Один із командирів підрозділу ГУР Міноборони “Кракен” розказав, чому футбольні фанати ображені на олігарха Ярославського і чи зможе він повернутися в Україну після війни.

Сергій Величко, позивний “Чилі”, ультрас “Металісту”, автор хіта “Путін – …ло” з перших днів війни боронить Україну. Спочатку в складі “Азову”, тепер у складі підрозділу Головного управління розвідки. На початку повномасштабного вторгнення, 28 лютого, його випустили з СІЗО, за нього оголосила винагороду у мільйон рублів Росія. Зараз “Кракен” працює на Бахмутському напрямку, Чилі на деякий час вирвався до Харкова і дав інтерв’ю проєкту “Бомбардир”.

Він вперше публічно озвучив інформацію щодо заміського маєтку Олександра Ярославського у селі Мартове (неподалік Старого Салтова). Раніше було відомо, що будинок олігарха не постраждав, хоча навколишні маєтки були повністю розграбовані росіянами під час окупації.

“Він кинув клуб, поїхав, смішна історія з продажем яхти. Є сумна історія. У Мартовій його будинок, залізли туди руські, щось винесли, а потім повернули назад і з’явилася якась охорона. Це розмови. Але літали на “птічках” (мається на увазі квадрокоптери – Ред.), його будинок повністю цілий, і все добре. Не знаю, може у нього є якась комунікаця з руськими. Те, що він не допомагає клубу, це факт”, – сказав Сергій Величко.

“Чилі” не упевнений, що Ярославський після війни зможе спокійно повернутися до Харкова, адже є кримінальна справа, а фанати дуже ображені на олігарха, який кинув клуб і футбол. Зараз він проходить по справі про смертельне ДТП. Ярославський покинув Україну з сім’єю 10 лютого 2022 року. Увечері 9 лютого на дорозі Київ — Харків — Довжанський водії, що проїжджали повз, виявили тіло чоловіка. Слідчі на місці знайшли номерний знак машини Mersedes-Benz G63, який належить бізнесменові Олександру Ярославському. 

1
Будинок Ярославського у Мартовому до війни. Фото: скрин.

Наступного дня після ДТП Олександр Ярославський вилетів до Лондона, до поліції звернувся його водій і повідомив, що саме він скоїв ДТП. Проте пізніше йому вручили підозру у приховуванні злочину, оскільки з’ясувалося, що на момент ДТП він перебував в іншому місці. Ярославський залишається в статусі свідка, влітку 2022 року приїздив давати покази.

1
Ярославський у Мартовій. Фото: скрин.

Мартове було окуповане навесні 2022 року і звільнене 10 вересня 2022 року. Востаннє Ярославський постив фото звідти 10 лютого 2022 року, демонструючи своє моржування. У 2011 році польські журналісти під час зйомок фільму “Король Харкова” оцінили площу його маєтка в Мартовому у 25 гектарів, хоча на самого Ярославського офіційно не зареєстровано жодного будинку в Харківській області.

Олігарх відмовився допомагати ЗСУ і Харкову під час російсько-української війни, обіцяв продати власну яхту і скерувати гроші на допомог рідному місту, але не зробив цього. Нещодавно його дружина оголошувала у соцмережах збір на допомогу своєму другові, який служить у ЗСУ. Вона хотіла зібрати 130 000 гривень на дрон.

На початку вересня футбольні фанати вирішили стерти пам’ять про Ярославського у Харкові і замалювали мурал з зображенням олігарха неподалік стадіону, пізніше їхню роботу завершили комунальники.

Бізнес Ярославського завжди був пов’язаний з російським олігархом Дерипаскою, “алюмінієвий” магнат Путіна хрестив його дітей.