18 травня 2023 року. 22:00. Алкмар. Стадіон AFAS
Ліга конференцій. 1/2 фіналу. Матч-відповідь (Перший матч 1:2)
АЗ (Алкмаар, Нідерланди) – “Вест Гем” (Лондон, Англія)
Де подивитися: Megogo
Травмовані: Вестервелд, Інді, Карлссон, Де Віт – Скамакка

АЗ

Для АЗ вихід у фінал стане справжнім дивом. Але цього сезону нідерландський клуб уже неодноразово доводив, що бореться до останнього. Тим не менш, це буде не вперше, коли АЗ переживає поразку у першому матчі. Вже в першому матчі на вибуття у кваліфікації Ліги конференцій за нічиєю 0:1 з “Данді Юнайтед” відбулася блискуча домашня перемога з рахунком 7:0 у матчі-відповіді. Можна також згадати, як у минулому раунді вони програли “Андерлехту” з рахунком 0:2 (у чвертьфіналі), але змогли пройти далі. Нідерландці виграли всі вісім міжнародних домашніх ігор сезону 2022-23 з різницею голів 25-5 і не програють загалом у 25 європейських домашніх матчах (17 перемог, вісім нічиїх), що, безумовно, показує, що АЗ може все-таки всіх здивувати та вийти у фінал.

“Вест Гем”

Найчастіше, якщо “Вест Гем” виграє вдома у турнірах УЄФА у першому матчі, то він проходить у наступний раунд. У Лондоні “молотобійці” були сильнішими – 2:1 – тому статистика говорить на користь англійців. До того ж “Вест Гем” не програв жодного матчу цього сезону в Лізі конференцій: 6 із 6 перемог на груповому етапі, 4 перемоги у 5 матчах плей-оф. Все вказує на те, що англійці просто повинні виходити у фінал. Це їхній єдиний шанс скрасити провальний сезон та порадувати вболівальників.

Але навіть якщо забути про статистику, то перший матч показав, що “Вест Гем” сильніший. Англійці могли і навіть мали забивати більше, але завжди чогось не вистачило на фінальній стадії. При цьому я не назвав би гру “Вест Гема” вражаючою і красивою. Скоріше навпаки. Це був типовий матч, у якому один суперник намагався виграти за рахунок вищого класу гравців. На жаль, але аутсайдер АПЛ настільки сильніший за більшість команд у Лізі конференцій, що йому навіть не доводиться вигадувати нічого особливого для перемог.