Ліга чемпіонів, півфінал, матч-відповідь
17 травня 2023 року. Манчестер, “Етіхад”
“Манчестер Сіті” 22:00 “Реал”
(результат першої гри – 1:1)
Телетрансляція – Megogo Футбол 1

Манчестер Сіті

Своєю перемогою над “Евертоном” в останньому турі АПЛ “Манчестер Сіті” зробив ще один крок до треблу. Оскільки “Арсенал” програв свою гру “Брайтону”, команді Пепа Гвардіоли потрібно виграти один із трьох матчів в АПЛ, щоб стати чемпіоном Англії в третьому сезоні поспіль. У фіналі Кубка Англії “містяни” будуть явним фаворитом у протистоянні з “Манчестер Юнайтед”. Залишається Ліга чемпіонів… Не дарма матч-відповідь півфіналу з “Реалом” називають одним із найважливіших матчів “Манчестер Сіті” в його новітній історії. Ставки дуже високі.

Перемога над “Евертоном” стала для “Сіті” одинадцятою поспіль в АПЛ. Вона вийшла не з легких. Довгий час “ірискам” вдавалося надійно і компактно захищатися, і “Сіті” залишався без гольових моментів. Поки за справу не взявся Ілкай Ґюндоган.

На 37-й хвилині німецький хавбек отримав м’яч у штрафному майданчику від Мареза та дивовижним чином пробив Пікфорда, а за дві хвилини точно закинув м’яч у штрафний майданчик на голову Голанда. Гра була зроблена, але в другому таймі Гюндоган забив ще один свій гол прямим ударом зі штрафного.

Гвардіолі вдалося провести часткову ротацію. Стоунз і Де Брюйне залишилися в запасі, Ґріліш і Сілва вийшли наприкінці матчу. До матчу з “Реалом” готові всі футболісти “Манчестер Сіті” за винятком Натана Аке.

У першому матчі з “Реалом” команді Пепа Гвардіоли складно вдавалося створювати моменти. За словами тренера “Сіті”, у нього є ідеї, як зіграти по-іншому в домашній грі, але він обіцяє не “перемудрувати”.

Реал

“Ліга чемпіонів завжди залишається особливою для Мадрида. Уміння зберігати легенди клубу – це одна з видатних його якостей. Про них ніколи не забуває”, – розповідав Карло Анчелотті перед матчем із “Манчестер Сіті”.

Минулого сезону “Реал” на шляху до свого 14-го титулу КЄЧ/Ліги чемпіонів обіграв поспіль “Челсі”, “Манчестер Сіті” і “Ліверпуль”. Цього року історія може повторитися, щоправда з “червоними” команда Карло Анчелотті розправилася в 1/8, а не у фіналі. Знову все ті ж англійські команди, і знову півфінал із “Сіті” Пепа Гвардіоли.

Щоправда, є відмінність. Минулого сезону “Реал” виграв чемпіонат Іспанії, цього – ні, відповідно значимість трофея для Мадрида стає ще більшою. Невідомо, чи залишиться Карло Анчелотті, і багато в чому його майбутнє буде визначено кампанією в ЛЧ.

Оскільки матч із “Хетафе” в Ла Лізі не мав для “бланкос” турнірного значення, італійський алленаторе міг собі дозволити провести одразу вісім змін у складі. Залишилися в основі тільки Тібо Куртуа, а також невтомні Камавінга і Вальверде. Французький універсал до слова отримав невелику травму, але встиг відновитися. Єдиний гол забив Марко Асенсіо. Аж 61 хвилину на полі отримав Еден Азар.

Менді відновився після травми, а Мілітан відбув дискваліфікацію. Однак цілком імовірно, що Анчелотті знову довіриться досвідченій парі центрбеків Алаба – Рюдіґер, яким вдалося в першій грі чудово впоратися з Голандом. Анчелотті готує свою команду до того, що їй у деякі відрізки матчу доведеться “постраждати”. Що стосується голів, то Мадрид їх вміє забивати на рівному місці.

Статистика команд, цифри та факти

  • “Манчестер Сіті” не програє в домашніх матчах Ліги чемпіонів 25 матчів (23 перемоги, дві нічиї). Останнім на “Етіхаді” перемагав “Ліон” у вересні 2018 року.
  • “Реал” не зміг перемогти у своїх попередніх чотирьох матчах на полі “Манчестер Сіті” (дві нічиї, дві поразки).
  • “Манчестер Сіті” не програє у всіх турнірах із п’ятого лютого (18 перемог, чотири нічиї).
  • “Манчестер Сіті” виграв усі 15 домашніх матчах у всіх турнірах у 2023 році із загальним рахунком 52-7.
  • “Реал” не програє у своїх семи останніх матчах плей-оф Ліги чемпіонів (шість перемог, одна нічия).
  • “Манчестер Сіті” програв “Реалу” два півфінали Ліги чемпіонів за останні сім років.
  • “Реал” програв три з шести останніх виїзних матчів, поступившись “Барселоні” (1:2), “Жироні” (2:4) і “Реал Сосьєдаду” (0:2).
  • “Манчестер Сіті” виграв усі п’ять домашніх матчів Ліги чемпіонів 2022/23 із загальним рахунком 20:2.

Останні п’ять матчів Манчестер Сіті та Реала

Манчестер Сіті

14.05 “Евертон” 3:0 (АПЛ)
09.05 “Реал” Мадрид 1:1 (Ліга чемпіонів)
06.05 “Лідс” 2:1 (АПЛ)
03.05 “Вест Гем” 3:0 (АПЛ)
30.04 “Фулгем” 2:1 (АПЛ)

Реал

13.05 “Хетафе” 1:0 (Ла Ліга)
09.05 “Манчестер Сіті” 1:1 (Ліга чемпіонів)
06.05 “Осасуна” 2:1 (Кубок Іспанії)
02.05 “Реал Сосьєдад” 0:2 (Ла Ліга)
29.04 “Альмерія” 4:2 (Ла Ліга)

Особисті зустрічі

Це буде десятий матч між “Манчестер Сіті” та “Реалом”. Мадрид спробує перемогти на “Етіхаді” з п’ятої спроби (дві нічиї, дві поразки). Загальна історія зустрічей – по три перемоги “Манчестер Сіті” та “Реала”, три нічиї.

Орієнтовні склади

“Манчестер Сіті”: Едерсон – Вокер, Діаш, Аканджі – Стоунз, Родрі – Сілва, Де Брюйне, Ґюндоган, Ґріліш – Голанд

“Реал”: Куртуа – Камавінга, Алаба, Рюдігер, Карвахаль – Модріч, Кроос, Вальверде – Вінісіус, Бензема, Родріго