2 квітня. 21:45. Серія А. 28-й тур
Неаполь. “Стадіо Дієго Армандо Марадона”
“Наполі” – “Мілан”
Головний арбітр: Антоніо Рапуано
ТВ: MEGOGO

“Мілан” та “Наполі” зустрінуться тричі за 16 днів. Сьогодні у лізі та потім двічі – у чвертьфіналі Ліги Чемпіонів. Сьогоднішня зустріч повинна стати репетицією лігочемпіонських? Чи передачею корони Скудетто? Все набагато складніше. Вже точно – для “Мілана”, зважаючи на його становище. Та й “Наполі” краще не знижувати темп, враховуючи те, що може виграти наприкінці сезону.

Лучано Спаллетті все ж таки вважає, що матч має подвійне значення. Через ЛЧ, через ім’я чемпіона. Через втрату автора 21-го голу у лізі Віктора Осімхена, що повернувся зі збірної з травмою. Через протест ультрас проти підвищених цін на квитки. Фани обіцяють сидіти на матчі в тиші, і це Спаллетті вважає такою ж важкою втратою, як і втрата свого найкращого бомбардира.

Він намагається розбудити підопічних та налаштувати їх на націлену кінцівку сезону. Каже, що розмови про вже взяте Скудетто – ілюзія, що говорять про “казку, яку ще не написали”, що “лише поверхневі люди думають про майбутнє”. Він турбується, оскільки поразка вдома від “Лаціо” відбулася нещодавно, в березні. На неї, щоправда, “Наполі” відповів 9:0 в трьох матчах, але чи не заспокоївся на цьому?

Занепокоєння “Мілана” набагато гостріше та природніше. Він балансує на межі Топ-4, намагається втриматися на плаву і далеко не факт, що зможе. В лютому чотирма перемогами поспіль без пропущених очухався від антирекордного січня. Але у березні відчуття першого місяця 2023-го року повернулися. Поразки в гостях проти “Фіорентини” та “Удінезе” в одні ворота, лише 1:1 вдома проти “Салернітани”.

Стефано Піолі заявив, що хотів би грати вже наступного дня після провалу в Удіне, а не йти на перерву на матчі збірних. Але враховуючи, наскільки розібраним, не бажаючим боротися, не розуміючим, що робити виглядав “Мілан”, він абсолютно не правий. Його стілець хитається, як і стільці практично всіх провідних функціонерів клубу. Що вочевидь значно погіршує атмосферу.

Більшу частину передматчевого інтерв’ю Піолі присвятив не розмові про матч, а виправданню такого сезону у лізі. Говорячи, що мало кому в Європі після стількох років провалів вдається виграти два чемпіонати поспіль, що команда все ще дуже молода, що клуб – один з небагатьох з ясним проектом. При цьому визнає, що останніми місяцями команда грає значно нижче за свої стандарти.

“Наполі” перший у лізі за ударами по воротах та володінням м’ячем, домінуватиме і сьогодні. А “Мілан” спробує шукати свою улюблену формулу “перехоплення-стрімка контратака”. Це зазначає і Спаллетті, говорячи про особливу небезпеку навіть довгих пасів воротаря. Він заявляє, що пресинг “россонері” змусить його команду грати швидше, ніж зазвичай. Але навряд чи він застосовуватиметься часто. Не в такому ті стані.

Кадри

Отже, Осімхен вилетів. Обидва тренери кажуть, що це не вплине, нагадують, що він вилітав і восени, і без нього “Наполі” виграв всі сім матчів і навіть забивав в середньому за матч більше. Зокрема, й у цього ж “Мілана” в гостях, коли переможний гол забив Джованні Сімеоне. Без нігерійця Хвіча Кварацхелія, найкращий гравець лютого та березня у Серії А, буде в центрі уваги. Він здатний виграти самотужки.

Дилеми дві. Руї або Олівера ліворуч в обороні, Політано або Лосано праворуч в атаці.

В першому колі в очному матчі (1:2) “Мілан” грав краще за “Наполі”. Цей факт, травма провідного захисника Калулу, невдачі нової тактичної схеми 3-4-2-1 у березні (хоча вона ж принесла успіхи в лютому), страх Кварацхелії та бажання завести свого Кварацхелію Леау, що не забивав за клуб з 14 січня, забив у березні за збірну, здатні призвести до повернення “россонері” до традиційної тактичної схеми 4-2-3-1.

У центрі оборони разом з Томорі зіграє скоріше досвідчений К’єр, ніж молодий Тіав, праворуч повертається капітан Калабрія, що не знаходив себе у 3-4-2-1. Дилеми на позиціях “десятки” та правого вінгера. На обидві претендує Браїм Діас, але скоріше на першій вийде опорник Круніч, а на другій – також більш захисний Салемакерс.

Неможливо ігнорувати фахівця Топ-матчів Олів’є Жиру. Він приніс перемогу у Неаполі рік тому, забив і в очному матчі в першому колі. Француз відбув дискваліфікацію і замінить знову травмованого Златана Ібрагімовіча.

“Наполі”: Мерет, Ді Лоренцо, Ррахмані, Кім, Руї, Лоботка, Ангісса, Зелінські, Лосано, Сімеоне, Кварацхелія

“Мілан”: Маньян, Калабрія, К’єр, Томорі, Ернандес, Тоналі, Беннасер, Салемакерс, Круніч, Леау, Жиру

Статистика

  • В останніх 20-ти очних матчах у лізі “Мілан” виграв лише тричі, шість разів зігравши внічию та 11 разів програвши. Щоправда, в останніх п’яти очних матчах здобув дві перемоги. І обидві в гостях
  • Власне, у Неаполі він не програвав вже три матчі поспіль – дві перемоги та нічия. Три перемоги поспіль може здобути вперше з 1951-го року
  • “Наполі” не грав внічию в останніх 23-ох матчах ліги – 21 перемога, дві поразки. Загалом у лізі у нього дві нічиї у сезоні. Найменше в лігах Топ-5 лише у “Бохума” – одна
  • “Наполі” виграв десять з останніх 11-ти матчів як у всіх турнірах, так і у лізі. Поразка відбулася вдома четвертого березня від “Лаціо” у лізі з рахунком 0:1
  • В останніх дев’яти матчах ліги лише “Лечче” зазнав більше поразок, ніж “Мілан” (6:5) і лише “Кремонезе” пропустив більше м’ячів (17:16)
  • “Наполі” – перший у лігах Топ-5 у сезоні 2022/23 за голами ударами головою (15), “Мілан” пропустив найбільше голів таким чином у Серії А (10). Щоправда, автор семи з неаполітанських голів головою Осімхен травмований, але в першому колі Сімеоне забив переможний гол у ворота “россонері” саме цією частиною тіла