11 травня 2023 року. 22:00. Лондон. Стадіон “Олімпійський”
Ліга конференцій. Півфінал. Перший матч
“Вест Гем” (Лондон, Великобританія) – АЗ (Алкмаар, Нідерланди)
Де подивитися Megogo
Травмовані: Скамакка – Інді, Де Віт

“Вест Гем”

Незважаючи на те, що “Вест Гем” не дуже часто грає у єврокубках, особливо якщо порівнювати з іншими учасниками півфіналу Ліги конференцій, він може похвалитися солідними досягненнями. Лондонський клуб двічі виходив у фінал Кубку володарів кубків. У 1965 році вдалося виграти турнір (2:0 у “Мюнхена 1860”), а в 1976 сильнішим виявився “Андерлехт” – 4:2. Також “Вест Гем” доходив до півфіналу Кубка володарів кубків (1966 року) і до півфіналу Ліги Європи (2022 року).

Ось і зараз “Вест Гем” вважається одним із фаворитів (а то й головним фаворитом) турніру. Зрозуміло, що “Базель” та АЗ вважаються слабшими. “Фіорентина” теж здається слабшою командою, незважаючи на те, що “Вест Гем” відверто провально виступає в АПЛ цього сезону. Лондонський клуб фактично гарантував собі місце у вищому дивізіоні наступного сезону. Для цього достатньо не програти “Лідсу” у очному матчі.

Дивно, але клуб, який виборює виживання в АПЛ, цілком може виграти Лігу конференцій. Хоча, що тут дивного, якщо навіть найбідніший клуб АПЛ може собі дозволити те, що не можуть дозволити решта учасників півфіналу?

АЗ

АЗ лише один раз у своїй історії сягав єврокубкового фіналу. Сталося це у сезоні 1980-81 у Кубі УЄФА. Тоді нідерландці зіграли проти “Іпсвіча”. Фінал складався із двох матчів. У першому англійці виграли 3:0. У другому матчі сильнішими були нідерландці – 4:2. За сумою двох зустрічей сильнішим виявився “Іпсвіч”. Ще один раз АЗ сягав півфіналу Кубка УЄФА (у сезоні 2004-05), але там поступився “Спортингу”.

Здається, що зараз АЗ має унікальний шанс все-таки виграти свій перший єврокубковий турнір. “Вест Гем” – сильний суперник, але він точно не сильніший за “Лаціо”, з яким нідерландці грали в минулому раунді. Тим більше, що в чемпіонаті АЗ вже втратив шанс потрапити до Ліги чемпіонів, оскільки відстає від ПСВ на 7 очок за 3 тури до закінчення чемпіонату. Та й щоб потрапити на третє місце, потрібно було вигравати у “Аякса” минулого туру. А нижче за 4-е місце АЗ вже не опуститься. Тому своє місце в Лізі конференцій наступного сезону він вже фактично гарантував (“Твенте” відстає на 6 очок).

На мій погляд, АЗ здатний вийти у фінал. Особливо якщо він гратиме так, як грав проти “Лаціо”. Але це буде складний матч для нідерландців, який не вистачає глибини запасу для такого складного і насиченого сезону.