13 травня 2023 року. 15:00. Сан-Себастьян. “Реале Арена”.
Ла Ліга 2022-23. 34-й тур
“Реал Сосьєдад” (Сан-Себастьян) – “Жирона”
Трансляція: MEGOGO, Volia TV
Дискваліфіковані: відсутні
Травмовані: Мартін Меркеланс, Браїс Мендес, Умар Садік – Ібраїма Кебе, Янхель Еррера, Алейкс Гарсія, Борха Гарсія, Тоні Вілья, Таті Кастельянос

“Реал Сосьєдад”

“Чурі-урдін” – єдина команда, котра не зазнала жодної поразки протягом весняного марафону Ла Ліги. У чотирьох поєдинках вони набрали 10 очок, суттєво збільшивши свої шанси на здобуття омріяної путівки до Ліги чемпіонів. За п’ять турів до завершення чемпіонату команда Іманола Альгуасіля випереджає найближчого переслідувача, яким наразі є “Вільярреал”, на сім очок, а “Бетіс” позаду на дев’ять пунктів. Таким чином баски ще остаточно не вирішили пріоритетне завдання на сезон, але є дуже близькими до своєї мети.

“Реал Сосьєдад” розпочав десятиденний марафон з домашньої вольової перемоги над “Райо Вальєкано” з рахунком 2:1, а вирішальним у тому поєдинку став автогол Флоріана Лежена. За кілька днів “чурі-урдін” не програли у Севільї “Бетісу” (0:0), а потім спокійно перемогли “Осасуну” у Памплоні – 2:0. Причому знову переможним став автогол. Цього разу “відзначився” воротар “рохільйос” Серхіо Еррера. З таким самим рахунком виграла команда Іманола Альгуасіля і останній на сьогодні матч, впевнено розібравшись вдома з мадридським “Реалом”. Переможний гол у дебюті 2-го тайму забив японець Таке Кубо, а наприкінці гри перевагу господарів закріпив Андер Барренечеа.

“Жирона”

Загалом дуже потужно провела марафон і команда Мічела. ЇЇ результат – дев’ять очок у чотирьох матчах, і це результат на рівні “Барселони”, “Атлетіко” та “Севільї”. “Червоно-білі” розпочали квітневу сесію з виїзної поразки 0:1 від “Вальядоліда”, а потім видали чудову серію з трьох перемог поспіль. Розпочалась вона з яскравої перемоги над тим самим мадридським “Реалом” – 4:2 з покером Таті Кастельяноса. 1 травня каталонці дуже несподівано виграли 2:0 (по голу забили Хуанпе та Кастельянос) на виїзді у “Севільї”, яка після зміни тренера вийшла на якісно новий рівень, а за кілька днів вдома впоралися з “Мальоркою” – 2:1. У цьому матчі рахунок також відкрив центрбек “Жирони”, але Бернардо, який саме підміняв Хуанпе на позиції, а другий переможний м’яч в активі все того ж Таті Кастельяноса.

Завдяки цим перемогам “рохібланкос” наздогнали “Атлетік” й випередили басків за рахунок результатів очних зустрічей (каталонці, нагадаю, двічі мінімально перемогли “Левів”), піднявшись на 7-е місце у турнірній таблиці. Ще за кілька днів “Осасуна” у фіналі Кубка Короля програла “Реалу”, а це значить, що 7-е підсумкове місце може стати прохідним до Ліги конференцій. Але це за умови, що “Севілья” не виграє Лігу Європи, бо тоді Іспанія у ЛК знову не матиме представника, як це було у сезоні 2021-22 після підсумкової перемоги “Вільярреала” у ЛЄ. У цьому випадку від Ла Ліги буде п’ять представників у Лізі чемпіонів і два (5-6 місця) у Лізі Європи. Так що сильно радіти наявності єврокубкової перспективи каталонцям поки ще зарано, але трохи помріяти і постаратися посісти підсумкову сьому позицію їм ніхто не заважає.