Виконувач обов’язків головного тренера збірної України Руслан Ротань прокоментував підсумки відбірного матчу Євро-2024 з Англією (0:2).

– Чого забракло збірній для досягнення позитивного результату?

– Вважаю, трохи не дотерпіли під кінець тайму. Звісно, коли пропускаєш голи у роздягальню, то вже психологічно треба по-іншому налаштовуватись. Коли йдеш у роздягальню з рахунком 0:2 на табло, коли за 2 хвилини подвоюють, це стає складним завданням. Тому що ми розуміли проти кого ми граємо.

Ми грали проти Англії, проти сильної команди. Ви бачили, що майстерність цієї команди є на дуже високому рівні. Я можу сказати, що хлопці заслуговують на більше. У нас дуже хороша команда, потрібен час. Ви бачите, що ця команда здатна на більше.

– Ви не грали матчі з вересня минулого року. Як важко було проти Англії? Що ви думаєте щодо того, що на трибунах було багато українців, яким надали квитки та можливість підтримати збірну?

– Так, звичайно, останній матч був півроку тому. Важко перша гра дається. Можна сказати, ми трохи омолоджуємося. Цей баланс, який у нас зараз є, у майбутньому дасть дуже добрий результат і зробить хорошу команду. Але потрібен час. Ця перша гра проти сильного суперника показала, що майбутнє є.

Щодо підтримки, то було приємно бачити велику армію вболівальників. Хочемо подякувати нашим фанам, а також фанам збірної Англії, які також нас підтримували. Стадіон “Уемблі” – неймовірна атмосфера, не передати. Можна лише мріяти. Вважаю, що саме цей матч дасть поштовх нашій команді, щоб досягти висот.

Читайте такожРотань: Відмовити збірній було б непатріотично з мого боку

– Якою була мотивація ідеї перевести Зінченка на позицію правого захисника у другому таймі?

– Коли заходили у фланг, ми втратили багато м’ячів, тому в цій позиції я розраховував на те, що ми не втрачатимемо м’ячів і більше контролюватимемо гру. Із цим пов’язано. Плюс випустив свіжих гравців у середину, щоб дати поштовх і все ж таки змогти переламати хід зустрічі, бути трохи активнішим попереду. Але, на жаль, нам не вдалося бути сьогодні агресивними. Подекуди непогано контролювали м’яч, але терпіння не вистачало в деяких моментах залишати його у нас, не доставляти вперед раніше часу.

– Ви плануєте всю вашу кваліфікаційну кампанію за досить складних обставин. Як ви вважаєте, наскільки добре вам вдасться виступити під час цього відбору?

– Так, справді, у логістичному плані нам дуже важко. Ми практично 24 години збираємось на матчі, приїжджаємо на місце, де облаштовуємо табір для підготовки. Це дійсно дуже важко, але ми повинні виходити з того, що маємо, із ситуації, яка у нас склалася. На жаль, війна. Ми маємо це розуміти. Тільки можемо подякувати нашим воїнам, що вони дозволяють проводити матчі з такими командами. А проблема логістики – це вже на другому плані. Ми, мабуть, маємо до цього звикнути. Дай Боже, щоб війна швидше закінчилася в нашій країні.

– Багато вболівальників очікували на вихід у старті Віктора Циганкова, який знаходиться у чудовій формі. Чим було викликане таке ваше рішення? Шкодаєте про нього? Чи не вважаєте, що, може, трохи запізнилися із замінами? Наприклад, можна було випустити раніше Довбика.

– Розумієте, коли матч закінчився з результатом, який маємо на табло, можна багато говорити зараз та виправдовуватися. Але перед грою ми маємо план, який ми бачимо. Ми чудово розуміли, що перші хвилини в першому таймі будуть для нас складними, збірна Англії пресуватиме нас, активно накриватиме, даватиме мало часу на роботу з м’ячем. У першому таймі потрібно просто витримати цей тиск, добре контролювати м’яч.

І саме була ідея у другому таймі, що Циганков, який справді у чудовій формі, мав вийти і зробити результат своїми успішними діями. Але, на жаль, ці моменти та плани не сходяться. Можна по-різному це оцінювати. Але це було моє рішення, я його ухвалив.

Щодо виходу Довбика на заміну, то, можливо, можна було раніше. Проте Яремчук добре працював на оборону.