Головний тренер футбольного клубу «Скорук» Олександр Степанов в інтерв’ю офіційному сайту клубу розповів про підготовку команди до рестарту сезону

— Пане Олександре, до першого матчу весняної стадії чемпіонату залишається рівно два тижні. Наскільки зараз можна говорити про рівень підготовки Скорука до відновлення чемпіонату?

— Все йде за планом. Команда майже вийшла до своєї оптимальної форми. Ми вже зіграли досить велику кількість спарингів і поступово дивимося, хто у яких кондиціях знаходиться. У нас попереду залишається ще один контрольний матч проти СК «Полтави», і вже після цієї гри ми будемо розуміти, відсотків на 90, хто саме буде грати у матчі чемпіонату із «Діназом». Ми задоволені тими зборами, що провели. Ми бачимо певний прогрес в команді — це видно і по результатам контрольних матчів, і по якості гри у цих поєдинках. Думаю, що все повинно бути нормально і ми підійдемо до матчу із «Діназом» і, в першу чергу, у хорошій фізичній формі, а також і в емоційному плані.

— Напередодні, команда вперше, здається навіть в історії, зіграла з клубом УПЛ. Якою ви побачили гру проти «Олександрії», котра закінчилася нульовою нічиєю?

— Все ж таки не перша в історії. Ще коли «Скорук» був аматорською командою, то ми грали і проти «Зорі», і ще проти старого ФК «Дніпро», але після того, як клуб став професійним, то дійсно, цей матч став першим проти представника Прем’єр -ліги. Зустрілися із хорошою командою, яка ставить перед собою серйозні завдання і ми, відверто кажучи, не знали, в який саме футбол буде грати суперник, адже це товариська гра і невідомо, що саме планували відпрацьовувати олександрійці, котрі вийшли проти нас цілком основним складом (за «Олександрію» зіграли Єрмаков, Логінов, Бабогло, Копина, Мустафаєв, Ковалець, Рибалка, Кожушко, Цуріков, Третьяков… – прим. автору), але нам у першу чергу треба було показати власну гру і награти те, що ми плануємо.

Думаю, що у нас багато що вийшло. Ми досить непогано позиційно захищалися і пересувалися на футбольному полі, і в принципі нічого гострого не дали створити супернику біля своїх воріт. З іншого боку у нас були проблеми із завершенням, адже ми непогано виходили з оборони в атаку, і у нас були хороші моменти, але заключна фаза атаки нас підводила. Над цим слід працювати і приділити ще більше уваги, адже, повторюся, що у нас були хороші моменти і ми могли забивати, але, нажаль, не вийшло. А так, в цілому, ми грою задоволені, усі хлопці – молодці. Усі вони поставилися до матчу дуже серйозно і фактично ні до кого претензій немає, особливо по самовіддачі і бажанню. Так що усім ним дякую і спасибі «Олександрії», яка нас прийняла, надала можливість зіграти з ними – це хороша і класна команда, тим більше, ще раз повторюся, що проти нас грала основа, тому ще цікавіше було з ними зіграти.

— Те, що команда не пропустила від такого суперника особливо потішило?

— Так, звичайно, це дуже приємно і ми задоволені, що команда зіграла у захисті на нуль. Для нас це дуже важливе, адже це додає впевненості нашим хлопцям у своїх силах. І, звичайно, що ми бачимо плоди своєї роботи і нам тренерам приємно за цей результат. Але у нас немає ніякої ейфорії, ми працюємо далі. Зіграли з хорошою командою і показали хороший результат, а тепер рухаємося далі. Зараз у нас буде наступний спаринг проти СК «Полтави» і цей матч для нас буде дуже важливий, адже стане заключним перед відновленням сезону.

Тому зараз працюємо і вже у чемпіонаті будемо дивитися, як ми підготувалися, оскільки можна бути чемпіоном зборів, де вигравати всі спаринги, а в офіційних матчах щось може не піти. Будемо сподіватися, що все буде добре і ми виконаємо завдання, яке поставив перед нам президент клубу Максим Скорук: завдання мінімум – залишитись у VBET UA Першої — ми повинні його виконати стовідсотково, а завдання максимум – виграти другу вісімку — там вже будемо дивитися, як це нам вдасться.

— Вже певний час в лазареті команди Сліпухін і Боженар. Який їх стан?

— Хлопці відновлюються. Хороша тенденція на одужання у Боженара, який думаю, днів за чотири-п’ять почне займатися у загальній групі. Теж саме стосується і Сліпухіна. Не впевнений, що вони підійдуть до матчу із «Діназом» в оптимальних кондиціях, а от до другого туру чемпіонату ці хлопці вже повинні будуть повністю відновитися.

Єдине, що зараз у нас є проблема із здоров’ям у двох гравців – це вірусні інфекції, і такий стан, що деякі хлопці то захворіють, то відновляться періодично по черзі. Будемо дивитися, але вважаю, що все буде добре і ми підійдемо вже до гри з «Полтавою» з оптимальним складом і в хороших кондиціях.

— Перший суперник «Скорука» — «Діназ». Чи вдається слідкувати за цією командою і її вивчати?

— Звісно, що ми стежимо за цією командою із самого початку учбово-тренувальних зборів і вже готуємося до матчу з нею. Дивимося деякі їх матчі, котрі доступні в мережі, тому ми починаємо розуміти, як ця команда грає в футбол, які там виконавці, який склад. Команда цікава тим, що там дуже гарний тренерський склад, де працюють класні фахівці з Олександром Головком на чолі, які у минулому були суперфутболістами. Думаю, що дуже цікаво і непросто буде грати з цією командою. Ми будемо готуватися, розбирати їх гру, шукати сильні і слабкі сторони, і все вже побачимо на футбольному полі, як ми підготувалися і до чого прийшли.

— Ну і на завершення особисте питання. Не так давно ви отримали нову тренерську ліцензію — Диплом А. Які враження залишились від цих зборів і екзаменів?

— У першу чергу це прогрес особистий. Хочеться прогресувати, ставати розумнішим у тренерській професії і, відверто кажучи, отримав велике задоволення від навчання. У нас була чудова група, в якій було чимало відомих футболістів, таких як Младен Бартулович, Микита Каменюка, Джаба Ліпартія та інші. Були хлопці, які вже працюють і помічниками тренера, і головними тренерами у своїх клубах, а викладали класні наставники, тому було дуже цікаво. Отримав там багато нової інформації, якої раніше не знав.

Якщо на Ліцензію В в основному уклін був на дитячо-юнацький футбол, то Ліцензія А – це вже дорослий футбол у професійних клубах. Лекції, які проводилися були у першу чергу повчальними, і я намагався винести з них набагато більше, ніж знав раніше. Тому навчатися, навчатися і ще раз навчатися – це ніколи не завадить. Треба прогресувати у першу чергу для себе.

Прес-служба ПФЛ за матеріалами fcskoruk.com