемогла Рому.

Основний та додатковий час завершився з рахунком 1:1.

У серії пенальті сильнішими виявилися гравці Севільї.

Ліга Європи. Фінал.

«Севілья» – «Рома» – 1:1

 Манчіні (55, автогол) – Дібала (35)

Пенальті: 1:0 – Окампос, 1:1 – Крістанте, 2:1 – Ламела, 2:1 – Манчіні (воротар), 3:1 – Ракитич, 3:1 – Ібаньєс (штанга), 4:1 – Монтіель.

 Рафа Мір (36, лава запасних), Ракитич (65), Ламела (109), Окампос (129) – Матич (22), Пеллегріні (45), Манчіні (48), Крістанте (65), Челік (74), Залевськи (105)

«Севілья»: Бону, Теллес (Рекік, 95), Гудель (Маркао, 127), Боде, Навас (Монтіель, 95), Ракитич, Фернандо (Жордан, 128), Хіль (Ламела, 46), Торрес (Сусо, 46), Окампос, Ен-Несірі.

«Рома»: Патрісіу, Ібаньєс, Смолінг, Манчіні, Спінаццола (Льоренте, 106), Матич (Бове, 120), Крістанте, Челік (Залевськи, 91), Пеллегріні (Ель-Шаараві, 106), Абрахам (Белотті, 75), Дібала (Вейналдум, 68).

Арбітр: Ентоні Тейлор (Англія)

Стадіон «Пушкаш Арена» (Будапешт, Угорщина)

Першим єврокубковим фіналом цього сезону стала дуель «Севільї» та «Роми» у вирішальному протистоянні Ліги Європи. «Нервіонці» вигравали цей трофей 6 разів, що є рекордним показником. На шляху до фіналу іспанська команда зуміла пройти «Манчестер Юнайтед» та «Ювентус», що стало певною мірою сюрпризом, оскільки «Севілья» проводить непереконливий сезон. У римлян був свій козир – наставник «вовків» Жозе Моуріньо раніше не програв жодного єврокубкового фіналу.

Перший небезпечний момент у матчі створили номінальні гості. Челік виклав м’яч під удар Спінаццолі, але той пробив нехитро, і Бону зреагував. Надалі «нервіонці» взяли м’яч під контроль, намагаючись неквапливими атаками розтягнути оборону суперників. Особливо це у «Севільї» не виходило, оскільки «вовки» грамотно оборонялися і не дозволяли опонентам створювати загрози своїм воротам. При цьому гра часто переривалася свистком арбітра після жорстких сутичок.

До першого результативного удару в матчі спричинила помилка севільців у центрі поля. Манчіні відразу зробив передачу на хід Дібалі, який увійшов до штрафного майданчика і точно пробив повз голкіпера. Кінцівка першого тайму, включаючи 7 (!) компенсованих хвилин, проходила під акомпанемент атак «Севільї». Номінальні господарі робили постійні навіси та простріли, але оборонна лінія римлян справлялася із навантаженням. Рахунок мало не зрівняв Ракитич. Хорват бив з-за меж штрафного майданчика, але влучив у стійку.

«Нервіонці» агресивно розпочали другу половину зустрічі, і ця активність незабаром принесла результат. Черговий навіс із флангу виконав Сусо, і Манчіні, що закривав Ен-Несірі, зрізав м’яч у власні ворота. На хвилі успіху севільці продовжили атакувати, але не змогли закріпити успіх.

Надалі «нервіонці» володіли територіальною перевагою, а римляни відповідали нечастими атаками. Велику загрозу воротам «Севільї» несли стандарти у виконанні «вовків». Після одного зі штрафних номінальні гості не зуміли заштовхати в сітку м’яч, що замітався перед воротарським. Міг забивати Белотті, який після закидання зі штрафного пробив за кілька сантиметрів від штанги. Перед овертаймом, що невблаганно наближався, севільці намагалися вирвати перемогу, але зробити цього не змогли.

У додатковій 30-хвилинці гри, гідної згадки, було небагато. Футболісти часто лежали на газоні, і матч постійно переривався. Як наслідок, арбітр додав цілих 11 хвилин до овертайму. Але їх командам забракло для того, щоб виявити переможця. Переможця протистояння визначила серія пенальті, в якій «нервіонці» холоднокровніше виконали свої удари.

«Севілья» здобула перемогу і вкотре виграла Лігу Європи. Цей успіх цінний і тим, що наступного сезону «нервіонці» виступатимуть у Лізі чемпіонів.