Свій стартовий матч у кваліфікації до чемпіонату Європи 2024 збірна України проводила проти Англії. Ця гра стала ще й дебютною на посаді головного тренера нашої команди (хоч і з приставкою “в.о.”) для Руслана Ротаня. Українці довго стримували свого більш статусного суперника, проте під кінець першої половини зустрічі англійцям вдалося забити два голи за три хвилини.

Відбір до Євро-2024, 2-й тур.

Англія – Україна 2 : 0.

1 – 0. Кейн – 37.

2 – 0. Сака – 40.

Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Магвайр, Чілвелл, Беллінгем (Галлахер, 85), Хендерсон, Райс, Сака, Меддісон (Гріліш, 85), Кейн (Тоні, 81).

Україна: Трубін, Караваєв (Буяльський, 61), Сваток, Матвієнко, Миколенко (Соболь, 61), Зінченко, Степаненко (Коноплянка, 90), Судаков, Мудрик (Циганков, 61), Маліновський, Яремчук (Довбик, 74).

Поп: – Маліновський.

“Синьо-жовті” прагнули реабілітуватися за розгромне фіаско 0:4, якого зазнали у чвертьфіналі Євро-2020. Це 9 двобій в історії протистояння національних команд. Суперник досі перемагав аж 5 разів, тоді як наша збірна тріумфувала тільки в одній домашній зустрічі. Англійці виграли стартову зустріч відбору на полі Італії. Команда Ротаня перший тур пропускала. В основі українців двоє дебютантів. Сваток і Судаков уперше вийшли на офіційну зустріч. Майже дебют у Меддісона, для якого це прем’єрний старт у складі своєї національної команди.

Чілвел, який замінив у стартовому складі дискваліфікованого Шоу, врізався ззаду в Маліновського. Ніби звичайне єдиноборство, але дасталося Руслану жорсткувато. Успішний пресинг правого флангу України біля володінь Пікфорда, але далі пас назад, і Трубін легко повертає володіння господарям. Перший удар на 5 хвилині. Українці отримали достатньо простору по центру, але дуже вже сором’язливо готувались пробити, тож Судакова легко заблокували. Вміло тримають наші офсайдну лінію, заганяючи в пастку Кейна. Два епізоди спеки і підкатів у виконанні дебютанта. Спочатку Сваток зупинив Кейна, який просив пенальті, а згодом ефектно зупинив уже Беллінгема.

Викидається Караваєв, зовсім вільна зона для проходу Чілвела. Важкувато на нашому правому фланзі, однак загалом непогано виглядаємо. Сватко з центра поля закинув на Яремчука, удар з межі воротарського майданчика повз дальній лівий кут. Офсайд, але Роман і в таких полегшених умовах не забиває. Сака закидає з правого краю на лівий, Трубін надто самовпевнено відпускає м’яч, але віддано кидається в ноги Меддісону. Знову лікарі на полі. Ризиковано запрошують українці сили пресингу суперника у свій воротарський – майже вдалося вибігти в атаку.

Перший постріл від Кейна. Розіграш кутового, подача Чілвела на дальню ліву стійку. Виконавці змінюються, а стара заготовочка, з якої прийшли обидва голи проти Італії, працює і нагнітає. Усі наші удари наразі знаходять лише блок. Цього разу Маліновський пробив у свого ж Мудрика. Сака витягнув на себе і Миколенка, і Мудрика. Відповідно Вокер зовсім вільний, і лише невдалий акробатичний трюк Кейна завадив удару з кількох метрів. Самотність головного бомбардира в історії збірної Англії на такій розстрільній дистанції відверто засмучує.

Навіть почати тиснути пресингом не встигають наші атакувальні гравці, який Ротань закликає висуватися вище, ніж просто до центрального кола. Закидають англійці діагоналі на фланги, швидко оминаючи першу лінію спротиву. Центр поля, а з ним і контроль м’яча, програємо повністю. Яремчук знову псує перспективний вихід на чужу половину офсайдом, хоча тут і Мудрик міг би цікавіше використати отриману перевагу, ніж віддати заблокований пас у центр.

Вдається вигризтитакий контроль на чужій половині, але Маліновський надто багато браку видає сьогодні. Ну, а потім Кейн таки реалізував один із численних моментів. Пройшла розкішна стіночка з діагоналлю Харрі на правий фланг. Сака підготував навіс без жодного опору гостей, форвард Тоттенхема встиг добігти на дальню стійку і продавити Караваєва. А потім Сака знущально легко обіграв Матвієнка і пробив здалеку. Степаненко, який при першому пропущеному не дотягнувся до подачі вінгера Арсенала, цього разу запізніло постелився у підкаті.

Як же псує Мудрик класний момент з грою на випередження від Миколенка, який ще й забігав по флангу відразу. Кейн добіг у свою третину і дуже легко відтіснив Михайла. У межах штрафного 9:0 за ударами за тайм, і це ще англійська машина вмикає далеко не повні оберти. Сватко і Караваєв відверто не дають ради з Кейном, який забивав у відверто неспішному темпі з нулем уваги опонентів – і це ж повторювалося з разу в раз!

Сака теж отримав неприпустимо багато простору від Мудрика, який чомусь грав з ним при гольовій подачі. Кейн витягнув Матвієнка далеко від свого штрафного у першому гольовому епізоді, вінгер Арсенала розправився з Миколою в іншому. Дуже легко і комфортно Англія здобула собі перевагу. Випадають Судаков і Яремчук – рішення Ротаня не працюють. Нічого не виходить у Мудрика і Маліновського. Просто дві різні планети індивідуального та командного класу зіткнулися на полі.

Непогана стартова атака після перерви, але Мудрик опиняєься проти 3-4 суперників – легка втрата. Біллінгем проти стільки ж встигає накрутити всіх і знущально пошити в дурні Степаненка, розганяючи атаку. Ось вам і різниця. Яремук не встигає не лише біля чужих воріт. Меддісон зовсім вільно вривається у штрафний і пробиває, на щастя, не дуже влучно. Хоч трохи проходять фінти Маліновського, а далі вічна біда сьогоднішнього матчу – всі наші збірники просто відрізані один від одного у фінальній третині.

Дозволяють гостям потримати м’яч. У цей момент на 61 хвилині Буяльський, Соболь і Циганков міняють Караваєва, Миколенка і Мудрика. Відповідно Зінченко переходить на позицію… правого захисника, а Маліновський зміщується ліворуч в атаці. Вдається знову затискати англійців на їхній третині. Та завжди знаходиться хтось з дивним браком. Цього разу Яремчук у простій ситуації помиляється. Ну, і як без офсайду в Романа. Без ударів для нас після перерви, зате на 74 хвилині Соболь виборов перший український кутовий за всю гру. Перекрутив Маліновський.

Довбик замінив Яремчука, майже не доходить до Артема м’яч. Дебютує Айван Тоні за Англію, міняючи Кейна. Десь тішиться скромний англійський клуб 3 дивізіону, який отримає за ці 10 хвилин форварда Брентфорда 1 мільйон євро. Галлахер вийшов на заміну і розстрілював Трубіна з кількох метрів після провалу Циганкова і Зінченка на правому фланзі. Коноплянка замінив Степаненка на 90 хвилині. Парочка ударів Магвайра після подач кутового. Десь Трубін на місці, десь щастить. Як же спокійно дозволяємо пройти опорну зону. Ще й Гріліш покращує статистику Трубіну, Коноплянка виносить, не дозволяючи добити. Англія набирає 6 очок і збільшує відрив. Україна наразі на останньому місці, але все ще тільки починається.