Сьогодні вирішилась доля чемпіонського титулу в Українській Прем’єр-Лізі. Донецькому “Шахтарю” достатньо було не програти у матчі з “Дніпром-1”, щоб забезпечити собі завоювання 14-го титулу. У “Дніпра-1” відповідно було завдання протилежне – обіграти “гірників” і хоч трохи продовжити інтригу в чемпіонаті.

УПЛ, 29-й тур.

Шахтар Донецьк – СК Дніпро-1 3 : 0.

1 – 0. Бондаренко – 9.

2 – 0. Сікан – 55.

3 – 0. Степаненко – 59.

Шахтар: Анатолій Трубін, Валерій Бондар, Тарас Степаненко, Олександр Зубков (Мар’ян Швед 82), Данило Сікан (Кевін Келсі 70), Дмитро Криськів (Дмитро Топалов 70), Артем Бондаренко (Єгор Назарина 82), Микола Матвієнко, Георгій Судаков, Юхим Конопля (Богдан Михайліченко 31), Ярослав Ракіцький

СК Дніпро-1: Владислав Рибак, Володимир Адамюк, Едуард Сарапій, Артем Довбик, Олександр Піхальонок, Олексій Гуцуляк (Володимир Танчик 74), Жоау Пеглоу, Домінго Бланко (Валентин Рубчинський 61), Олександр Каплієнко (Хайнер Когут 65), В’ячеслав Танковський (Ігор Когут 65), Євген Пасіч (Валерій Лучкевич 74)

Попередження: Домінго Бланко 36

Вилучення: Жоау Пеглоу 90+6, Едуард Сарапій 90+6, Віталій Федорів 90+6 (на лаві запасних) – Єгор Назарина 90+6, Анатолій Трубін 90+6

Після фіаско у протистоянні з Ворсклою команда Кучера відпустила “гірників” аж на 5 очок, тому виключно перемога СК зберігала хоча б крихти чемпіонської інтриги на останній тур. У першому колі донеччани поступилися з рахунком 1:2. Водночас дніпряни програли Шахтарю всі 6 поєдинків перед тим. Спортклубівці ведуть також боротьбу за потрапляння до кваліфікації Ліги чемпіонів із Зорею, яку випереджали на 3 бали.

Команда Кучера намагається активно пресингувати захист “гірників” біля володінь Трубіна. Довбик, Мінго і Піхальонок у трикутнику намагаються тиснути, але не достатньо агресивно. Тільки но дніпряни сіли в середній блок, як Ракицький блискучим закиданням метрів на 50 знайшов Зубкова, який перевів у центр – Криськів дав значно вище воріт. Бондаренко помстився за жорсткий прийом Мінго, який наступив йому на ногу в центрі поля. Артем метрів з 25 добив після спроби Степаненка, не помітивши щільної опіки від все того ж аргентинця. Це 2000 гол донецького клубу в УПЛ!

Триває гра в одні ворота. Судаков подав кутовий з правого флангу, Бондаренко розстрілював головою, не влучив. Довбик у перші 20 хвилин хіба на свої ворота привозить. Як і в матчі проти Зорі, Шахтар тотально контролює перебіг подій на полі. Тим часом третя в таблиці Зоря зрівнялася за очками з СК, поступаючись тільки за додатковими показниками. Андрій Русол разом із Євгеном Селезньовим довго щось вишуковують у телефоні. Не можуть повірити, що є всі шанси втратити таке важливе срібло?

Єдиний шанс Дніпра-1 за півгодини – це невмируща класика. Піхальонок технічно розібрався з тріо суперників і закинув у штрафний, Довбик спокійно розвернувся, але Ракицький класно заблокував удар з 10 метрів. Конопля травмувався, знову напередодні матчів збірної України. На 32 хвилині Юхима замінив Михайліченко. Неймовірний провал у центрі оборони СК. Зубков у дотик кидає на абсолютно вільну зону, але Сікана підводить… прийом м’яча. Атака гостей обертається швидким контрвипадом. Знову закидання з глибини, цього разу Степаненко видав дальній пас. Зубков познущався над Мінго, і тільки Сарапій заблокував удар з меж штрафного.

Ще парочка дальніх спроб Шахтаря. Зубкову і Сікану не вистачає влучності. Данилові також дісталося. Монзуль компенсувала цілих 4 хвилини. СК Дніпро-1 на перемогу не дуже грає, з нулем влучань у площину воріт зачепитися за очки складнувато. Класне закидання на Довбика, Бондар не дає пробити прицільно. За ударами 7:2, а ось приціл Шахтаря також шкутильгає – реалізували єдиний свій влучний постріл.

Розмірений початок другої половини сколихнув гол Сікана на 55 хвилині. Зубков віддав у розріз на межі офсайду, черговий повний провал оборони дав Данилу час обвести голкіпера і спокійно закотити. Зубков і Криськів розібралися праворуч, Судаков замикав простріл, але під тиском не влучив. Степаненко на 59-й оформлює розгромний рахунок 3:0. Як і Бондаренко – шаленим дальнім ударом. Бондаренко передав естафетну паличку в усіх сенсах, ще й асист тут Артема, хоча є великі питання і до голкіпера Рибака, який пустив кручений удар під рукою.

Довбик не може навіть з офсайду забити, Трубін закриває собою ворота. Піхальонок скористався привозом Бондаря, ще й накрутивши захисника фінтом. Після сейву голкіпера Шахтаря Довбик таки забив, але з відвертого офсайду. Після подачі кутового з лівого краю Артем пробив прямо в руки Трубіну, вилаявшись у розпачі. Рибак таки здатен парирувати удари не з найближчої відстані. Це Топалов, який вийшов на заміну, і собі пристрілювався. Піхальонок знову розбирається 1 в 1, не помічаючи цього разу Степаненка. Довбик отримує пас плеймейкера СК, прикриває корпусом від Матвієнка і не влучає у ближній.

Було влучання в лікоть гравця Шахтаря, VAR навіть не дивився на предмет пенальті. Назарина зі штрафного метрів з 30 зарядив у поперечину, для якої це стало майже нокаутом. Масова сутичка в компенсований час. Пеглоу на газоні, стінка на стінку з не одним ударом по обличчю. Ракицькому розбили до крові обличчя. Кікбоксинг Корнієнка, провокації легіонерів, захвати за шию. У руках Монзуль червона картка. Пеглоу, Трубіна, Федорів та Назарину вилучають. Шахтар набирає 72 очки, оформлюючи дострокове чемпіонство. СК Дніпро-1 перед завершальним матчем проти Кривбаса дозволяє Зорі зрівнятися із собою (по 64 бали), але перемога в останньому турі залишить команду Кучера в зоні кваліфікації Ліги чемпіонів.