Президент “Барселони” Жоан Лапорта дав прес-конференцію, щоб порозумітися перед журналістами щодо “справи Негрейри”.

– Ніщо не буває випадковим. Ця кампанія почалася саме тоді, коли “Барса” почала виходити з важкої ситуації. Ми врятували “Барсу” фінансово. Ми також добре виступаємо. Я бачу явну спробу дестабілізувати нас у спортивному плані. Ось чому ми повинні бути згуртованішими, ніж будь-коли. За збігом, підйом цієї кампанії розпочався, коли «Барселона» не підписала угоду із CVC. Ми не підкоряємось їхнім інтересам. Ми віддаємо перевагу іншим, набагато кращим варіантам, що відповідають економічним інтересам “Барси”. Очевидно, що це не збіг.

Це відбувається на тлі того, що “Барса” працює над новим форматом єврокубків. УЄФА намагалися умовити приєднатися до цього публічного лінчування. Це не збіг. Ця кампанія набирає чинності якраз у той момент, коли клуб знаходить фінансування на ремонт Камп Ноу. Усі ці збіги не випадкові, я вже пояснював це раніше.

Це найлютіша атака на клуб за всю його історію. Я прошу «Барселону» зберігати єдність у захисті емблеми – насправді, своєї ідентичності. Я більше, ніж будь-коли, прошу гравців “Барселони” бути на стороні клубу. Ми підтримуємо персонал клубу, гравців та тренерів.

– Про свавілля ЗМІ.

Ми зібрали 629 документів та 43 DVD-диски про нашу справу з попередніми висновками, і зовнішня фірма зробила це, діючи прозоро.

Звинувачення мають бути доведені у суді. Ми живемо у правовій державі, одним із основних принципів якої є презумпція невинності. У цьому випадку ЗМІ позбавили “Барсу” цього права. Її засудили і лінчували без суду і слідства. Вони ухвалили вирок до суду.

І я як президент “Барселони” вимагаю максимальної відповідальності від представників інститутів, які регулюють футбол. Те саме стосується і засобів масової інформації.

– Про роль “Реала” у справі.

– Я хочу відзначити участь клубу як приватного обвинувача у судовому процесі. Клубу, який стверджує, що почувається ущемленим. Клубу, якому завжди підігравали судді. Який вважався командою режиму (правління Франсіско Франка з 1939 по 1975 рік – прим. ред.) і був близьким до політичної та економічної еліти.

Я думаю, варто нагадати, що протягом семи десятиліть більшість президентів CTA (технічного суддівського комітету – прим. ред.) були колишніми співробітниками, гравцями чи керівниками мадридського “Реалу”, в деяких випадках все відразу. Це ті люди, які 70 років призначали тих, хто мав вершити правосуддя на полі.

– За що компанії активного учасника CTA було виплачено 7,3 мільйонів євро?

– Варто зважати на те, що ці гроші виплачувались протягом 18 років. Навіть не протягом року. Це були важливі та необхідні доповіді, зроблені людьми, які займали важливі пости. Внутрішнє розслідування виявило 629 доповіді та 43 відеозаписи, а також 4 доповіді з інших тем. Це лише з 2014 до 2018 року. Я думаю, варто було б розібратися в контексті та зрозуміти, що це була величезна робота протягом багатьох років, яку виконували професіонали.

Говорячи про те, що він (негрейра) був віце-президентом CTA, слід уточнити, що основним постачальником цих послуг є син Негрейри. Віце-президент CTA не мав права впливати на результати матчів або призначати суддів. Я наполягаю на цьому. Про це йдеться у статті 29 регламенту RFEF (Королівська федерація футболу Іспанії – прим. ред.).

Гіпотеза про те, що ця людина впливала на суддівські рішення, є хибною. Сам регламент RFEF заперечує це. Він не мав таких повноважень, це було підтверджено заявами кількох суддів. Він не мав права впливати на результати чи призначати суддів. Існує внутрішнє розслідування RFEF, в якому йдеться, що він не мав такої можливості, – сказав президент “Барселони”.

Нагадаємо, що зараз відбувається слідство стосовно виплат Негрейрі. Повідомлялося, що Лапорта звертається до президентів ФІФА та УЄФА, щоб вони не виступали з публічними заявами до завершення розслідування. У корупції підозрюються колишні президенти “Барси” Сандро Росель та Жозеп Бартомеу.