Вчора донецький “Шахтар” зробив дуже вагомий крок до чемпіонського титулу.

Команда Ігоря Йовічевіча показала дуже якісний футбол і взагалі виглядала на голову вищою за “Зорю”. Гравці у помаранчево-чорних футболках вже на п’ятій хвилині зусиллями Судакова забили гол, який так і виявився вирішальним. Звісно, що вилучення Снурніцина на початку другого тайму остаточно поставило хрест на сподіваннях команди Ван Леувена, в іншому випадку гра могла б бути впертішою. Але вчора ми наочно побачили, що “Зорі” ще точно рано в групу Ліги чемпіонів, куди має всі шанси одразу потрапити новий чемпіон України. Бо якщо їх так відвозив “Шахтар”, то що зроблять із луганцями ті ж “Ман Сіті”, “Реал” чи “Баварія”? Так, “гірники” також далеко не є ідеалом, але рівень їхньої гри все ж трохи вищий.

В іншому матчі дня “Дніпро-1” у формально домашньому матчі програв “Ворсклі” 1:2. Ця неочікувана поразка дуже серйозно вдарила по шансах команди Олександра Кучера вперше в історії стати чемпіоном України. До слова, варто нагадати, що за 32 роки всього три команди здобували цей почесний титул. Почалося все з “Таврії”, а потім були тільки “Динамо” та “Шахтар”. І оскільки СК всього на три очки за два тури до фінішу випереджає “Зорю”, тут вже можна думати про те, щоб друге місце не втратити і таки зіграти бодай у кваліфікації ЛЧ. Бо, звісно, сезон вже й так вийшов хороший, але падати на третє місце не хочеться.

А між “Шахтарем” та “Дніпром-1” у нас 5 очок різниці. Вже в неділю вони проведуть очний поєдинок. Що треба зробити команді Кучера для того, щоб таки стати чемпіоном України? Звісно, тут не все залежатиме від цих гравців, але для початку потрібно кров з носа перемагати “Шахтар”. Будь-який інший результат автоматично робить команду Йовічевіча достроковим чемпіоном України. Але навіть у випадку перемоги “Дніпра-1” між командами все ще буде 2 пункти на користь “гірників”. У регламенті УПЛ вказано, що за умови рівності очок головне – це матчі між собою. У такому випадку перевага буде на боці “Дніпра-1”. В останньому турі “Шахтар” зіграє з “Ворсклою”, а команда Кучера проекзаменує “Кривбас”. І якщо “Дніпро-1” переможе, а “Шахтар” поділить з “Ворсклою” очки чи й взагалі програє, то чемпіоном будуть дніпровці.

Ігор Цвик, головний редактор Sportanalytic.com