Англійська Прем’єр-ліга. 37-й тур.
21 травня. 18:00. Манчестер. “Етіхад”
Головний суддя: Майкл Олівер (Англія)
Трансляція: app.setantasports.com, Setanta Sports

“Манчестер Сіті”

“Манчестер Сіті” Гвардіоли визубрив абсолютно усю методичку про успішне проходження дистанції в лізі. Ще б пак, Пеп же сам її написав: с. 237, глава 24 – “Іноді зовсім не важливо починати лідирувати із самого 1-го туру”. Наприклад, поточний сезон чітко показав, що можна робити ставку на виведення піку фізичної форми ближче до весни. “Сіті” зробив ривок у другій частині кампанії, вирулив з-за спини “Арсеналу” на різкому повороті, останнім перед фінішем, і майже без піт-стопів обійшов пошарпаний лондонський болід. Аналогії зі світом Формули-1 не випадкові: чемпіонат довгий, а Пеп у подібному форматі – найкращий гонщик.

Звісно ж, коли все стало плюс-мінус ясно в Прем’єр-лізі, знову назріло актуальне питання про Лігу чемпіонів. Саме за підсумками головного клубного європейського турніру в останні сезони прийнято оцінювати сезон у виконанні “Сіті”. Та й сам Гвардіола, як відомо, після відходу з “Барселони” все ніяк не візьме ЛЧ. Якщо Манчестер таки виб’є собі “вухатого”, то Пеп позбудеться комплексу, а шейхи нарешті доукомплектують трофейну шафу.

“Небесно-блакитні” зіграють у фіналі змагання із “Інтером”, на тижні вони впевнено пройшли в ½ ЛЧ “Реал”. У першому поєдинку на “Бернабеу” Мадрид бився на рівних (1:1), але в Англії гостей втоптали в газон “Етіхаду”, їх просто декласували (4:0). Позамежний рівень ігрового контролю Пеп рясно приперчив зверху крижаною холоднокровністю. Ідеальному позиційному футболу і переключенню між режимами раніше не вистачало саме рис кілера. До того ж, “Сіті” почав до біса швидко і лякаюче легко проводити роботу над помилками.

Загалом, до вирішальної битви із “нерадзуррі” в Лізі чемпіонів ще три тижні, до дербі у фіналі Кубка країни – менше ніж два, а статусний і важливий матч із “Челсі” в чемпіонаті – вже цієї неділі. Настає кульмінація походу за треблом.

“Челсі”

На минулих вихідних усе стало назад на свої місця: вода тече, вогонь горить, “Челсі” знову не виграє футбольний матч. Після несподіваної перемоги над “Борнмутом” у гостях (1:3) “сині” не змогли здолати на “Стемфорд Бридж” “Ноттінгем Форест” (2:2).

Більшу частину поєдинку “Челсі” стерильно контролював м’яч, короткий (хоч і результативний) сплеск відбувся лише після перерви в рамках загальної реакції на відставання в рахунку. Аутсайдер забив першим, скориставшись помилкою Менді на виході з воріт. Едуар перед цим востаннє виходив на поле ще в листопаді 2022-го. Цей матч лише підсвітив для керівництва “синіх” необхідність виходити на трансферний ринок не лише за опорником і форвардом, а ще й за воротарем.

Другий тайм “Челсі” справді відкрив агресивно, підключення Чалоби та вдалі дії Стерлінга подарували одразу два голи. Проте “Ноттінгем” не зажурився і одним заходом вдався одразу до двох своїх головних аутсайдерських знарядь: стандартів і швидкої реакції на відскоках. “Челсі”, тим більше невмотивований, не готовий протистояти подібним інструментам. Сьогоднішній “Манчестер Сіті” би на їхньому місці за рахунку 2:1 дав майстер-клас із придушення суперника, але не “Челсі”. “Сині” за 2:2 на табло навіть на штурм не спромоглися. Хоча, а навіщо? Це ж “Ноттінгем” бореться за збереження прописки, “пенсіонери” це завдання вже вирішили, від поточної кампанії їм нічого не потрібно.

Шкода, але Михайло Мудрик на матч із “Форестом” залишився на лавці та по ходу зустрічі так і не вийшов на заміну. Складно зрозуміти, які думки в голові у Френка Лемпарда в контексті формування складу на завершальний відрізок сезону, зокрема, в атаці. Напевно, такі самі, як і в гравців – несистемні та приречені. Приїде Почеттіно, перезавантажаться у відпустці, приїдуть до Кобхема на передсезонку, влаштують розпродаж – такий шлях.

Особисті зустрічі

08.01.23 FA Cup “Манчестер Сіті” – “Челсі” 4:0

05.01.23 АПЛ “Челсі” – “Манчестер Сіті” 0:1

09.11.22 EFL “Манчестер Сіті” – “Челсі” 2:0

15.01.22 АПЛ “Манчестер Сіті” – “Челсі” 1:0

25.09.21 АПЛ “Челсі” – “Манчестер Сіті” 0:1

Цифри та факти

– У поточному сезоні “Сіті” не вдалося виграти лише 2 з 30 домашніх матчів у всіх турнірах. Один із них – проти “Евертона”, який тоді ще тренував Френк Лемпард;

– “Манчестер Сіті” виграв 11 останніх матчів в АПЛ;

– В останніх 8 поєдинках “містян” у чемпіонаті залітав ТБ 2.5;

– Підопічні Гвардіоли в 5 останніх матчах проти “Челсі” у всіх змаганнях зберегли свої ворота в недоторканності;

– “Сіті” може продовжити свою домашню переможну серію у 2023 році до 17 зустрічей;

– “Челсі” виграв тільки одну гру з 11 останніх в усіх турнірах.

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

У “Сіті” з пошкодженням тільки Натан Аке, але навряд чи варто чекати і всіх тих, хто бив “Реал” у середу.

У “Челсі” все ще не готові грати Джеймс, Чілвелл, Броя, Маунт, Кулібалі, Канте і Кукурелья. Також на тренуванні травмувався Бадьяшиль.

“Манчестер Сіті”, 4-2-3-1: Ортега – Льюїс, Діаш, Лапорт, Аканджі – Родрі, Гюндоган – Марез, Де Брюйне, Фоден – Альварес

“Челсі”, 4-3-3: Аррісабалага – Чалоба, Сілва, Фофана, Холл – Лофтус-Чік, Фернандес, Галлахер – Мадуеке, Фелікс, Стерлінг