Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Фолькер Тюрк прокоментував расистські нападки на нападаючого “Реала” Вінісіуса. “Потрібно мати справу і з темною стороною”, – наводить слова Roya News.

“Расова дискримінація, з якою в черговий раз зіткнувся гравець мадридського “Реалу”Вінісіус Жуніор в Іспанії, є яскравим нагадуванням про поширеність расизму в спорті.

Я закликаю тих, хто організовує спортивні заходи, розробити стратегії щодо запобігання расизму та боротьби з ним. Для викорінення расової дискримінації необхідно зробити набагато більше. Потрібно уважно розглянути права людини в спорті з різних точок зору.

Спорт поєднує людей. Є безліч позитивних моментів, які вкоренилися у спортивних заходах, але також потрібно мати справу з темною стороною.

Саме тому ми хочемо висунути низку чітких ідей щодо стандартів у галузі прав людини на спортивних заходах”, – сказав Фолькер Тюрк.

У середині другого тайму між “Реалом” та “Валенсією” після серії чергових расистських вигуків від фанів мишей Вінісіус попросив рефері якось вплинути на ситуацію, інцидент був зафіксований у підсумковому протоколі, але гра просто продовжилася після невеликої паузи. Більше того, наприкінці гри бразилець отримав червону картку від рефері Рікардо де Бургоса за відмашку від Уго Дуро, хоча у бійці брали участь кілька футболістів і гравець “Валенсії” схопив раніше бразильця за шию.

Залишаючи поле, Вінісіус саркастично аплодував фанам, і показував два пальці трибунам, натякаючи на можливий виліт “Валенсії” до Сегунди.

Безліч футболістів підтримали Вінісіуса, зокрема Кайл Вокер, Кіліан Мбаппе та Каземіро.